Rădoi, mare ghinion în lupta cu COVID-19: Cum a ratat imunizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi s-a vaccinat în aceeaşi zi cu Simona Halep
Mirel Rădoi s-a vaccinat în aceeaşi zi cu Simona Halep

Selecţionerul a beneficiat de o decizie a Guvernului şi s-a aflat printre cei care şi-au primit prima doză de vaccin, în etapa a II-a. Degeaba însă! Testul său de luni a ieşit pozitiv.

Naţionala României e urmărită de ghinion! La precedenta mare acţiune, cea legată de barajul cu Islanda pentru Euro 2020, brusc, au început să cadă fundaşii centrali pe capete, astfel că, la Reykjavik, ne-am prezentat cu o defensivă „în piuneze“.

Acum, înaintea debutului campaniei de calificare pentru Mondialul din 2022, selecţionerul Mirel Rădoi a fost ferit, deocamdată, de astfel de veşti proaste. Din păcate, ieri, a primit alta, legată de propria sa stare de sănătate. Federaţia Română de Fotbal a anunţat pe pagina oficială că tehnicianul de 39 de ani are COVID-19.

„Am efectuat luni, 15 martie, un test COVID care, din păcate, a ieşit pozitiv. Nu am simptome acum. Îmi doresc, din tot sufletul, să fi fost o eroare sau, în cel mai rău caz, ca perioada de 14 zile să fie aproape de final, în cazul meu, astfel încât să putem începe normal pregătirea partidelor“, e declaraţia selecţionerului oferită pentru frf.ro. Primul efect al acestei situaţii? Conferinţa de astăzi a lui Rădoi a fost anulată. Iar fostul mijlocaş aşteaptă acum rezultatul celui de-al doilea test, pentru a afla dacă va trebui să rămână în izolare sau dacă se poate implica, fizic, în antrenamentele naţionalei.

Trebuia să facă rapelul astăzi!

Odată cu aflarea veştii că Rădoi are COVID-19, a apărut şi o întrebare: Cum de s-a infectat selecţionerul cu noul coronavirus, în condiţiile în care mulţi fotbalişti ai naţionalei, plus oamenii din staff, s-au vaccinat deja împotriva bolii? Acest lucru a fost posibil, după o decizie luată de Guvernul României, care a inclus sportivii olimpici în etapa a II-a a vaccinării. Rădoi, chiar dacă a preluat prima reprezentativă, ar urma să însoţească şi naţionala olimpică, în vară, la Tokyo, după ce a obţinut calificarea la turneul de fotbal, pe când era la România U21.

Din păcate, vaccinarea nu l-a ferit pe Rădoi de îmbolnăvire, dacă e să ne luăm după rezultatul testului pe care l-a efectuat, luni. Surse din cadrul federaţiei au dezvăluit pentru „Adevărul“ că Rădoi - i s-a administrat serul de la Pfizer - primise doar prima doză de vaccin. Şi urma să facă rapelul astăzi! De aici, apar două posibilităţi. Fie că selecţionerul a luat virusul înainte ca prima doză să-i ofere o oarecare imunitate. Fie că nivelul de anticorpi, generat după prima doză, n-a fost suficient de mare, încât să-l protejeze de îmbolnăvire.

În cazul serului de la Pfizer, trebuie să fie 21 de zile distanţă între cele două doze. E cea mai scurtă perioadă de aşteptare, în cazul vaccinurilor anti-COVID disponibile acum în România, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care serul Pfizer e preferat de sportivi.

L-ar înlocui Nicolae Dică

Dacă şi al doilea test al lui Rădoi va confirma infecţia cu Sars-CoV-2, atunci, aproape sigur, selecţionerul va rata partidele cu Macedonia de Nord şi cu Germania, ambele de pe teren propriu, pe „Arena Naţională“. Dar pierderea şi mai mare va fi reprezentată de faptul că Rădoi nu se va putea implica, fizic, în antrenamentele de dinaintea acestor partide. 

În următoarele zile, jucătorii şi stafful naţionalei vor fi testaţi, periodic. Dacă nu vor apărea surprize neplăcute şi cazul infectării lui Rădoi va rămâne singurul în rândul antrenorilor naţionalei, atunci, cel mai probabil, secundul Nicolae Dică va conduce şedinţele de pregătire de după reunirea lotului. De asemenea, Dică ar urma să aibă rolul de „principal“ la „dubla“ cu Macedonia de Nord şi Germania. Bineînţeles, în toată această perioadă în care Rădoi va fi în izolare, el va ţine legătura, în permanenţă, cu Dică şi cu ceilalţi oameni din stafful primei reprezentative.

24 februarie e data la care Mirel Rădoi a făcut prima doză de vaccin cu serul Pfizer. Rapelul era programat pentru astăzi, adică după 21 de zile.  

Preliminarii CM 2022, Grupa J

Germania

România

Islanda

Macedonia de Nord

Armenia

Liechtenstein

*Se califică direct la turneul final câştigătoarea din fiecare grupă. Ocupantele locurilor secunde, zece la număr, alături de două naţionale venite din Liga Naţiunilor, vor merge la baraj. Aceste 12 echipe se vor lupta pentru ultimele 3 locuri disponibile pentru Europa la CM 2022.

Programul tricolorilor din această lună

*25 martie: România – Macedonia de Nord, ora 21.45

*28 martie: România – Germania, ora 21.45

*31 martie: Armenia – România, ora 19.00

Meciurile vor fi transmise de PRO TV şi de Radio România Actualităţi.

Adrian Mutu / FOTO Sport Pictures

Mutu a avut o experienţă similară

Nu e prima dată când un selecţioner al României are de suferit din cauza COVID-19, înaintea unui meci oficial. În octombrie 2020, Adrian Mutu, selecţioner România U21, a ratat partida de acasă cu Malta U21 din preliminariile Euro 2021. Asta deoarece secundul său, Răzvan Rotaru, a fost diagnosticat cu COVID-19. Deşi Mutu a avut test negativ, ca o măsură de precauţie, el a fost trimis în izolare. Iar la meciul cu Malta U21, câştigat cu 4-1 de tricolorii mici, pe bancă a stat Mihai Stoichiţă, directorul tehnic din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite