Parfum de campion: Eduard Carol Novak, performanţă peste limitele fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Carol Novak, reprezentant român la Jocurile Paralimpice din Londra. FOTO Mediafax
Eduard Carol Novak, reprezentant român la Jocurile Paralimpice din Londra. FOTO Mediafax

Eduard Carol Novak a dat românilor un motiv de mândrie după uimitoarea reuşită de la calificările probei de urmărire din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra.

Românul Carol Eduard Novak a reuşit o performanţă uimitoare în cadrul calificărilor probei de urmărire de la Jocurile Paralimpice pentru finala care se va disputa în aceeaşi zi, sâmbătă seară. 

Rutierul a stabilit un nou record mondial după ce a obţinut timpul 4:40:31 şi dă speranţe României pentru o medalie venită de la Londra. Singurul care i-ar putea încurca planurile este cehul Jiri Jezek, adversarul său principal, coleg cu el la echipa Tuşnad Cycling Team. 

Argint la Jocurile Paralimpice

La ediţia precedentă a Jocurilor Paralimpice, desfăşurată în 2008, la Beijing, Novak a câştigat argintul probei de contratimp. În urma acestei performanţe, românul a fost numit Cetăţean de Onoare al oraşului Miercurea Ciuc. Palmaresul său de rutier numără trei titluri de campion mondial.

Adevărata realizare a acestuia este, însă, alta. Novak reprezintă întruchiparea voinţei, persoana care se ambiţionează să-şi forţeze limitele. Originar din Miercurea Ciuc, Novak a parcurs repede treptele performanţei, cucerind de zece ori titlul naţional. La cinci ani şi-a pus prima dată patinele în picioare, pentru ca trei ani mai târziu să obţină prima medalie de campion naţional. 

Succesele au venit unul după altul, timp de un deceniu. Secretul său au fost perseverenţa şi dorinţa de antrenamente asidue, după propriile mărturisiri. Rezultatele remarcabile au venit după Revoluţia din '89, odată cu posibilitatea de a călători în alte ţări. Rusia, Ungaria, Austria, Italia sunt doar câteva ţări martore ale reuşitelor românului. 

Un accident nu stă în calea performanţei

În 1996, acesta a fost victima unui grav accident rutier, în urma căruia a rămas fără laba piciorului drept. Pierderea a consemnat şi finalul visului său, de a fi un patinoar celebru. La scurt timp, Carol a demonstrat că viaţa lui nu are sens fără sport şi a început să practice ciclismul, devenind unul dintre cei mai buni rutieri din România. 

Cu ajutorul unei proteze de ultima generaţie, a revenit în sportul de performanţă şi a obţinut rezultate remarcabile în ciclism. În 2007, a terminat pe poziţia a patra în Turul Ciclist al României, o reuşită uimitoare, în ciuda handicapului său. În acelaşi timp, a abordat şi întrecerile pentru persoanele cu dizabilităţi. Aşa a devenit dublu campion european, dublu vicecampion mondial şi a cucerit o medalie de argint la Jocurile Paralimpice.

Novak conduce o fabrică de proteze de ultima generaţie, deţine un club de ciclism şi organizează competiţii de profil în Munţii Ciucului.

La 32 de ani, într-o familie de învingători, cu trei copii şi cu performanţele sportive de invidiat, Carol Eduard  Novak merge mai departe, în ciuda dificultăţilor care ar putea ne-ar putea speria pe noi, oamenii din afara sportului. Şi, în plus, dă motive de mândrie României.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite