Pesimism în gimnastică înaintea turneului preolimpic: „Participăm la o cursă...cu handicap”. Lui Bellu i s-a bătut obrazul pentru că şi-a anunţat retragerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Bellu
Octavian Bellu

Loturile feminin şi masculin de gimnastică au plecat spre Brazilia, unde se va desfăşura la finele săptămânii turneul preolimpic, la finele căruia se vor decide ultimele patru calificate din fiecare categorie la Olimpiada de la Rio de Janeiro.

Gimnastica, cel mai performant sport din istoria României, cu 25 de medalii aur, 20 de medalii de argint şi 26 de medalii de bronz adunate de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice, traversează cel mai greu moment din istorie. După decenii în care orice altă clasare în afara podiumului olimpic era considerată o adevărată tragedie, s-a ajuns în situaţia ca până şi calificarea la Jocurile Olimpice să fie pusă sub semnul întrebării. Echipa feminină de gimnastică şi cea masculină au plecat ieri la turneul preolimpic de la Rio de Janeiro, unde vor concura pentru a-şi asigura, pe ultima sută de metri, biletele la cea mai importantă competiţie sportivă a Planetei. Turneul preolimpic va debuta la 16 aprilie cu calificările la masculin, în care echipele au fost împărţite astfel: Germania, Canada (Grupa 1), România, Spania şi Franţa (Grupa 2), respectiv Ucraina, Olanda şi Belarus (Grupa 3). În fiecare grupă vor evolua şi gimnaşti din mai multe naţiuni pentru calificări individuale. La feminin, în 17 aprilie, gimnastele tricolore vor deschide concursul, în Grupa 1 fiind repartizată şi Australia. În Grupa 2 vor evolua Brazilia şi Elveţia, în Grupa 3, Germania şi Coreea de Sud, iar în Grupa 4, Belgia şi Franţa. De asemenea, gimnaste din mai multe ţări vor evolua pentru calificări individuale. În urma celor două concursuri de calificare pe echipe, primele patru clasate, la masculin şi feminin, vor obţine calificarea la Jocurile Olimpice. Misiune care se anunţă însă extrem de dificilă.

„Ne prezentăm, în competiţia feminină, în situaţia, din păcate, de a avea o echipă incompletă. Aşa cum a fost şi la Glasgow, unde s-a ratat primul pas. Dacă la Campionatele Mondiale a lipsit Cătălina Ponor, ceea ce a constituit un mare dezavantaj, acum accidentarea Larisei Iordache ne face să participăm la o cursă cu handicap! Zarurile sunt aruncate! Totul, şi, desigur, mă gândesc la obţinerea calificării, se află în mâinile fetelor. Va fi un concurs în care se poate întâmpla orice. Să fim însă înţeleşi, nimeni nu pleacă învins dinainte, deoarece fiecare îşi doreşte calificarea, ceea ce sporeşte gradul de dificultate al întrecerii. Şi la băieţi suntem într-o competiţie acerbă cu sportivi extrem de cunoscuţi – fie dacă îi amintesc doar pe cei din Germania sau Ucraina – , care alcătuiesc echipe de mare clasă. Băieţii noştri vor încerca, desigur, sunt mobilizaţi, porniţi să-şi apere şansele pe cât omeneşte este posibil. Dar şi în cazul lor, întreaga evoluţie va depinde mult de momentul concursului, care poate oferi surprize dintre cele  mai neaşteptate…”, a explicat preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica.

„E greu să mergi la luptă cu nemulţumiţi”

Antrenorul lotului masculin, Ioan Suciu, e nemulţumit de faptul că Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român n-au arătat susţinerea necesară într-un an olimpic. „Indemnizaţiile de la MTS nu au mai venit la antrenorii din colectivul tehnic din luna februarie. Pe 30 martie s-au primit banii pe luna ianuarie. E greu să mergi la luptă cu oameni nemulţumiţi şi asta nu e normal. E un sistem şi un proces greoi, care măcar în an olimpic trebuia să funcţioneze ca la carte, sau cel puţin mâna asta de sportivi să fie cât de cât protejată, pentru că se va stinge şi asta până la urmă. Toţi muncim să aducem medalii României, dar ar trebui să fim mai apropiaţi, mai oneşti şi mai deschişi. Ar fi important, în an olimpic, să te simţi un pic mai protejat”, a precizat Suciu pentru agerpres.ro.

„Bellu putea să-şi amâne retragerea”

Nici la lotul feminin lucrurile nu stau pe roze, mai ales că cei mai titraţi antrenori din istoria sportului românesc, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, nu vor însoţi gimnastele la turneu. Deşi pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Gimnastică figurează în continuare ca antrenori coordonatori, Bellu şi Bitang n-au semnat niciun contract şi au oferit doar un ajutor voluntar în ultimele patru luni, iar reputatul tehnician a şi dezvăluit totodată faptul că s-a pensionat oficial din luna februarie. „Am văzut că domnul Octavian Bellu şi-a anunţat retragerea. Cred că era mult mai bine pentru sportive, pentru mentalul lor, să fie alături de ele până când această echipă se califica. Iar după aceea putea să dea mai departe sarcinile către ceilalţi antrenori”, a comentat preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, care nu ştie cine va fi noul antrenor coordonator al lotului feminin: „Nu mizăm noi pe nimeni, mizează Federaţia Română de Gimnastică. Noi am mizat pe Drăgulescu şi Ponor, ca sportivi, şi iată că sunt două elemente de bază care au făcut diferenţa. Marian este singurul gimnast care s-a calificat deja, iar exerciţiile făcute de Ponor ultima oară au arătat că este o mare campioană şi că echipa avea nevoie de ea”.

Componenţa loturilor României

Feminin – Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolişan, Silvia Zarzu, Dora Vulcan, Andreea Iridon şi Maria Holbură (rezervă). Antrenori: Lucian Sandu, Adela Popa, Maria Fumea

Masculin – Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Vlad Cotună, Cristian Băţagă, Andrei Muntean, Andrei Ursache şi Laurenţiu Nistor (rezervă). Antrenori: Ioan Suciu, Ştefan Gal, Vasile Vug

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite