Video Michael Klein, „interzis” din nou în Hunedoara. Pretențiile controversate ale moștenitoarelor marelui fotbalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce numele stadionului „Michael Klein” din Hunedoara a fost schimbat în urma pretențiilor moștenitoarelor fotbalistului, acum familia fotbalistului a cerut interzicerea ceremoniei de comemorare a acestuia, care va avea loc în 2 februarie la statuia sa din Hunedoara.

Michael Klein este comemorat în fiecare an la Hunedoara. Foto: Wikipedia / Adevărul
Michael Klein este comemorat în fiecare an la Hunedoara. Foto: Wikipedia / Adevărul

UPDATE: Într-un mesaj transmis Adevărul, Dominique Klein, fiica fostului fotbalist, a precizat că familia Klein a solicitat ca evenimentul să fie organizat fără discursuri  politice, fără ceremonii oficiale și fără camere de luat vederi, pentru a evita folosirea comemorării în scopuri care nu au legătură cu memoria  fotbalistului.

Solicitarea  noastră nu a fost îndreptată împotriva comunității hunedorene, ci  împotriva utilizării momentului comemorativ ca platformă pentru campanii  politice și spectacole publicitare. În acest context, familia a cerut ca: depunerea de coroane la statuia lui Michael Klein să nu fie un  moment public, ci un gest discret, fără camere de filmat și fără  discursuri, politicienii să poată participa doar în calitate de persoane private, practicile religioase să fie organizate exclusiv de familie și să reflecte credința lui Michael Klein”, a declarat Dominique Klein, fiica fotbalistului.

Dominique Klein a participat în trecut la comemorarea tatălui său. ADEVĂRUL
Dominique Klein a participat în trecut la comemorarea tatălui său. ADEVĂRUL

Aceasta a mai precizat că Primăria Hunedoara a anunțat că nu va mai organiza depuneri oficiale de coroane,  ceremonii religioase sau discursuri, precizând că această decizie a  fost luată „ca urmare a dorințelor exprimate de moștenitoarele marelui  sportiv”, a precizat Dominique.

„Michael  Klein a fost, dar nu va mai fi un simbol folosit pentru PR politic. Nu  mai tolerăm situații precum cea de la comemorarea de 30 de ani, când  primarul a ‘ridicat colacul’ într-un moment religios ortodox care nu  avea nicio legătură cu credința tatălui meu (care era evanghelic). Chiar  și așa, este incredibil că un astfel de moment, atât de personal și de important pentru familie, a fost transformat într-o demonstrație de  imagine, când eu eram de față și putea măcar să mă includă. Totuși, ce  drept are primarul să participe la slujbe religioase pentru tata, chiar  și când eu sunt acolo de față? Trecând la câțiva centimetri pe lângă  mine, ca un tocilar chemat la tablă care vrea să-și demonstreze  deșteptăciunea – primarul Hunedoarei are dreptul să ridice colacul lui  tata?! Pe ce lume trăim?”, a mai spus Dominique Klein.

O altă clarificare a fiicei fotbalistului se referă la informațiile conform cărora familia Klein ar fi solicitat bani pentru utilizarea numelui fotbalistului.

„Familia respinge  aceste afirmații și precizează că solicitările făcute către Primărie au  avut ca scop principal reglementarea utilizării comerciale a numelui și  imaginii lui Michael Klein, care scăpaseră de sub control, nu  interzicerea comemorării. Familia  lui Michael Klein nu cere decât respect și demnitate. Este trist că, în  lipsa unei mărci înregistrate, memoria tatălui meu nu a fost tratată cu  aceeași considerație”, a spus Dominique Klein.

Aceasta a mai declarat că familia Klein nu s-a opus comemorării și nu a cerut încetarea acesteia, ci doar eliminarea elementelor politice și publicitare.

„Noi, familia, respectăm și apreciem profund comunitatea suporterilor, care  l-a iubit pe Michael sincer și necondiționat. Această legătură autentică  este cea care a păstrat vie memoria sa, nu intervențiile  politicienilor. Evenimentul rămâne deschis tuturor celor care doresc să-i aducă un omagiu sincer, cu respect și demnitate”, a transmis Dominique Klein.

În 2024, numele stadionului a fost schimbat

În toamna anului 2024, numele Stadionului „Michael Klein” din Hunedoara a fost schimbat de municipalitate, după ce fiica și soția fotbalistului decedat în 1993 au cerut să nu mai fie folosit numele acestuia fără permisiunea lor. Moștenitoarele lui Michael Klein (1959 - 1993) au înregistrat brandul și imaginea sa și au solicitat bani primăriei pentru a-l putea folosi.

„În notificarea transmisă prin intermediul unei case de avocatură la data de 4 septembrie 2024, atât Primăriei Hunedoara, cât şi Clubului Sportiv Corvinul, pe lângă solicitarea de a înceta de a mai folosi „sub orice formă numele şi imaginea lui Michael Klein, respectiv marca Michael Klein” fără acordul moştenitoarelor, se solicită şi achitarea sumei de 8.000 de euro „încasată din vânzarea la licitaţia din 4 septembrie 2021 a tricoului Michael Klein, sumă actualizată cu indicele de inflaţie şi dobânda legală”, informa Primăria Hunedoara.

Administrația locală arăta că nu există cadru legal pentru a satisface pretențiile financiare ale familiei Klein și că licitația tricoului său fusese organizată cu trei ani înainte ca moștenitoarele să înregistreze marca „Michael Klein”.

„Aşa zisa licitaţie de tricouri a fost doar o formă de divertisment oferită oaspeţilor care au donat bani pentru recuperarea mărcii FC Corvinul 1921 Hunedoara, nicidecum o licitaţie în toată regula”, arăta Primăria Hunedoara.

Totuși, numele stadionului a fost schimbat, din Michael Klein - nume primit de baza sportivă în 2011, ca omagiu adus fotbalistului - , în Corvinul 1921 Hunedoara.

Familia fotbalistului „interzice” coroanele la statuia lui Michael Klein

În 2 februarie se împlinesc 32 de ani de la decesul fostului căpitan al echipei Corvinul Hunedoara, iar localnicii au fost invitați să participe, ca în fiecare an (video - comemorarea din 2024), la acțiunile de comemorare a acestuia, organizate la statuia lui Michael Klein, amplasată în fața stadionului.

Comemorarea fotbalistului a devenit un nou prilej de controverse. Fiica sa, Dominique Klein, a cerut autorităților din Hunedoara să nu mai organizeze obișnuita ceremonie în amintirea sa și a transmis câteva reguli celor care vor să îl omagieze. Evenimentul trebuie să aibă un caracter solemn și apolitic, arată mesajul acesteia.

„Politicienii sunt bineveniți să participe, dar exclusiv în calitate de persoane civile. Orice folosire a acestui moment pentru promovare publică este complet nepotrivită și nepermisă (de exemplu, interviuri televizate cu politicieni sau alte acțiuni similare). Depunerea de coroane la statuie pe 2 februarie este interzisă. Dacă au fost deja comandate coroane, acestea trebuie depuse discret la mormântul lui Michael Klein, fără camere de luat vederi și fără alte ceremonii publice. Practici religioase la statuie nu sunt permise. Acțiunile religioase li se cuvin exclusiv familiei. Vă rugăm să respectați acest lucru și să evitați orice implicare necorespunzătoare”, a transmis Dominique Klein, într-o scrisoare deschisă adresată suporterilor și autorităților.

Michael Klein. Foto: Wikipedia
Michael Klein. Foto: Wikipedia

Dominique Klein i-a învitat însă pe localnicii care vor să îl comemoreze pe Michael Klein să păstreze un moment de reculegere. Primăria Hunedoara a anunțat că, pentru a evita neînțelegerile cu fiica și fosta soție a lui Michael Klein a ținut cont de dorințele exprimate de acestea.

„Ca urmare a dorinţelor exprimate de moştenitoarele marelui sportiv, Primăria municipiului Hunedoara nu mai poate asigura organizarea şi derularea anumitor momente devenite obişnuite cu această ocazie: nu va mai transmite invitaţii oficiale către reprezentanţi ai instituţiilor publice, nu va mai organiza depunerea de coroane de flori la statuie şi nici slujba religioasă, nu va mai asigura eventualele scurte luări de cuvânt, sonorizare etc. Prin intermediul Poliţiei Locale se vor asigura, totuşi, măsurile de ordine publică, în conformitate cu prevederile legale”, a informat Primăria Hunedoara.

Stabilite în Germania, Dominique Klein (video - Adevărul, 2023) și mama sa, Adriana, au anunțat că nu vor fi prezente la comemorarea fotbalistului. Unii localnici s-au arătat revoltați de pretențiile acestora.

„Statuia lui Michael Klein a fost ridicată în Hunedoara din fonduri publice și este un loc public. Nu ne poate interzice nimeni să depunem o jerbă de flori acolo, în amintirea lui”, spune un fost cunoscut al fotbalistului.

Michael Klein, simbolul fotbalului din Hunedoara

Michael Klein (1959 - 1993) a murit la doar 33 de ani, în 2 februarie 1993, în timpul unui antrenament al echipei Bayer Uerdingen 05, la care se transferase în 1991, de la Dinamo București.

Marea parte a carierei sale de fotbalist a petrecut-o la Corvinul Hunedoara, în anii ’80 – cea mai bună perioadă din istoria de peste un secol a clubului de fotbal. Michael Klein a fost căpitanul echipei hunedorene, antrenate de Mircea Lucescu, iar după transferul său, în 1988, la Dinamo București, sub conducerea aceluiași antrenor, Klein a devenit căpitan al echipei bucureștene.

În 1990 a plecat în Germania, unde a mai jucat două sezoane. În 2 februarie 1993, fotbalistul s-a stins fulgerător, în urma unui infarct. Cauzele care au dus la decesul fotbalistului au fost cunoscute de public după mai mulți ani.

„Știindu-se în culpă, conducătorii clubului german au tărăgănat 10 ani procesele deschise de familie pentru aflarea cauzei decesului: bronșită cronică, o boală pe care o ducea pe picioare de aproape 4 luni și care ar fi condus firesc la oprirea de la orice efort! Când au aflat adevărul, faptele erau de mult prescrise, iar soția Adriana și fiica Dominique au spus cu amărăciune: Pe Mișa l-a omorât ceea ce a iubit cel mai mult - fotbalul!", relata jurnalistul Ionel Stoica, autorul mai multor interviuri cu Michael Klein.

Michael Klein a fost înmormântat în 8 februarie 1993, la Hunedoara, iar mii de oameni l-au condus pe ultimul drum. Un bust de bronz a fost ridicat în fața stadionului care i-a purtat numele până în 2024, iar din 2017 bustul care îl înfățișa a fost înlocuit de o statuie a acestuia, care îl prezintă cu mingea la picior.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite