România s-a specializat în ruşini istorice: Lista rezultatelor care arată decăderea naţionalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Bancu n-ar fi prins nici lotul selecţionatei B pe vremea Generaţiei de Aur
Nicuşor Bancu n-ar fi prins nici lotul selecţionatei B pe vremea Generaţiei de Aur

După eşecul cu Muntenegru (0-2), tricolorii revin, diseară (ora 21.45, Antena 1), pe teren, la Zenica, pentru confruntarea cu Bosnia. Adică, o altă naţională în faţa căreia am înregistrat un prim eşec all-time, în ultimii ani. Iar lista unor astfel de rezultate se tot lungeşte.

Naţionala şi selecţionerul ei, Edward Iordănescu (43 de ani), s-au transformat în „sacul de box“ al criticilor, după prestaţia jenantă de sâmbătă, la Podgorica.

Chiar dacă acest val de furie e justificat, având în vedere că naţionala s-a făcut de râs, în meciul cu Muntenegru, riscăm să scăpăm din vedere un alt amănunt extrem de grav. Şi anume că, în ultimii ani, de fapt, în ultimul deceniu, tot apar astfel de prestaţii şi rezultate ruşinoase! Şi atenţie: în această perioadă, am tot schimbat selecţionerii, dar contraperformanţele istorice au curs!

Muntenegru devine coşmarul nostru

E de-a dreptul şocant, însă această naţională de pe locul 70 în clasamentul FIFA – România e pe 48 – ne-a bătut de două ori deja, în ultimii cinci ani. Sunt şi singurele victorii pe care Muntenegru le-a înregistat în confruntările cu România, de-a lungul istoriei! Înfrângerea de sâmbătă, în Liga Naţiunilor, a venit după cea din septembrie 2017: Muntenegru – România 1-0, în preliminariile Mondialului din 2018. La capătul acelui meci, selecţionerul de atunci, Christoph Daum, a părăsit banca primei reprezentative.

Iordanescu

Grecia i-a stricat debutul lui Edi

Dacă înainte excelam în amicale, acum am început să o dăm în bară şi în astfel de partide fără miză. Dovadă şi eşecul cu Grecia, în luna martie, pe Ghencea, scor 0-1. A fost meciul de debut pentru Edward Iordănescu (foto) în funcţia de selecţioner. Şi ne-a adus primul eşec în faţa elenilor, după 9 ani. Precedentul fusese în noiembrie 2013, în barajul de calificare pentru Mondialul din 2014: Grecia – România 3-1.

Dica

Dică suferă de amnezie!

Cât a fost la echipa naţională, selecţionerul Mirel Rădoi a avut un discurs şi un comportament de bun simţ, în mare parte. Şi s-a dat la o parte, după campania ratată pentru Mondialul din 2022. În schimb, secundul lui, Nicolae Dică (foto, dreapta), pare că suferă de amnezie! Pentru că acum, după eşecul cu Muntenegru, a venit la Orange Sport şi s-a lăudat cu rezultatele tricolorilor, pe când era la prima reprezentativă, în stafful lui Rădoi: „Rezultatele avute de noi arătau că echipa începuse să funcţioneze şi părea pe un drum bun. Noi poate făceam rezultate negative la început, dar marcam, puneam probleme“.

Aşadar, pentru a-i reîmprospăta memoria domnului Dică, îi oferim următoarele rezultatele înregistrate în mandatul său de secund al lui Rădoi:

*Georgia

Prima înfrângere din istoria naţionalei în faţa acestei echipe: 1-2, la Ploieşti, într-un amical, în iunie 2021.

*Armenia

Prima înfrângere din istoria tricolorilor cu această reprezentativă: 2-3, la Erevan, în martie 2021 în preliminariile Mondialului din 2022.

*Norvegia

Cea mai severă înfrângere suferită de România în faţa nordicilor a venit în mandatul cuplului Rădoi – Dică: 0-4 în Liga Naţiunilor, în octombrie 2020. 

*Islanda

Prima înfrângere din istoria României cu această echipă, scor 1-2, în barajul de calificare pentru Euro 2020. După acest rezultat, tricolorii au ratat orice şansă de a merge la turneul final.

Contra

Cosmin Contra, despărţire de tristă amintire

O altă contraperformanţă a României din ultimii ani a venit în faţa Spaniei, în ultimul meci din grupa preliminară pentru Euro 2020. A fost partida care a marcat plecarea lui Cosmin Contra (foto) de la naţională: 0-5 cu Spania, în deplasare, în noiembrie 2019. A fost al doilea cel mai dur eşec din istorie cu formaţia iberică, fiind depăşit doar de un 0-6 cu Spania, acum 60 de ani, în prima întâlnire dintre cele două echipe.

Daum

Daum, „cocoşat“ de polonezi

Adus la naţională ca să vedem cum se va descurca un selecţioner străin, neamţul Christoph Daum (foto) şi-a trecut şi el în palmares nişte înfrângeri istorice. Concret, cu el pe bancă, România a înregistrat primele două eşecuri succesive în faţa Poloniei, după 37 de meciuri! În preliminariile CM 2018, România a fost învinsă, tur-retur, de Polonia: 0-3 şi 1-3. Au fost şi primele înfrângeri în faţa acestei echipe după aproape trei decenii. 

iordanescu

Coşmar trăit de „antrenorul secolului“

De numele lui Anghel Iordănescu (foto) se leagă parcursul României la Mondialul din 1994, când tricolorii au atins sferturile. „Generalul“ a fost numit, ulterior, „antrenorul secolului“ în România. Peste ani, când a revenit la prima reprezentativă, în loc să furnizeze victorii memorabile, cum a fost cea cu Argentina la CM 1994, Iordănescu ne-a oferit prima înfrângere din istorie în faţa Albaniei (0-1) într-o competiţie majoră, Euro 2016. Până la eşecul de la Lyon, România avea o serie de 13 partide fără înfrângere cu Albania dintre care zece câştigate. 

Piturca

„Bile negre“ şi pentru Piţurcă

Singurele calificări ale României la turneele finale din ultimii ani se leagă de numele lui Victor Piţurcă (foto). Acesta adus naţionala la Euro 2008 şi a fost pe bancă, la începutul campaniei pentru Euro 2016, finalizate cu succes de Anghel Iordănescu. Doar că Piţi are şi el nişte rezultate dezolante, ca selecţioner:

*Turcia

Cu Piţurcă pe bancă, România a înregistrat prima înfrângere în faţa acestei echipe într-o partidă oficială după 48 de ani! A fost un 0-2, la Bucureşti, în septembrie 2013, în preliminariile CM 2014. De asemenea, a fost doar al doilea eşec al tricolorilor, acasă, cu Turcia, în condiţiile în care primul s-a înregistrat în... 1925!

*Olanda

Tot Piţurcă a fost selecţioner în cea mai severă înfrângere din istorie în faţa batavilor, în martie 2013: 0-4 în preliminariile CM 2014, la Amsterdam. Asta după ce, în tur, la Bucureşti, olandezii se impuseseră, clar, scor 4-1. 

Lucescu

Răzvan Lucescu s-a împiedicat de Belarus!

Lucescu jr (foto) a ajuns acum un antrenor cu o cotă excelentă datorită rezultatelor din ultimii ani. Din păcate, a eşuat la naţională. Încă o dovadă că principala problemă a României ţine de calitatea slabă a fotbaliştilor. În mandatul lui Răzvan Lucescu, am avut, de asemenea, nişte premiere negre:

*Belarus

În preliminariile Euro 2012, s-au înregistrat primele meciuri din istorie în care n-am bătut această echipă! A fost 0-0 la Minsk şi 2-2, la Bucureşti. La primul meci a fost Răzvan Lucescu, la al doilea deja venise Piţurcă.

*Bosnia

În martie 2011, tot cu Lucescu jr selecţioner, a venit primul eşec din istorie în faţa acestei naţionale, în preliminariile Euro 2012: 1-2 la Zenica. 

CITEŞTE ŞI:

România, patria imposturii la fotbal: De ce e momentul să-i cerem scuze „ungurului“ Bölöni

3 victorii şi o înfrângere a înregistrat România, de-a lungul istoriei, în partidele cu Bosnia.   

România, în Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*Sâmbătă (Stadion Gradski, Podgorica): Muntenegru – România 2-0

*Astăzi (Stadion Bilino Polje, Zenica): Bosnia – România 21.45, Antena 1

*11 iunie (Stadion Giuleşti): România – Finlanda 21.45, Antena 1

*14 iunie (Stadion Giuleşti): România – Muntenegru 21.45, Prima TV

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Informaţiile legate de televizările şi orele ultimelor două partide vor fi anunţate, ulterior.

chiriches

Lotul României

*Portari: Niţă (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB)

*Fundaşi: Raţiu (Huesca), Cr. Manea (CFR Cluj), Rus (Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiţă (KS Cracovia), Chiricheş - foto (Sassuolo), Burcă (CFR Cluj), Bancu (CS U Craiova), Camora (CFR Cluj), Ştefănescu (Sepsi)

*Mijlocaşi: Sorescu (Rakow Czestochowa), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Maxim (Gaziantep), Hanca (KS Cracovia), Fl. Tănase (FCSB), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriţă (PAOK Salonic), Al. Creţu (CS U Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa)

*Atacanţi: Alibec (Atromitos), Ivan (CS U Craiova), Puşcaş (Pisa)

Selecţioner: Edward Iordănescu (43 de ani)

Iulian Cristea, accidentat în meciul cu Muntenegru, va rata partida de marţi, cu Bosnia.

Dzeko

Lotul Bosniei

*Portari: Šehić (Konyaspor), Vasilj (St. Pauli), Ćetković (Banja Luka)

*Fundaşi: Kolašinac (Marseille), Ćivić (Ferencvaros), Saničanin (Partizan Belgrad), Hadžikadunić (Malmo), Ahmedhodžić (Bordeaux), Kovačević (Ferencvaros), Sušić (CFR Cluj), Gazibegović (Sturm Graz), Miličević (AEK Larnaca), Barišić (Zrinjski Mostar), Dedić (Wolfsberger)

*Mijlocaşi: Pjanić (Beşiktaş), Bešić (Ferencvaros), Cimirot (Standard Liege), Gojak (Dinamo Zagreb), Duljević (Hansa Rostock), Krunić (AC Milan), Stevanović (Servette), Hadžiahmetović (Konyaspor), Prcić (Strasbourg), Menalo (Dinamo Zagreb), Danilović (Nacional), Hotić (Cercle Brugge)

*Atacanţi: Džeko - foto (Inter), Prevljak (Eupen), Demirović (Freiburg), Bilbija (Zrinjski Mostar)

Selecţioner: Ivaylo Petev (46 de ani)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite