Povestea lui Radu Drăgușin: clubul care l-a format de la 16 ani se alege acum cu o sumă impresionantă

0
Publicat:

Anul 2024 a început excelent pentru fotbalul românesc! Pentru că ne obișnuiserăm ca vedetele noastre să ajungă la niște formații de duzină, iar acum, plecarea lui Radu Drăgușin (21 de ani), de la Genoa la Tottenham, sparge această tradiție nefastă.

Radu Drăgușin a ajuns în Premier League, după mai multe sezoane în Serie A și Serie B
Radu Drăgușin a ajuns în Premier League, după mai multe sezoane în Serie A și Serie B

După aproape două luni în care a fost „plimbat“ prin toată Europa, internaționalul român a bătut palma cu echipa despre care s-a vehiculat cel mai mult că îl dorește pe stoperul crescut la Juventus. Potrivit jurnaliștilor italieni, Fabrizio Romano și Gianluca Di Marzio, specialiști în transferurile internaționale, Tottenham a acceptat să plătească acum 26 de milioane de euro pentru Drăgușin și să-l direcționeze pe fundașul Djed Spence (23 de ani) spre Genoa, sub forma de împrumut. Ulterior, afacerea Drăgușin poate ajunge la suma totală de 31 de milioane de euro, dacă românul va bifa unele clauze de performanță în tricoul londonezilor.

Ajuns în Premier League, cel mai puternic campionat din lume, Drăgușin va fi plătit regește. Concret, va avea un salariu stagional de 3 milioane de euro. De remarcat că, în acest sezon 2023-2024, Radu a avut la început un contract de 500.000 de euro la Genoa. Apoi, în noiembrie, italienii i-au dublat salariul, iar acum englezii l-au „îngropat“, pur și simplu, în bani!

O afacere profitabilă pentru italieni

Transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham îmbogățește două cluburi din Serie A. În primul rând, Genoa dă o mare lovitură, în condițiile în care l-a transferat pe stoperul român, în iulie 2023, pentru doar 5,5 milioane de euro de la Juventus. Dar și această grupare torineză, care l-a format pe Drăgușin de la 16 ani – Radu a evoluat, pe rând, pentru Juventus U17, U19, U23, dar și la prima echipă – are motive de satisfacție. Pentru că, potrivit acordului de transfer cu Genoa, Juve va încasa 20 la sută din suma de transfer pentru vânzarea lui Radu la Tottenham. Așadar, torinezii pot încasa 6,2 milioane de euro, dacă afacerea „Drăgușin la Tottenham“ va ajunge la 31 de milioane de euro prin atingerea tuturor clauzelor contractuale.

La Torino n-a jucat. La Londra poate fi titular

Chiar dacă l-a avut pe Drăgușin în curte de la o vârstă fragedă, Juventus l-a folosit pe Radu în doar patru partide oficiale în prima echipă. Toate în sezonul 2020-2021, cel în care românul a adunat 221 de minute sub comanda antrenorului de atunci, Andrea Pirlo. În următoarele două stagiuni, Drăgușin a fost împrumutat, pe rând, la Sampdoria, Salernitana și Genoa. Iată cifrele sale la aceste formații italiene:

*Sampdoria – 15 meciuri în sezonul 2021-2022 dintre care 13 în Serie A și 2 în Cupa Italiei.

*Salernitana – 7 meciuri în campionat în sezonul 2021-2022.

*Genoa – 40 de meciuri în sezonul 2022-2023 dintre care 38 în Serie B și două în cupă. Apoi, după promovarea în Serie A, Radu a rămas om de bază și până la plecarea sa la Tottenham a adunat alte 22 de apariții la Genoa: 19 în Serie A, plus 3 în Cupa Italiei.

Chiar dacă n-a fost considerat suficient de bun pentru Juventus, Drăgușin are acum o mare șansă la Tottenham. Din capul locului, e clar că antrenorul australian, Angelos Postecoglou (58 de ani), are planuri serioase cu Radu, dacă a insistat pentru aducerea sa imediată. Dorința tehnicianului e explicabilă și prin prisma faptului că Tottenham l-a pierdut pe stoperul Cristian Romero (Argentina, 25 de ani) din cauza unei accidentări.

Al 17-lea român care ajunge în Premier League

*Radu Drăgușin – Tottenham

*Adrian Mazilu - Brighton

*Ionuț Radu - Bournemouth

*Costel Pantilimon - Man City / Sunderland / Watford

*Vlad Chiricheș – Tottenham

*Florin Gardoș - Southampton

*Florin Andone – Brighton

*Răzvan Raț – West Ham United

*Gabi Tamaș – West Bromwich

*Adrian Mutu – Chelsea

*Cosmin Contra – West Bromwich

*Ionel Ganea – Wolverhampton

*Viorel Moldovan - Coventry

*Dan Petrescu – Chelsea / Sheffield Wednesday / Bradford / Southampton

*Ilie Dumitrescu – Tottenham / West Ham United

*Gică Popescu – Tottenham

*Florin Răducioiu – West Ham United

Cei mai scumpi jucători români din istorie

Nume Transfer Suma afacerii Anul mutării

Radu Drăgușin Genoa – Tottenham 31.000.000* 2024

Adrian Mutu Parma – Chelsea 19.000.000 2004

Cristi Chivu Ajax – AS Roma 18.000.000 2003

Cristi Chivu AS Roma – Inter 16.000.000 2007

Răzvan Marin Standard Liege – Ajax 12.500.000 2019

*Sumele sunt exprimate în euro. În cazul lui Drăgușin, suma plătită inițial va fi de 26 de milioane de euro și, ulterior, poate ajunge la 31 de milioane de euro, în funcție de îndeplinirea unor clauze / bonusuri de performanță.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite