Primele declaraţii ale lui Octavian Bellu după decizia de a renunţa la lotul feminin olimpic de gimnastică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Bellu FOTO Adevărul
Octavian Bellu FOTO Adevărul

Antrenorul Octavian Bellu a declarat, marţi, cu ocazia inaugurării Centrului Olimpic de gimnastică Steaua, că s-ar fi putut ocupa în acelaşi timp şi de lotul feminin şi de COSR.

Bellu a confirmat practică ceea ce Mariana Bitang dezvăluise într-un interviu acordat "Adevărul": înfrângerea din finala pentru preşedinţia COSR l-a determinat să renunţe la lotul de gimnastică. 

"Puteam să fiu în ambele activităţi, pentru că acea postură de la COSR este o postură reprezentativă, are un nivel de reprezentare foarte înalt la CIO. Am rămas la părerea că într-un for din acesta, reprezentativ, era bine pentru România să fie o persoană cu un palmares olimpic. Este o opinie personală. Dacă nu, este foarte bine şi aşa, pentru că nu mai vreau să intru în polemica antrenorat sau manageriat. Iată că aşa proşti manageri cum suntem noi am reuşit să convingem un sponsor să activăm o sumă colosală pentru o activitate la nivel de copii, care este pur şi simplu ignorată de bugetul oricărei structuri sportive din România", a spus Bellu.

Octavian Bellu a afirmat că nu încearcă să se agaţe de nicio funcţie. "Noi încercăm să nu ne agăţăm de vreo funcţie. Am mâncat şi eu pâinea pe care o mănâncă doamna ministru Gabi Szabo. Ştiu cât este de amară şi chiar îmi aduc aminte că i-am spus că nu ştiu dacă să o compătimesc sau să o felicit, pentru că ştiam în ce intră. Este o problemă de sistem. Încet, încet poate ne vom alinia şi noi regulilor europene şi toate celelalte aspecte care nu mai ţin de puterile unui antrenor de gimnastică, după părerea unora, aflat la vârsta la care ar trebui să se ducă să joace şah în parc sau să plimbe căţeii în parc", a completat Bellu.

Octavian Bellu a precizat că îşi doreşte să lase locul antrenorilor tineri, precizând că vrea să caute talente pentru ediţiile viitoare ale Jocurilor Olimpice. "Vrem să fim într-o postură în care să sprijinim, fie prin modul în care putem relaţiona cu anumite instituţii, fie prin modul prin care putem interveni în anumite situaţii de criză. Noi când am revenit în gimnastică, am revenit să dăm o mână de ajutor, pentru că aşa a fost formulată invitaţia federaţiei şi încet, încet ne-am introdus prea mult în problemele de detaliu ale pregătirii. Trebuie să vedem cum facem în aşa fel încât să împăcăm toate lucrurile la un nivel superior şi cum transferăm responsabilitatea celor care o vor duce mai departe. Aceşti antrenori tineri, Lucian Sandu, soţii Moldovan, Adela Popa, Poroiu trebuie să ia acest rucsac foarte greu şi să urce muntele", a explicat Bellu.

Tehnicianul a menţionat că planul de găsire a talentelor vizează ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice. "Aceşti copii au o perspectivă: 2024. Nici nu ştim unde vor fi Jocurile în 2024, dar noi deja ne ocupăm de selecţia pentru acestea. Eu sper ca în 2023 sau 2024, antrenorii de lot să nu se mai uite în stânga şi în dreapta să găsească a şaptea fată ca rezervă. Să privească într-un grup de 80 de fete şi să le găsească pe cele mai bune şase sau şapte. Ăsta este proiectul pe care noi îl dorim aproape. Dacă mi se cere o mână de ajutor şi în 2024, o să ajut cum o să pot", a subliniat Bellu.

Octavian Bellu a mai spus că nu l-a obligat nimeni să obţină rezultatele de până acum. "Sunt produsul acestui sistem şi nu m-am îndepărtat cu un pas de gimnastică. Se fabula că plec. Puteam să plec de un milion de ori, dar şi succesul pe care l-a avut sistemul acesta şi să ai în spate şi nişte rezultate, este un palmares care îţi dă un confort moral, dar nu am vreo obligaţie morală să aduc vreo medalie, pentru că am adus din convingere, că nu a stat nimeni cu baioneta în spatele meu nici înainte de 1990", a conchis Bellu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite