Povestea lui Tito Vilanova, antrenorul care a pierdut lupta cu cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tito Vilanova, fost antrenor al FC Barcelona
Tito Vilanova, fost antrenor al FC Barcelona

Privit la început cu neîncredere, Tito Vilanova a reuşit să aibă un parcurs remarcabil cu FC Barcelona, pe care a condus-o către cucerirea titului din primul eşalon spaniol în ediţia trecută a campionatului.

Povestea celebrităţii lui Tito Vilanova îşi are începutul la sfârşitul lui aprilie 2012. Atunci FC Barcelona pierdea lupta pe două dintre fronturile în care era angrenată, Real Madrid se distanţa prea mult în campionat, iar Chelsea ieşea învingătoare din semifinalele Ligii Campionilor, după o dublă plină de dramatism. În biroul preşedintelui Sandro Rosell, antrenorul Josep Guardiola punea cărţile pe masă: „V-am spus din octombrie că e ultimul sezon aici. Echipa asta trebuie să meargă înainte, însă eu nu o mai pot împinge. E nevoie de altcineva. Ar fi bine să anunţăm de pe acum plecarea mea".

Rosell n-a avut replică. Ştie că Guardiola era de neclintit. Pentru el, albul e alb, negrul e negru. Gri nu există. Deci, şansele să-l fi făcut să se răzgândească erau zero. „Bine Pep. Încheiem contractul, dar ce facem cu echipa? Pe cine vezi în locul tău, Rijkaard, Van Gaal, Villas Boas, Luis Enrique cine poate continua munca?“, a întreabat Rosell. Replica a venit imediat: „Cum pe cine? Îl aveţi aici în curte. Nu trebuie să vină nimeni. Tito poate conduce echipa mai departe. Dacă aţi avut încredere în mine, de ce n-aţi avea şi în el?“. Preşedintele n-a zis „da“ pe loc. A cântărit propunerea antrenorului, s-a sfătuit cu apropiaţii şi abia apoi a decis să meargă pe mâna lui Guardiola. „Până la urmă, Pep a venit de nicăieri şi a luat în patru ani 14 trofee. Cine ştie cu adevărat ce poate face Tito Vilanova?“, a fost concluzia lui Rosell.

N-a jucat niciun minut la „extratereştri“

Pe 27 aprilie a fost conferinţa de presă în care s-a anunţat oficial că Guardiola pleacă în vară, iar Vilanova preia conducerea echipei. Dar toţi se întrebau cine e Tito Vilanova şi ce a făcut el ca să antreneze cea mai valoroasă echipă a ultimilor ani. Cu siguranţă s-au întrebat şi fanii, care-l ştiau pe Tito fiind doar omul aflat mereu în dreapta lui Guardiola. Mai ales că atât Google, cât şi Wikipedia erau zgârcite cu informaţii despre fostul tehnician al Barcelonei.

Francesc Tito Vilanova i Bayo s-a născut pe 17 septembrie 1969, la Bellcaire d Emporda, Girona. E catalan get-beget şi ca orice puşti din acea zonă a Spaniei seara se culca ascunzând sub pernă visul de a juca pe Nou Camp. S-a dus la fotbal şi a bătut la porţile academiei clubului pe când avea numai 12 ani. Acolo l-a întâlnit pe Josep Guardiola. Amândoi erau mijlocaşi, erau harnici, disciplinaţi, cuminţi şi nu excelau la capitolul calităţi tehnice. Erau însă doi copii ai mamei „La Masia" care puteau confirma. Destinul fotbalistic nu le-a zâmbit la fel celor doi prieteni. Guardiola a sărit de la Barcelona B la prima echipă a catalanilor, Vilanova a trebuit să plece în exil. A luat-o pe drumul Figueras - Celta - Badajoz - Mallorca- Lleida - Elche - Gramenet. Zece ani de profesionism, 311 meciuri şi 24 de goluri marcate. Nimic pentru FC Barcelona, echipa de suflet.

Golul lui Vilanova a adus primul eşec din cariera de antrenor a lui Mourinho

Şi totuşi, istoria îl consemnează pe Tito Vilanova în colţul de sus al unei pagini speciale. E pagina lui Jose Mourinho, acum rival la Real Madrid. S-a întâmplat în 1998. Mou era secund la Barça, Tito - jucător la Lleida. La mijloc, Cupa Cataloniei, o competiţie cu iz tradiţional. Louis Van Gaal, principal la Barcelona, l-a desemnat pe secundul Mourinho să conducă echipa în această cupă. Portughezul a comis-o la primul său meci ca şef pe bancă. L-a bătut Lleida, cu un gol marcat de Tito Vilanova. Aşadar, primul om care l-a învins pe antrenorul Jose Mourinho a fost chiar Vilanova, duşmanul din La Liga.

La 33 de ani, Vilanova a renunţat la cariera de fotbalist. Jucase doar 26 de partide în prima ligă spaniolă. S-a îndreptat către antrenorat şi a început la Pallafrugel, apoi au urmat Figueras şi FC Terrassa, undeva în subsolul fotbalului catalan. Ulterior s-a întors la FC Barcelona şi a intrat la copii, preluând grupa lui Messi, Pique şi Fabregas. Argentinianul îşi aminteşte: „Tito a fost primul antrenor care m-a jucat. Până atunci eram în lot sau rezervă, dar Vilanova a avut încredere în viitorul fotbalist Messi şi m-a băgat pe teren“.

În 2007, pentru Tito Vilanova a venit telefonul prietenului de-o viaţă, Josep Guardiola, şi propunerea de a fi secund la Barcelona B. Ca nivel, diferenţa nu era foarte mare, Barça B fiind atunci în liga a treia. Au promovat împreună în Secunda Division şi, un an mai târziu, Guardiola şi Vilanova au păşit împreună la prima echipă a catalanilor. „Când Pep a fost numit antrenor la Barcelona a pus o singură condiţie. Să-i aibă alături pe prietenii cei mai buni: Tito Vilanova şi Manuel Estiarte. Ultimul e un fost mare jucător de polo, a fost de cinci ori desemnat cel mai bun din lume. S-a împrietenit cu Guardiola la Olimpiada din 1992, unde au participat amândoi, şi de atunci sunt nedespărţiţi. Pep, Tito şi Manu formează un trio foarte unit. Tocmai de aceea, Barcelona i-a satisfăcut dorinţa lui Guardiola. Vilanova a fost pus secund, iar pentru Estiarte s-a inventat postul de director de relaţii externe", a povestit un personaj din interiorul clubului.

Totul pentru o cămaşă cu Barca

Pe când juca la juniorii lui Bellcaire, Tito, altfel un jucător foarte disciplinat, s-a dat în petic la un meci. Deşi antrenorul i-a cerut vehement să facă marcaj la un fotbalist advers, el pleca într-una în faţă să dea gol. După meci, tehnicianul l-a certat în faţa echipei, întrebându-l ce-a fost în capul lui. Răspunsul a fost onest: „Mama mi-a promis că, dacă dau un gol, îmi cumpără o cămaşă cu Barcelona. Mi-am dorit-o mult".

A fost operat de o tumoră la glanda parotidă

Apropiaţii spuneau despre Vilanova că era diferit de Guardiola, dar că se încadra în spiritul impus de acesta la echipă. Muncea mult şi era atent la orice detaliu. Avea o relaţie extraordinară cu toţi jucătorii. În 2011 tehnicianul a avut primele momente dificile din pricina cancerului, când i s-a descoperit o tumoră la glanda parotidă, glanda salivară situată undeva sub ureche. Operaţia a fost inevitabilă şi în vestiarul Barcelonei s-a instalat din nou starea de şoc.

După Abidal, un nou caz complicat. Echipa s-a strâns şi toţi jucătorii au mers la spital, au intrat în salonul lui Tito şi i-au spus că vor învinge la AC Milan, în Liga Campionilor, pentru el. A doua zi după operaţie, antrenorul a aflat rezultatul meciului. 3-2 pentru Barça la Milano şi o declaraţie care spune multe: „Nu mă interesează opiniile lui Ibrahimovici (n.r. - suedezul vorbise urât de Guardiola şi Barcelona), mă interesează doar ca Tito să fie bine". Autorul ei: Josep Guardiola.

Specialiştii au privit cu destul scepticism numirea lui Vilanova la Barcelona, chiar dacă, în mod normal, tot ce trebuia să facă acesta era să continue ceva ce mergea. Conducerea clubului nu l-a tratat însă ca pe un experiment. I-a făcut contract ferm, pe doi ani, cu salariu bun: 3 milioane de euro pe an. Uriaş pentru un debutant. Rezultatele s-au văzut însă rapid. Catalanii au ratat Supercupa Spaniei, pierzând dramatic la Real Madrid, dar defilează în campionat. 12 victorii şi un egal, 11 puncte avans faţă de Real. Antrenorul despre care presa catalană a scris că „n-are experienţa necesară pentru a gestiona un vestiar" a devenit antrenorul cu cel mai bun start din istoria clubului. Van Gaal mai reuşise zece meciuri fără înfrângere în 1997, dar recordul lui a căzut. „Recordurile nu aduc trofee, aşa că mă interesează mai puţin", a declarat modest Tito Vilanova.

După ce Barcelona a câştigat Liga Campionilor în anul 2011, primarul din Bellcaire a vrut să organizeze un dineu în cinstea lui Vilanova, dar antrenorul a refuzat. „Există oameni mai importanţi decât mine, fermieri, muncitori, ei merită mai mult", a motivat el. Asta nu înseamnă că a uitat de locurile natale. În fiecare vară merge la Bellcaire şi plăcerea lui numărul 1 e să strângă copii pe terenul de fotbal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite