De ce a decăzut fotbalul românesc: Explicaţiile pe care le tot băgam sub preş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Chiricheş, căpitanul gafeur al unei naţionale de mâna a treia
Vlad Chiricheş, căpitanul gafeur al unei naţionale de mâna a treia

Fugim, periodic, de realitate şi, când cineva ne trage de mânecă, preferăm să ignorăm ce nu ne convine. Altfel spus, mergem înainte pe un drum greşit, de ani buni, aşteptând un miracol care nu vine.

De-a lungul anilor, „Adevărul“ a realizat mai multe interviuri cu Ladislau Bölöni (69 de ani), omul care a stat pe banca României, ca selecţioner, între iulie 2000 şi iunie 2001. 

De fiecare dată, Loţi a încercat să tragă semnale de alarmă privind direcţia greşită în care merge fotbalul românesc. Iată câteva exemple:

*Bölöni în 2013: România nu ştie să facă muncă de calitate pentru creşterea tinerilor. Aruncăm vorbe la general, dar concret nu facem nimic. Trebuie să ne stabilim priorităţile. Să vedem ce e de făcut, când şi cu cine. Deocamdată, n-avem nicio cunoştinţă despre asemenea idei. De fapt, la acest nivel nu se cunoaşte ce înseamnă cuvântul muncă. Românul gândeşte enervant de simplu. Noi avem tendinţa de a crede despre noi că suntem cei mai tari, cei mai frumoşi, cei mai deştepţi. Românul simplifică totul, se pricepe la ironii, iar când n-are informaţii, se face că plouă. Crede că el e cel mai şmecher şi că poate ascunde lipsurile cu fiţe. Pentru el, e jignitor să înveţe, preferă şmecheria.

*Bölöni după 0-1 cu Albania şi eliminarea de la Euro 2016: Ce a avut Albania şi n-a avut România? Caracter! Astfel de echipe au caracter! Au c*aie! Ceea ce noi n-avem. Iar de asta suferă românii acum. Caracterul trebuie clădit în timp. Caracterul ţi-l formează colegul de cameră, antrenorul, preşedintele, anturajul. E o discuţie mai profundă, iar noi, după cum am spus, Noi minţim tot timpul. Credem că o să găsim tot timpul o şmecherie. Dar şmecheria nu ţine aproape niciodată, deşi noi credem altfel.

Alibec

Campionatul intern e un rahat! E execrabil! E o tristeţe pentru campionatul intern că Alibec (foto) a fost cel mai bun. Eu mă iau după acest campionat?! Dacă mă iau după el, Alibec poate fi bun pentru o Balcaniadă. Aşa da. Dar nu pentru un Campionat European.

Când ai un eşec, iar prezenţa noastră la Euro a fost un eşec, toţi sunt vinovaţi. Iar antrenorul plăteşte primul. Pe de altă parte, faptul că Iordănescu (n.r. – Anghel Iordănescu, selecţionerul României la Euro 2016) a folosit un jucător sau altul n-ar trebui să ne influenţeze judecata asupra fotbalului nostru. Altfel, greşim şi vom lua măsuri superficiale, ca de obicei. Şi mai schimbăm un antrenor, un preşedinte şi aşa mai departe, dar nu vom progresa niciodată.

Noi minţim tot timpul. Credem că o să găsim tot timpul o şmecherie. Dar şmecheria nu ţine aproape niciodată, deşi noi credem altfel.

radoi

*Bölöni după 0-4 cu Norvegia în Liga Naţiunilor, în 2020: Noi mereu avem gura mare. Dar cam atât avem, din păcate! Până să vorbească Rădoi - foto (n.r. – selecţionerul la vremea respectivă) sau să ne dea el explicaţii, sunt alţii, mai sus ca el, care ar trebui să iasă în faţă, în aceste momente. Din păcate, nu-i văd.

102 selecţii şi 23 de goluri a adunat Ladislau Bölöni la echipa naţională, el fiind primul jucător care a depăşit pragul de 100 de selecţii sub tricolor.  

Liga B a Naţiunilor, grupa a 3-a, sâmbătă

Muntenegru – România 2-0

Finlanda – Bosnia 1-1

România, în Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*Sâmbătă (Stadion Gradski, Podgorica): Muntenegru – România 2-0

*Mâine (Stadion Bilino Polje, Zenica): Bosnia – România 21.45, Antena 1

*11 iunie (Stadion Giuleşti): România – Finlanda 21.45, Antena 1

*14 iunie (Stadion Giuleşti): România – Muntenegru 21.45, Prima TV

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Informaţiile legate de televizările şi orele ultimelor două partide vor fi anunţate, ulterior.

Lotul României

*Portari: Niţă (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB)

*Fundaşi: Raţiu (Huesca), Cr. Manea (CFR Cluj), Rus (Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiţă (KS Cracovia), Chiricheş (Sassuolo), Burcă (CFR Cluj), Bancu (CS U Craiova), Camora (CFR Cluj), Ştefănescu (Sepsi)

*Mijlocaşi: Sorescu (Rakow Czestochowa), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Maxim (Gaziantep), Hanca (KS Cracovia), Fl. Tănase (FCSB), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriţă (PAOK Salonic), Al. Creţu (CS U Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa)

*Atacanţi: Alibec (Atromitos), Ivan (CS U Craiova), Puşcaş (Pisa)

Iulian Cristea, accidentat în meciul cu Muntenegru, va rata partida de marţi, cu Bosnia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite