România, în fața unui weekend sportiv incendiar: două meciuri ne pot îndulci amarul de început de an

0
Publicat:

La câte eșecuri a adunat handbalul românesc, în ultimele două luni, la feminin și la masculin, e aproape un miracol că am ajuns să disputăm ultima etapă din grupele Ligii Campionilor cu șanse reale de a trimite ambele noastre reprezentante în fazele eliminatorii!

Cristina Neagu (CSM București) speră să celebreze o calificare spectaculoasă în sferturi
Cristina Neagu (CSM București) speră să celebreze o calificare spectaculoasă în sferturi

Mai ales în cazul Rapidului - părea ca și eliminată după înfrângerea suferită pe 4 februarie, acasă, cu Ferencvaros (20-23) - revenirea în cărțile de calificare pentru optimi e cu adevărat remarcabilă! Giuleștencele au primit o nouă șansă, după ce Vipers le-a dat o mână de ajutor, învingând Ferencvaros, în deplasare, runda trecută: 35-27! Acest rezultat, coroborat cu succesul firesc al Rapidului pe terenul celor de la Zaglebie Lubin (24-21), ciuca bătăilor în grupa B, a făcut ca trupa pregătită de cuplul Rareș Fortuneanu (director tehnic) și David Montes (antrenor principal) să joace, în acest weekend, cu ochii pe locul 6. Adică, ultima poziție care asigură prezența în optimile Ligii Campionilor.

La prima vedere, meciul Rapid – Esbjerg de duminică va fi unul incendiar. Din păcate, există și riscul ca această confruntare să se joace degeaba. Iar asta din cauza unei anomalii care, la fotbal de pildă, ar fi de neconceput. Concret, deși vorbim despre partidele din ultima rundă, ele se vor juca în zile diferite. Așadar, Metz – Ferencvaros, întâlnirea care ne interesează în mod direct în această grupă, va avea loc sâmbătă. Dacă unguroaicele vor obține și un singur punct pe terenul lui Metz, Ferencvaros va acumula 11 puncte și își va asigura prezența în optimi. Pentru că, inclusiv dacă va fi egalată de Rapid la puncte, printr-o victorie a bucureștencelor cu Esbjerg, formația maghiară va avea avantajul rezultatelor directe. În tur, Ferencvaros – Rapid a fost 24-24, iar apoi, în retur, unguroaicele s-au impus cu 23-20.

De remarcat că un alt meci de care suntem interesați în această serie se joacă tot sâmbătă, deci cu o zi înainte de partida Rapid – Esbjerg. Vorbim despre confruntarea Krim – Zaglebie Lubin. Cu precizarea că aici, oricum, e nevoie de un scenariu SF în favoarea noastră. Formația poloneză trebuie să câștige, astfel încât Krim să încheie grupa cu 11 puncte. În acest caz, Rapid ar egala trupa din Slovenia la puncte printr-un succes în meciul cu Esbjerg. Într-o asemenea situație, Rapid ar merge în optimi, având avantajul rezultatelor directe: victorie cu 27-22 cu Krim acasă și înfrângere cu 24-25 în deplasare.

Din păcate însă, e greu de crezut că Rapid va ajunge la egalitate de puncte cu Krim, în condițiile în care trupa din Slovenia evoluează acasă în această etapă, în fața unei echipe deja eliminate, cu 13 înfrângeri în 13 meciuri.

De aceea, e clar că sâmbătă vom fi cu ochii pe partida Metz – Ferencvaros în această grupă și, în funcție de rezultatul din Franța, vom afla importanța întâlnirii dintre Rapid și Esbjerg. Cu o ultima precizare: Esbjerg va veni la București decisă să obțină locul 1 sau 2 în grupă! Pentru că o astfel de clasare ar trimite formația daneză direct în sferturi. Așadar, dacă Ikast va pierde în fața celor de la Vipers, atunci și acest rezultat ne va fi de folos. Pentru că Esbjerg va juca mult mai relaxată, duminică, în fața Rapidului, știind că are asigurată o clasare pe primele două locuri.

CSM joacă marea finală pentru sferturi

Pe cât de complicată e situația Rapidului în grupa B, cu diferite calcule și scenarii pentru accederea în optimi, pe atât de simplă e situația CSM-ului în prima serie.

Formația pregătită de Adrian Vasile își va continua parcursul în competiție, în optimi, în cel mai rău caz. Pentru că, indiferent de rezultatele din acest weekend, nu poate termina mai jos de locul 4. Dar având în vedere forma excelentă a „tigroaicelor“, care vin după trei victorii la rând cu Savehof (35-26), Gyor (26-24) și cu Bietigheim (31-28), ar fi mare păcat ca această serie să nu includă și un succes, duminică, pe terenul celor de la Odense.

În Danemarca, acest meci va fi marea finală pentru sferturile Ligii Campionilor. Și CSM depinde doar de ea! În cazul unei victorii pentru Neagu și compania, bucureștencele vor urca pe locul 2 și vor fi scutite de emoțiile unei duble din optimi. La egalitate de puncte cu Odense, CSM va avea avantajul rezultatelor directe, după victoria cu 28-24 acasă, în septembrie 2023. În schimb, danezele și-ar asigura locul 2 și cu o remiză în fața CSM-ului.

2016

e anul în care ultima echipă românească a cucerit trofeul Ligii Campionilor. Atunci, CSM București a trecut de Gyor în finala de la Budapesta.

Liga jpg

Cum arată calendarul competiției în acest sezon

După această ultima etapă a grupelor, Liga Campionilor va reveni în martie. Pe 16 și 17 se vor juca primele manșe din optimi, urmând ca meciurile-retur să aibă loc pe 23 și 24 martie. Sferturile sunt programate în felul următor: 27-28 aprilie (tur), 4-5 mai (retur). Ca de obicei, Final Four va fi găzduit de orașul Budapesta. Aici, pe 1 și 2 iunie se vor juca ultimele meciuri din acest sezon. Concret, semifinalele vor fi pe 1 iunie, iar o zi mai târziu vor avea loc finala mică și marea confruntare pentru trofeul Ligii Campionilor. În ultimele trei sezoane, Vipers Kristiansand (Norvegia) a câștigat Liga. Chiar și așa, clubul a fost în pragul falimentului la începutul acestui an și doar o sponsorizare din partea unei companii de înghețată, în valoare de 350.000 de euro, a rezolvat problemele financiare prin plata unor datorii. Chiar și așa, viitorul rămâne incert pentru Vipers, fiind nevoie și de alte sume pentru „supraviețuire“. Prin comparație, echipele românești nu se confruntă cu asemenea emoții. La noi, CSM București și Rapid sunt racordate la „robinetul“ cu bani publici, având bugete de peste 2,5 milioane de euro fiecare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite