Pandemia e pe final: „Nu cred în valurile doi, trei şi cinci!“. Trei nume mari explică ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda previziunilor sumbre care ne sunt prezentate, periodic, la posturile româneşti de televiziune, viitorul nu sună chiar atât rău.

Pandemia de coronavirus ne-a arătat că, din păcate, suntem înconjuraţi de o specie tristă: oameni care devin fericiţi, prin nefericirea altora!

În ultimele două luni, astfel de indivizi au prins glas şi au avut grijă să promoveze următoarea idee: „Viaţa nu va mai fi niciodată la fel!“. Spre dezamăgirea acestor oameni, pandemia de coronavirus a început să fie controlată în toată Europa şi, gradual, restricţiile au fost relaxate. Chiar şi acum însă, „vestitorii apocalipsei“ ne ameninţă că, în curând, vom fi băgaţi din nou în case, fiindcă urmează să fim loviţi de valurile doi, trei şi patru! Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, nu numai că nu crede în astfel de scenarii, dar, la fel ca mulţi oameni optimişti, normali la cap, e convins că omenirea va trece şi peste această încercare, aşa cum a făcut-o de fiecare dată, după alte boli şi războaie, de-a lungul istoriei.

Într-un interviu acordat jurnalistului Sebastián Fest (The Guardian), şeful fotbalului european a avut un discurs dătător de speranţe. „Adevărul“ prezintă cele mai importante afirmaţii făcute de slovenul de 52 de ani, avocat de meserie.

Noapte albă înaintea amânării Euro 2020

*Am fost în Elveţia (n.r. - sediul UEFA se află la Nyon), săptămâna trecută, pentru prima dată după două luni. Am avut şedinţe de la 9 dimineaţa, până la 11 seara. Sunt atât de multe informaţii de primit, atât de multe probleme legate de calendarul competiţional şi milioane şi milioane de dolari, pe care îi vom pierde. E greu să dormi noaptea. Ai fi un iresponsabil, dacă ai adormi imediat noaptea, după o asemenea zi. Situaţia noastră la UEFA nu e una alarmantă, nu suntem în pericol, dar, chiar şi aşa, ne pasă de cluburi şi de întrecerile interne, aşa că avem mult de muncă.

*În noaptea dinaintea amânării Euro 2020, n-am putut să dorm, până la 4 dimineaţa. Apoi, am anunţat decizia noastră şi am reuşit să dorm două ore. Dacă aş paria un milion de dolari că acest Campionat European se va organiza în 2021? Da! Nu ştiu de ce n-ar fi. Nu cred că acest virus va rezista pentru totdeauna. Cred că situaţia se va schimba mai repede decât cred unii.

*Situaţia e încă serioasă, dar se îmbunătăţeşte şi suntem mai precauţi. Ştim mai multe despre virus şi, în general, eu sunt o persoană optimistă. Nu-mi place viziunea apocaliptică, potrivit căreia trebuie să ne aşteptăm la valul doi, valul trei sau chiar valul cinci...După cum ştiţi, oamenii pot muri într-o zi, dar trebuie să ne facem griji chiar astăzi? Nu cred. Suntem pregătiţi, vom urma recomandările autorităţilor, dar sunt absolut sigur că fotbalul pe care îl ştiam, cu suporteri în tribune, va reveni foarte curând.

Sceptic în privinţa salariilor jucătoarelor

*Nu cred că vor fi schimbări permanente. Ceea ce trăim e o experienţă nouă şi, când vom scăpa de acest virus blestemat, lucrurile vor reveni la normal. Fotbalul nu s-a schimbat din cauza celor două Războaie Mondiale şi nu se va schimba nici din cauza unui virus. Unii au spus că lumea nu va mai fi niciodată la fel, după această pandemie...Poate că va fi aşa, dar gândirea mea e următoarea: de ce să nu credem că lumea va fi un loc mai bun după acest virus? De ce să nu credem că vom fi mai deştepţi şi că vom înţelege, în sfârşit, cât de fragili, cât de neprotejaţi suntem, în faţa naturii? Aşadar, sunt multe lecţii de învăţat.

*Planurile noastre nu s-au schimbat, în privinţa lansării celei de a treia competiţii continentale pentru cluburi, Europa Conference League. O vom lansa, aşa cum era planificată, în 2021.

*Salarii egale pentru fotbalul feminin şi masculin? Asta e o întrebare de milioane de dolari, nu dacă se va organiza Campionatul European, la anul! Cred că e foarte greu, fiindcă fotbalul feminin şi masculin generează venituri foarte diferite. UEFA investeşte mult în fotbalul feminin, suntem mulţumiţi de el, şi e tot mai popular. Dar subiectul salariilor egale e unul despre care e greu să vorbim acum.

„Jucătorii nu sunt lacomi deloc!“

*Am văzut şi eu că preşedintele FIFA, Giani Infantino, a spus că această pandemie e o oportunitate pentru a mai reduce din volumul meciurilor din calendar. Încerc să înţeleg ce a vrut să zică, fiindcă, pe de o parte, zici că vrei mai puţine meciuri, dar pe de altă parte propui o competiţie cu format extins, cu 24 de echipe, Mondialul Cluburilor. Asta înseamnă că vrei să reduci numărul de meciuri? Nu prea am vorbit cu Infantino, de când a început această criză. Dar când se va ivi ocazia, vom discuta. 

*Nu cred că jucătorii de fotbal sunt lacomi. Nu sunt. Piaţa stabileşte preţurile şi, dacă eu şi cu tine vom primi o ofertă de a încasa 20 de milioane de dolari pe sezon, nu cred că nici eu, nici tu, nu vom spune: „Nu, nu, nu, nu vreau să fiu lacom, daţi-mi 200.000 de dolari“. Aşadar, jucătorii nu sunt lacomi, piaţa decide. Dar acum să vedem dacă răspunsul pieţei în faţa crizei va fi reducerea banilor. E posibil. Dar nu e corect să spunem că jucătorii sunt lacomi, pentru că au salariile aşa de mari. Ei contribuie la un venit uriaş, în această industrie a fotbalului, care achită şi nişte taxe mari. Şi jucătorii plătesc şi ei acele taxe, aşa că lăcomia nu e cuvântul potrivit aici.

Imagine indisponibilă


Doi medici renumiţi spun acelaşi lucru: Fără pandemie în toamnă

În România, nici n-am trecut peste primul val de coronavirus şi oameni precum Raed Arafat şi Adrian Streinu-Cercel ne anunţă deja apariţia unui al doilea val, dacă nu imediat, atunci în toamnă. Trebuie precizat însă că, spre exemplu, Adrian Streinu-Cercel e acelaşi medic care, nu mai departe de 26 februarie, cataloga noul coronavirus drept unul „prăpădit“. Între timp, directorul de la „Matei Balş“ şi-a schimbat radical discursul. Revenind la declaraţiile lui Aleksander Ceferin, care nu crede în revenirea agresivă a pandemiei, opinia sa e împărtăşită şi de medici renumiţi din Europa. Francezul Didier Raoult a spus, clar, că nu va fi un al doilea val la toamnă, iar italianul Giorgio Cosmacini (foto) a fost şi el de aceeaşi părere. După cum a scris pe blogul său, Horea Mihai Bădău (lect. dr. la Universitatea din Bucureşti), Cosmacini, profesor la Universitatea din Milano, a afirmat că nu va exista un al doilea val şi că noul coronavirus va dispărea, la fel ca virusul gripei spaniole, care a ucis peste 50 de milioane de oameni, după pandemia din 1918. 

CITEŞTE ŞI:

„Se dau bani să se scrie că unii au murit de COVID!“. Acuze grave la un post TV din România

Un italian celebru pune ţara pe jar: „Coronavirus? O răceală! Să-mi răspundă cineva la o întrebare!“

Un neamţ demontează psihoza numită coronavirus: „Am învins boala mai uşor decât gripa sezonieră“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite