România – Olanda, capăt de drum: Hai acasă, dar cu fruntea sus! Ai noștri s-au luptat admirabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a venit la Euro 2024, ca „Mireasa lui Frankenstein“, șifonată după amicalele nereușite din acest an, dar Germania a „metamorfozat“ naționala noastră. Și a transformat-o într-o „bestie fotbalistică“, odată cu victoria entuziasmantă din prima etapă, cu Ucraina (3-0).

Niță (stânga) a greșit, din păcate, la golul Olandei. FOTO: EPA EFE
Niță (stânga) a greșit, din păcate, la golul Olandei. FOTO: EPA EFE

Iar această noua versiune a României a început partida de la Munchen, cu Olanda, mai bine ca niciodată la acest European! Timp de 12-13 minute, băieții în galben au dominat adversarii lor mult mai bine cotați, de la cluburile mari ale lumii, de o manieră incredibilă! Dezinvoltura cu care tricolorii au jucat aproape că le-a adus și un gol, în minutul 14, când șutul lui Man a ocolit de puțin poarta. Din păcate, această ocazie, care a ridicat stadionul în picioare, a și fost semnalul stingerii pentru ai noștri.

După câteva minute în care partida s-a echilibrat, batavii au pus stăpânire pe minge, realizând probabil că e „groasă“, dacă nu vor pune osul la treabă. Fix asta a și făcut Cody Gakpo care a luat o acțiune pe cont propriu, în minutul 20. Și l-a depășit pe Rațiu, după care a finalizat cu un șut la colțul scurt, profitând de intervenția slabă a lui Niță. Din păcate, în aceeași fază, cei mai buni oameni ai României la Euro 2024 au gafat succesiv, iar Olanda a deschis scorul.

De la 1-0 pentru „Portocala mecanică“, România chiar că a dispărut din joc din punct de vedere ofensiv. Și am avut un noroc uriaș că la pauză diferența a fost minimă pe tabelă, în condițiile în care batavii au irosit cel puțin trei ocazii monumentale. Prin de Vrij (26) și Simons (44). Între cele două faze a fost și alunecarea lui Drăgușin, de clasă mondială, care a trimis o minge pe care scria gol în corner.

Din păcate, căderea naționalei n-a fost singura problemă a selecționerului Edward Iordănescu. Acesta l-a pierdut înainte de meci pe Florinel Coman, răcit, în condițiile în care Nicușor Bancu era suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. În prima repriză a partidei cu Olanda, Iordănescu l-a pierdut și pe înlocuitorul lui Bancu, Vasile Mogoș. Acesta a suferit o comoție după ce s-a lovit de un adversar și a fost înlocuit de Bogdan Racovițan. Acesta a și gafat, la câteva minute după intrarea sa pe teren, dar, spre norocul său, Simons a trimis pe lângă.

La pauză, România – Olanda a fost 0-1, diferență care ne-a lăsat, totuși, speranța unei reveniri în partea secundă.

Depay, șut respins de pe linia porții

Toată lumea a sperat ca, la pauză, Edward Iordănescu să facă minuni în vestiarul nostru și din cabine să iasă o versiune mult îmbunătățită a României. Din păcate, odată cu începerea părții secunde, tot Olanda a dominat. Iar în minutul 53, șutul lui Depay a fost respins, eroic, de pe linia porții de Racovițan. Cinci minute mai târziu, bara ne-a salvat la lovitura de cap a lui van Dijk. În minutul 63, a înscris, din nou, Gakpo, de această dată, după un corner. Spre norocul nostru însă, reușita olandezului, din ofsaid, a fost anulată după analiza video.

După 72 de minute, au curs și schimbările în echipa noastră. Au ieșit Ianis Hagi, Drăguș și Marius Marin, au intrat Mihăilă, Alibec și Cicâldău. Rezultatul imediat? Încă o ocazie monumentală irosită de olandezi.

S-a terminat 3-0, după dubla lui Malen (83, 90+3) și, deși am tot repetat că Olanda nu mai ce a fost cândva, pe teren, batavii ne-au bătut încă o dată. Pentru a 10-a oară în 14 partide. Și mult mai clar decât ce reflectă scorul final. Depay și colegii săi își continuă aventura europeană, în timp ce ai noștri se întorc acasă, cu fruntea sus, după un turneu final în care au depășit așteptările.

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș (Racovițan 38) – R. Marin, M. Marin (Cicâldău 72) – Man, Stanciu (Olaru 88), I. Hagi (Mihăilă 72) – Drăguș (Alibec 72). Selecționer: Edward Iordănescu

Olanda: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake (Van de Ven 69) – Schouten (Veerman 69), Reijnders – Bergwijn (Malen 46), Simons, Gakpo (Weghorst 84) – Depay (Blind 90+2). Selecționer: Ronald Koeman

Euro 2024, tabloul optimilor

29 iunie (Berlin): Elveția – Italia 2-0

29 iunie (Dortmund): Germania – Danemarca 2-0

30 iunie (Gelsenkirchen): Anglia – Slovacia 1-1 (2-1 după prelungiri)

30 iunie (Koln): Spania – Georgia 4-1

Ieri (Düsseldorf): Franța – Belgia 1-0

Ieri (Frankfurt): Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0 după loviturile de departajare)

Astăzi (Munchen): România – Olanda 0-3

Astăzi (Leipzig): Austria – Turcia 1-2

Sferturi

5 iulie (Stuttgart, 19.00): Spania – Germania

5 iulie (Hamburg, 22.00): Portugalia – Franța

6 iulie (Düsseldorf, 19.00): Anglia – Elveția

6 iulie (Berlin, 22.00): Olanda – Turcia

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite