Se pregătește revenirea Rusiei în sportul mondial: Culisele unei decizii majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a trasat, miercuri, o linie de parcurs pentru reintegrarea în sportul mondial a reprezentanţilor ruşi şi belaruşi, în perspectiva Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din 2024, în ciuda războiului din Ucraina, relatează AFP.

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic
Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic

"Niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la o competiţie doar pe baza paşaportului său", a reafirmat într-un comunicat executivul instanţei olimpice după ce a avut consultări cu reprezentanţii sportivilor, federaţiilor naţionale şi comitetelor naţionale olimpice.

În spatele acestei decizii de principiu se află o serie de manevre în culise angajate în toamna trecută pentru a-i readuce în mişcarea olimpică pe sportivii ruşi şi belaruşi, excluşi din majoritatea competiţiilor internaţionale după invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Dar acest dosar este unul sensibil. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său francez Emmanuel Macron ca sportivii ruşi să fie excluşi de la viitoarele Jocuri Olimpice care vor avea loc peste doi ani.

Dreptul de a participa la Jocuri depinde de cele 28 de federaţii internaţionale care compun sporturile olimpice de vară, şi nu de CIO, care încearcă la rândul său să găsească o coerenţă între "misiunea unificatoare" a sportului şi mişcarea anti-rusă, în special din Europa.

Instanţa olimpică joacă deci un rol crucial de un an, după ce a "recomandat" excluderea ruşilor şi belaruşilor pentru a "proteja" integritatea competiţiilor internaţionale, iar acum analizează o revenire a acestora.

Comitetul Executiv al CIO a cerut, miercuri, "studierea posibilităţilor" prin care sportivii vizaţi pot fi reintegraţi în evenimentele sportive în condiţii stricte, trasând pentru prima dată o linie de parcurs federaţiilor.

În detaliu, ruşii şi belaruşii ar putea concura "în calitate de sportivi neutri", cu condiţia să nu fi "susţinut activ războiul din Ucraina" şi să se conformeze "în totalitate Codului mondial antidopaj". Dacă un sportiv nu se conformează cu stricteţe, "federaţia internaţională şi/sau organizatorii competiţiei sportive în cauză vor trebui să-l excludă imediat şi să semnaleze incidentul la CIO, pentru ca forul internaţional să adopte măsuri sau sancţiuni", se mai arată în comunicat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite