LIVETEXT S-a decis: Răzvan Burleanu, învingător! Va conduce FRF pentru încă patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Burleanu se va afla în fruntea Federaţiei Române de Fotbal până în 2022. El a câştigat alegerile detaşat, încă din primul tur.

Lupta pentru şefia FRF se dă între Răzvan Burleanu, actualul preşedinte, şi Ionuţ Lupescu, reprezentantul Generaţiei de Aur. Rămâi pe www.adevarul.ro pentru relatări de la faţa locului, imagini, discursurile candidaţilor şi rezultatul alegerilor. 

19.13 - Aliaţii lui Lupescu, în stare de şoc: Cum au reacţionat după ce candidatul lor a fost zdrobit fără drept de apel

18.38 - Gigi Becali, devastat: „Oamenii din România nu mai au caracter, au înnebunit. Securitatea face ceva“.

18.20 - Mircea Lucescu a bătut degeaba drumul până la Bucureşti şi a plecat de la „Casa Fotbalului“, scârbit: „Victoria lui Burleanu e o pată pentru toată ţara“.

17.58 - Ionuţ Lupescu a explicat de ce s-a „aliat“ cu personaje precum Liviu Dragnea.

17.37 - Răzvan Burleanu a ţinut un discurs ferm, dar cu zâmbetul pe buze: „I-am ciuruit!“

17.20 - Cei trei învinşi, printre care şi Ionuţ Lupescu, au susţinut câte un discurs, iar cel mai neaşteptat anunţ a fost făcut de Marcel Puşcaş.

16.58 - După rezultatul de astăzi, doi oameni sunt nevoiţi să părăsească România.

16.56 - Avem şi rezultatul oficial:

Ilie Drăgan 0 voturi

Marcel Puşcaş 8 voturi

Ionuţ Lupescu 78 de voturi

Răzvan Burleanu 168 de voturi

16.45. A câştigat Răzvan Burleanu! Urmează anunţul oficial!

16.30. A început numărătoarea voturilor. În curând, vom afla rezultatul. Castigatorul ar avea nevoie de minimum 128 de voturi. Altfel, ne vom duce în turul II cu primii doi candidaţi ca număr de voturi adunate.

14.50. Burleanu depăşeşte cu mult timpul alocat. Deranjat de faptul că Burleanu nu a respectat limita de 10 minute pentru fiecare candidat, Marcel Puşcaş a dat tonul aplauzelor ironice şi a părăsit sala. În orice caz, s-au încheiat discursurile, se trece la vot. 

14.30 Răzvan Burleanu: Am dezvoltat proiecte pe care trebuie să le dezvoltăm. Gândiţi-vă câte s-au schimbat în aceşti patru ani. Federaţia de astăzi este un managament al fotbalului, nu un colector de taxe. FRF a devenit un consilier adevărat. Suntem datori faţă de copiii care joacă în competiile noastre, faţă de cei de la Liga a doua, a treia, faţă de cei din futsal. Trebuie să alegeţi între echipa FRF care a lucrat pentru dvs. şi o gaşcă. Cei din Federaţia de Comisioane sunt veniţi cu alte măşti, dar ne propun aceeaşi piesă. Şi eu am greşit, dar nu am greşit ca să mă îmbogăţesc eu sau familia mea. 

14.19 Ionuţ Lupescu: Mă bucur că sunt în faţa dvs, dar văd că sunteţi puţin încordaţi. Am venit cu o poftă nebună de muncă şi împreună cu dvs să reuşim să redresăm fotbalul românesc. Cred în respect, seriozitate, dialog şi corectitudine. A venit momentul ca federaţia să lase draperiile larg deschise. Cred că trebuie să investim în copii şi juniori, să creăm modele şi să educăm antrenorii. Într-un an vom schimba legislaţia, m-am întâlnit cu oameni de la toate partidele, nu am complexe politice. Doar 10 la sută dintre români îl mai doresc pe actualul preşedinte, pentru că a reuşit să îi jignească pe oamenii de fotbal, pe preşedinţi, pe ziarişti, pe toţi. A intrat în conflict şi cu UEFA. Eu nu vin cu gânduri de răzbunare la federaţie. Mi-aş fi dorit să discutăm cu proiectele pe masă, dar actualul preşedinte a vrut altceva. 

14.10 Urmează Marcel Puşcaş: Fotbalul românesc are aceleaşi probleme de 15 ani, de când eram eu preşedinte de club. Vreţi să mai continuăm 10-15 ani în acelaşi mod sau doriţi o schimbare reală?  Lăsaţi partidele, consiliile judeţene şi alegeţi competenţa! Nu cred că vă mai doriţi să fiţi săraci, să fiţi umiliţi. 

14.00 Încep discursurile candidaţilor. Primul care vorbeşte este outsiderul Ilie Drăgan (33 de ani): "Îmi doresc să obţin cât mai multe voturi. Le mulţumesc celor cinci cluburi care şi-au declarat susţinerea pentru mine, chiar dacă două şi-au retras susţinerea". 

13.55.  Lumea vine în sală. Lupescu e flancat de Chivu şi Lucescu, Burleanu l-a salutat pe Il Luce şi a dat mâna şi cu Lupescu. 

13.00 După ce s-au votat planul de venituri şi cheltuieli, raportul de audit şi alte chestiuni birocratice se ia o pauză. Secretarul general al FRF va prelua frâiele Adunării, iar cei patru candidaţi la şefia FRF îşi vor prezenta programele. 

12.45 Şi Mircea Lucescu a venit la Casa Fotbalului. Il Luce îl susţine pe Lupescu. Antrenorul român e înconjurat de votanţi, mulţi alegători doresc să îşi facă o poză cu Mircea Lucescu. 

12.24 În afara federaţiei, doi suporteri au afişat un banner: "Om de fotbal, nu de minifotbal!".

Susţinătorii lui Lupescu au un grup pe WApp denumit ProLupescu. Li se cere să fie atenţi la vot. 

image

12.05. Răzvan Burleanu ţine primul discurs: "Am adus noi sponsori. Facem toate eforturile pe toate fronturile pentru a aduce sponsori pe toate palierele. Am lucrat eficient, transparent, utilizând indicatori de performanţă. Suntem în grafic pe toate componentele. Nu mai suntem în perioada romantică a fotbalului, comunicarea e foarte importantă. Astăzi exişti în măsura în care munca ta este promovată. Trebuie să fii vizibil, să fii prezent. Am reuşit în 2017 o expunere fără precedent. Prin intermediul canalului FRF TV, lumea a aflat despre activitatea dvs. Aveţi un portofoliu de realizări de netăgăduit, nu ascultaţi cântecul sirenelor! Suntem mai buni împreună şi mergem mai departe pentru fotbal!".  

Cristi Chivu, într-o pauză de ţigară. 

image

11.52. Mihai Stoichiţă vorbeşte de minute bune, fără a spune ceva concret. Teorii şi filozofii, despre dezvoltarea fotbalului. Stoichiţă e şeful Comisiei tehnice de la FRF 

11.43. Gino Iorgulescu, preşedintele LPF, "s-a dat lovit", spunând că are probleme cu piciorul. Preşedintele LPF, practic al doilea om din fotbalul românesc, a motivat că e plecat din ţară, la tratament. 

11.32 Cristi Balaj are din nou ceva de comentat înaintea discursului lui Mihai Stoichiţă, moment care crează puţină rumoare în sală. Balaj este pus la punct de un coleg din Adunarea Generală, care îi spune că nu a venit ca să-l asculte pe el. 

11.30. Lupescu a ajuns la Federaţie împreună cu Cristi Chivu. "Mă bucur că sunt acasă. Sper ca după aceea, împreună cu cei care sunt în sală, să relansăm fotbalul românesc. Nu am nici o emoţie", a declarat el.

11.28 Apar primele frecuşuri. Cristi Balaj, reprezentantul AJF Maramureş, contestă alegerea membrilor comisiilor care vor supraveghea voturile şi le vor număra. Adunarea aprobă însă aproape în unanimitate componenţa acestora.  

11.18. Alin Cioban, preşedintele clubului de fotbal feminin Olimpia Cluj, a declarat la Pro X că fotbalul feminin este alături de Răzvan Burleanu: "Noi vrem continuitate. Am remarcat că Lupescu şi Puşcaş au avut o campanie foarte agresivă". Fotbalul feminin are 30 de voturi la aceste alegeri. 

11.13. În aceste momente, ţine un discurs un reprezentant al UEFA. În sală sunt şi doi membri ai FIFA. 

11.11. Sunt 254 de membri afiliaţi prezenţi la Adunarea Generală. Asta înseamnă că viitorul preşedinte al FRF va avea nevoie de 128 de voturi. Structura votanţilor: Liga 1 (14 voturi), Liga a doua (18 voturi), Liga a treia (66 de voturi), AJF (42 de voturi), fotbal feminin (29 de voturi), futsal (25 de voturi). 

Şi Burleanu, şi Lupescu se văd deja victorioşi. „N-am nicio emoţie că voi câştiga inclusiv după aceste declaraţii din mediul politic. Avem 160-170 de voturi în acest moment”, se bate în piept Burleanu. Tot pe acolo se situează şi Lupescu, în opinia sa: „Eu sunt sigur că vom câştiga din primul tur. Spun asta după discuţiile pe care le-am avut cu membrii votanţi. Unii au fost mai timizi, alţii au fost ofensivi. Unii m-au privit în ochi, alţii nu. Eu sunt pesimist şi zic că voi obţine 65-70% din voturi“. Aşadar, ori cineva umflă cifrele, ori alegătorii merg la două capete şi au promis amândurora victoria, pentru a fi acoperiţi în orice situaţie. E posibil ca lupta să fie de fapt una foarte echilibrată, să nu strângă niciunul minimul necesar de 129 de voturi din primul tur şi totul să se decidă după runda a doua.  

Procedura alegerii preşedintelui FRF

Care sunt primii patru oameni care dispar din FRF dacă iese Lupescu preşedinte

Cine sunt cei patru candidaţi.
Răzvan Burleanu (33 de ani). În urmă cu patru ani, pe 5 martie 2014, el a câştigat alegerile pentru şefia FRF, fiind ajutat în aces sens de arestarea lui Gică Popescu fix înaintea scrutinului. El a fost sprijinit de alţi doi candidaţi, Marcel Puşcaş şi Gheorghe Chivorchian, şi l-a învins în turul al doilea pe Vasile Avram. Fost şef la Minifotbal, Burleanu a făcut parte din Administraţia Prezidenţială, pe vremea lui Traian Băsescu, şi a fost acuzat ca fiind “omul serviciilor”. Marele plus al mandatului său este implementarea regulii Under 21, iar marele minus îl reprezintă angajarea lui Cristoph Daum.

Ionuţ Lupescu (49 de ani). Este reprezentantul „Generaţiei de aur” la aceste alegeri, fiind susţinut de majoritatea fostelor glorii ale fotbalului românesc. Cei mai mulţi dintre ei nu au însă drept de vot la alegerile de luni. Fost jucător exponenţial al echiepi naţionale, cu 74 de selecţii, Lupescu a jucat la Dinamo, Bayer Leverkusen, Borussia Moenchengladbach, Bursaspor şi Al Hilal. După timide încercări de a deveni antrenor şi o scurtă carieră de sindicalist, Lupescu a lucrat ca FRF ca director general în perioada 2005-2011 şi la UEFA în următorii şase ani. Este sprijinit politic de principalele partide din România şi a recunoscut că a avut întrevederi cu şefii de la PSD, PNL şi UDMR. A fost acuzat de Răzvan Burleanu că a direcţionat anumite contracte către firme apropiate în perioada în care era angajat la FRF, acuzaţii pe care Lupescu le-a catalogat drept “denaturări”.

Marcel Puşcaş (57 de ani). Se află pentru a doua oară în postura de candidat la şefia FRF, după ce în urmă cu patru ani a ieşit în primul tur de scrutin. În schimbul voturilor pe care i le-a cedat în turul doi lui Răzvan Burleanu, el a fost cooptat în echipa acestuia, ocupând funcţia de director de dezvoltare în FRF. În ultimul an de mandat al lui Burleanu, Puşcaş l-a criticat în mai multe rânduri pe preşedintele FRF, fiind primul dintre cei patru candidaţi care a anunţat că va intra în cursă. Ca fotbalist, Puşcaş a evoluat la Crişul Oradea, FC Bihor, Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti, CS Târgovişte şi Steaua Mizil. El a antrenat la finalul carierei de jucător echipele CS Târgovişte şi Rapid Bucureşti. Marcel Puşcaş a ocupat şi funcţia de preşedinte de club la Viitorul Oradea şi Steaua Bucureşti, iar în perioada 2002 – 2004 a fost agent de jucători.

Ilie Drăgan (33 de ani). Este cel de-al patrulea candidat la preşedinţia FRF şi cel mai slab cotat în această cursă, el însuşi declarând că scopul său este acela de a ajunge preşedinte al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti. Drăgan este absolvent al ANEFS, specializare management sportiv, şi deţine împreună cu alţi doi asociaţi un club de fotbal pentru copii, 3 Kids Sport, în Bucureşti.

257 de membri afiliaţi votează azi la alegeri. Preşedintele FRF trebuie să adune cel puţin 129 de voturi
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite