Perspective zero!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recentele meciuri ale naţionalei de tineret a României ne-au completat peisajul sumbru spre care ne îndreptăm
Recentele meciuri ale naţionalei de tineret a României ne-au completat peisajul sumbru spre care ne îndreptăm

Naţionala de tineret a României se îndreaptă cu repeziciune spre a patra campanie de calificare eşuată la un turneu final sub conducerea lui Emil Săndoi. Că fotbalul românesc e cu un picior în groapă se ştie deja. Ce ar trebui să ne sperie poate şi mai mult e perspectiva.

Recentele meciuri ale naţionalei de tineret a României ne-au completat peisajul sumbru spre care ne îndreptăm. Concret, echipa lui Săndoi a făcut două egaluri cu modesta Kazahstan, a bătut Letonia, pentru ca marţi să fie umilită de o echipă a Franţei superioară cu zece clase.

La cum se prezintă acum situaţia în clasament şi ce meciuri mai avem de jucat, pare mai uşor să găsim apă în Sahara decât să ne calificăm la Euro 2012. Oricum, o nouă campanie ratată nu mai e o noutate pentru nimeni şi în niciun caz pentru Emil Săndoi, care îşi trece în cont a patra tentativă eşuată de a ne duce la un turneu final european.

Cert e că naţionala de tineret a României nu a mai jucat la un turneu final european de pe vremea lui Piţurcă, din 1998.

Click pe foto pentru a vedea echipa tip U21 a României



„Adevărul": Franţa ne-a bătut cu 2-0 acasă la noi şi am jucat şi foarte prost. Care ar fi explicaţia?

Emil Săndoi: Să fim realişti, am întâlnit un adversar net superior. Cu această generaţie, practic propunem jucători pentru prima ligă. Sunt fotbalişti care au mai multe meciuri internaţionale decât în prima ligă. Noi jucăm fundaş central cu Rada, care evoluează la echipa a doua la Pandurii, în timp ce francezii au fotbalişti pe la Porto, pe la Real Madrid.

Şi nu ştiaţi de aceste probleme înaintea campaniei?

Ba da. Eu am subliniat încă de la început că suntem descoperiţi. Mi-aş fi dorit să fiu un profet mincinos, dar ăsta e adevărul, nivelul actualei generaţii  e destul de scăzut. Suntem deficitari la nivel internaţional.

Nu le-aţi spus asta şi celor de la Federaţie?

Am avut o discuţie cu cei de la FRF înainte de startul acestei campanii. Le-am spus că nu văd cine ştie ce perspective, tocmai din acest motiv, pentru că jucătorii nu evoluează aproape deloc la echipele lor de club. Gândiţi-vă la Generaţia de Aur, fotbaliştii aceia jucau deja  în prima divizie la 17-18 ani. Acum, cu excepţia lui Alexe, niciunul nu e titular la echipa lui de club.

Şi cine e de vină pentru asta?

În primul rând jucătorii. Probabil că au atitudinea nepotrivită din moment ce antrenorii din Liga 1 nu au încredere să-i folosească. Pe de altă parte, sectorul acesta de copii şi juniori a fost complet neglijat în ultimii ani.

V-aţi luat gândul de la această calificare?

Doar o minune ne mai ajută! Şansele sunt extrem de mici, trebuie să recunosc. E ca o luptă între David şi Goliat.

Ar fi a patra calificare ratată sub conducerea dumneavoastră. Nu v-aţi gândit să renunţaţi la acest post?

Să ştiţi că eu nu stau în acest contract. E o situaţie delicată şi pentru mine, nu e uşor deloc. Tocmai de aceea nu vreau să renunţ acum, când e o perioadă foarte grea. Şi vă mai spun ceva, după fiecare campanie am avut oferte să plec, unele chiar foarte bune,  dar am preferat să rămân.

150 de mii de euro câştigă anual Emil Săndoi de la Federaţie. Mai are contract doi ani.

Calificări ratate cu Emil Săndoi

Preliminarii Euro 2007

România - Irlanda de Nord 3-0, Germania - România 5-1
1. Germania    6 p
2. România    3 p
3. Irlanda de Nord    0 p
Echipa tip: Mincă - Săpunaru, M. Constantin, Moţi, Pulhac - Prepeliţă, Florescu, Herea - Surdu, An. Cristea, Keserü

Preliminarii Euro 2009

Franţa - România 1-1, Malta - România 0-1, România - Bosnia 3-0, România - Franţa 0-0, România - Malta 4-0, Ţara Galilor - România 0-1, Bosnia - România 1-1, România - Ţara Galilor 0-3
1. Ţara Galilor    18 p
2. Franţa    17 p
3. România     15 p
4. Bosnia    4p
5. Malta     3p
Echipa tip: Pantilimon (Tătăruşanu) - Scarlatache (Homei), Ninu (Scutaru), Mardare (Şt. Radu), Sepsi - Torje (Chiacu), Bicfalvi, Ropotan, Deac (Cr. Tănase) - B. Stancu (L. Ganea), Keserü

Preliminarii Euro 2011

România - Andorra 2-0, Feroe - România 0-4, Andorra - România 0-2, România - Moldova 3-0, Letonia - România 5-1, România - Feroe 3-0, România - Letonia 4-1, Moldova - România 0-1, România - Rusia 3-0, Rusia - România 0-0
1. România     25 p
2. Rusia     22 p
3. Moldova     14 p
4. Letonia     13 p
5. Feroe     11
6. Andorra     1
România s-a calificat la baraj unde a a fost eliminată de Anglia, 1-2 în deplasare şi 0-0 acasă.
Echipa tip: Lung jr - Măţel (Râpă), Cordoş (Gardoş), Găman (Papp), Sil. Ilie - Torje (Hora), Bicfalvi, A. Ionescu, Gîngioveanu (Alexe) - L. Ganea (M. Costea), Rusescu (Sburlea, Al. Ioniţă)

Preliminarii Euro 2013

Click pe foto pentru a vedea echipa tip U21 a României

România - Kazahstan 0-0, Kazahstan - România 1-1, România - Letonia 2-0, România - Franţa 0-2
1. Slovacia     9p (3 jocuri)
2. Franţa     9p (3 jocuri)
3. România     5p (4 jocuri)
4. Kazahstan    2 p (4 jocuri)
5. Letonia      0p (4 jocuri)
Mai avem de jucat: Franţa - România, Slovacia - România, România - Slovacia, Letonia - România.

Care e situaţia la alte selecţionate

Under 19 - echipa antrenată de Ovidiu Stângă a câştigat o grupă cu Italia, Azerbaidjan şi Suedia şi s-a calificat la turneul Elite, de unde poate accede la Euro 2012. Majoritatea componenţilor sunt cei care s-au calificat la Euro 2011 cu echipa Under 17.

Under 17 - este singura formaţie de la tineret care în ultimii ani s-a calificat la un turneu final, însă jocul defensiv al copiilor lui Adrian Văsâi a fost aspru criticat inclusiv de Mircea Sandu. Până la urmă, Văsâi a rămas în funcţie şi va începe pe 24 octombrie o nouă campanie de calificare, România  fiind în grupă cu Finlanda, Portugalia şi Rusia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite