România a ajuns o glumă: Cum se vorbeşte despre naţionala de fotbal la Mondialul din Rusia
0Tricolorii au fost ultima dată la o Cupă Mondială în 1998. Iar pentru unii, precum Glenn Hoddle, fotbalul românesc e ca şi inexistent la ora actuală.
Cupa Mondială e ca o evadare temporară dintr-o mocirlă, pentru un ziarist venit din România. De fiecare dată când asişti de la faţa locului la o astfel de competiţie, îţi dai seama cât de mizerabile şi neînsemnate sunt aşa-zisele subiecte, care ne umplu timpul zi de zi.
Ce a mai spus Gigi Becali, ce a postat Mihai Stoica pe Facebook, ce glumă proastă a mai făcut Şumudică, de ce s-a mai supărat o dată şi încă o dată Hagi, etc. În realitate, România nu există în fotbalul mare şi, ca să te convingi de asta, e suficient să stai de vorbă cu Glenn Hoddle, fost internaţional englez, cu 53 de selecţii şi 8 goluri în naţională şi omul care a antrenat selecţionata Albionului, între 1996 şi 1999. Adică, pe vremea când România era o echipă respectată în lume.
Acum, la 60 de ani, Hoddle e commentator la postul britanic ITV. A îmbătrânit, dar nu urât, la fel ca Gascoigne sau alţi foşti jucători englezi, care au fost distruşi de băutură. A albit şi are nevoie de ochelari pentru a citi foaia de meci, dar, în rest, se ţine bine şi e o figură impunătoare în centrul de presă al stadionului de la Sankt Petersburg. Dacă la noi poţi să zici orice pe post, în comentariul unui meci pentru care nu te-ai pregătit mai deloc, în afară, standardele sunt altele.
De aceea, până şi Hoddle, la cât de mare e, se documentează temeinic, înainte de a intra în direct pentru a comenta Brazilia – Costa Rica. După ce l-am urmărit vreo jumătate de oră, cum şi-a răsfoit tacticos foile şi a notat diverse chestii, l-am abordat pentru un scurt dialog.
Glenn Hoddle fost selecţioner Anglia
“I-am dat una după ceafă lui Dan Petrescu”
“Adevărul”: Cum vi s-a părut acest Mondial până acum?
Glenn Hoddle: A fost un turneu fantastic şi aici mă refer la nivelul fotbalului, la stadioanele pe care se joacă şi la oameni. Am avut nişte meciuri foarte echilibrate, dar şi deschise în acelaşi timp. Cred că e un Mondial în care orice rezultat e posibil.
La capitolul dezamăgiri, bănuiesc că Argentina ocupă primul loc...
Într-adevăr, Argentina a fost o dezamăgire. Sunt într-o situaţie foarte dificilă. Nu pot să zic de ce, fiindcă nu sunt în interiorul echipei. Dar, cu siguranţă, ceva nu merge acolo. Nici Germania n-a jucat bine în primul meci. Nici Franţa n-a impresionat. De fapt, deocamdată, n-am avut o echipă care să fie foarte bună, care să se remarce în mod deosebit. Eu mă aşteptam ca Germania şi Brazilia să aibă un nivel peste celelalte echipe, dar, deocamdată, n-a fost aşa.
O surpriză plăcută?
Mexic m-a surprins în mod plăcut. Au fost buni. Iranul a jucat peste aşteptări, au un joc solid, din punct de vedere tactic. Unii spun că e antifotbal, dar nici Manchester United cu Mourinho n-are un joc plăcut ochiului, deşi au cheltuit milioane pe transferuri.
Aţi fost pe banca Angliei la ultimul Mondial la care a participat şi România, cel din 1998. Mai ţineţi minte acel meci România – Anglia din faza grupelor?
Bineînţeles. România ne-a bătut atunci, iar Dan Petrescu, pe care l-am avut jucător, când eram la Chelsea, ne-a dat golul de 2-1. După meci, când l-am văzut, i-am dat una după ceafă (râde). Glumesc. Asta e viaţa. Ăsta e fotbalul. Am avut mereu meciuri grele împotriva românilor, atât ca jucător, cât şi ca antrenor.
Mai urmăriţi acum fotbalul românesc? Ştiţi ceva despre el?
Nu. Din păcate, nu mai ştiu nimic.
Gluma de la lift, pe seama României
I-am mulţumit lui Hoddle şi fiecare s-a dus la locul lui de la centrul de presă. Ne-am revăzut însă, după vreo 30 de minute, în aşteptarea liftului care ducea spre masa presei. Chiar dacă era oarecum pierdut într-o coadă lungă, Hoddle a fost recunoscut de un ziarist asiatic. Fostul selecţioner al Angliei a fost abordat, din nou, pentru un interviu şi a răspuns cam la acelaşi întrebări la care îmi răspunsese şi mie mai devreme. La un moment dat însă, i s-a cerut un pronostic în privinţa echipei care va câştiga Mondialul. Hoddle, un tip glumeţ, a răspuns cu zâmbetul pe buze: “Nu ştiu cine va câştiga Mondialul, dar pot să-ţi zic cine nu-l va câştiga”. Nedumerit, ziaristul asiatic s-a uitat pierdut la Hoddle. Ca să fie convins că omul l-a înţeles, Hoddle a repetat răspunsul, dar cu o completare: “Pot să-ţi zic cine nu va câştiga Mondialul. România!”. Apoi, a râs cu poftă şi mi-a dat prietenşte o palmă după ureche, aşa cum a făcut şi cu Dan Petrescu, acum 20 de ani, după ce “Bursucul” a “îngenuncheat” Anglia la Toulouse.