Kobe Bryant: Povestea vieții pe care nu o știi. 3 ani de la moartea violentă a celebrului baschetbalist

0
Publicat:

Vestea că legenda NBA Kobe Bryant și fiica sa Gianna s-au numărat printre cele nouă victime care au murit într-un accident de elicopter în 2020 a zguduit lumea. Se întâmpla pe 26 ianuarie. Dar moartea starului nu a fost singurul lucru care a șocat mapamondul, ci și rapoartele conform cărora pompierii din Los Angeles și adjuncții șerifului au fotografiat și au distribuit imagini nepotrivite ale rămășițelor victimelor.

Legendarul Kobe Bryant a murit în 2020, la doar 41 de ani. Foto Getty images
Legendarul Kobe Bryant a murit în 2020, la doar 41 de ani. Foto Getty images

La doi ani și jumătate de la acel accident negru s-a încheiat și proces intentata de Vanessa Bryant, văduva lui Kobe, care a primit despăgubiri de 16 milioane de dolari pentru invadarea intimității și suferință emoțională.

Kobe a condus pe Los Angeles Lakers într-o nouă eră. Era genial de văzut, o figură enigmatică, cu o etică a muncii legendară și o sete și dăruire de nestins pentru joc.

Baschetbalistul a strâns premii la care majoritatea jucătorilor doar ar visa: MVP, campionate NBA, medalii olimpice și un loc în istoria baschetului, alături de Michael Jordan și Kareem Abdul-Jabbar. Poate părea că nu sunt multe de știut despre Kobe, dar există întotdeauna un nou mod de a-și privi viața și moștenirea. Iată câteva fapte din viața lui Kobe Bryant pe care poate nu le cunoașteți.

1978: Kobe Bryant s-a născut pe 23 august 1978, în Philadelphia. Era cel mai mic dintre cei trei frați, cu care a avut o relație strânsă.

Anii 1970 și 1980: Calea lui Bryant către celebritatea NBA a fost deschisă de tatăl său Joe "Jellybean" Bryant, care a jucat pentru diverse echipe din liga americană. Din 1975, a jucat în Italia, luându-l cu el și pe Bryant, pe când acesta avea 6 ani.

Omagiu pentru baschetbalist după acident. Foto Twitter
Omagiu pentru baschetbalist după acident. Foto Twitter

1980: În documentarul „Muza lui Kobe Bryant”, legenda baschetului a vorbit despre relația sa timpurie cu baschetul, care a început în jurul vârstei de 3 ani. În străinătate, jocul a devenit refugiul lui de presiunile mișcării constante în timpul carierei tatălui său. Bunicul său matern îi trimitea videoclipuri cu meciurile americane de baschet, pe care Bryant spunea că le va urmări iar și iar. Acest lucru i-a stimulat dragostea nu numai pentru joc, ci și pentru urmărirea jucătorilor precum John Battle de la Atlanta Hawks și Magic Johnson de la Los Angeles Lakers.

1996: Familia lui Bryant s-a mutat în cele din urmă înapoi în SUA, stabilindu-se într-o suburbie din Philadelphia. A urmat cursurile liceului Lower Merion, unde tânărul baschetbalist și-a dezvoltat stilul său de joc agresiv și și-a condus echipa să câștige campionatul de stat. A fost cel mai bun marcator al echipei, care a retras tricoul său cu numărul 33.

1996: Pe 29 aprilie 1996, Kobe Bryant a anunțat că va renunța la facultate și va merge direct la NBA pentru a-și urmări obiectivul de a deveni cel mai bun jucător de baschet. A fost o mișcare rară pentru acea vreme, Bryant fiind doar al șaselea jucător care a făcut saltul de la liceu în liga mare.

1996: Kobe Bryant a fost selectat ca a 13-a alegere de către Charlotte Hornets la vârsta de 17 ani. Cu toate acestea, într-o înțelegere încheiată anterior cu Los Angeles Lakers, el a fost schimbat o săptămână mai târziu, Hornets preluându-l pe centrul Vlade Divac. Așa s-a implinit visul lui Bryant de a îmbrăca o echipamentul lui Lakers! Iar el a rămas alături de echipă pe toată durata carierei sale.

1996: Începutul lui Bryant în NBA nu a fost la fel de stelar precum al colegilor săi Allen Iverson și Ray Allen. A petrecut mult timp pe bancă.

1999: Bryant își întâlnește viitoarea soție. Baschetbalistul a jucat într-un film, când a cunoscut-o pe Vanessa Laine, o elevă de liceu care avea să-i devină soție doi ani mai târziu. Decizia sa de a se căsători tânăr a provocat o ruptură temporară între el și familia sa.

Anii 2000: I-a condus pe Lakers la trei titluri consecutive NBA din 2000 până în 2002. A fost o performanță care a pus bazele locului său în istoria baschetului.

2003: Bryant și soția sa au devenit părinți, Natalia venind pe lume pe 19 ianuarie 2003. Apoi au apărut în viața lor Gianna, Bianka și Capri în 2006, 2016, respectiv, 2019. Natalia a devenit jucătoare de volei la liceu, în timp ce Gianna a jucat baschet.

Kobe Bryant, soția sa și fiicele lor. Foto Getty images
Kobe Bryant, soția sa și fiicele lor. Foto Getty images

Iulie 2003: Pe 18 iulie, Kobe Bryant, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat de agresiune după ce o tânără de 19 ani a spus că a fost violată de el, pe 30 iunie, într-o cameră de hotel din Colorado. La o conferință de presă în ziua în care a fost acuzat, Bryant a recunoscut că a comis adulter, dar a spus că nu a agresat fata. La 1 septembrie 2004, ziua în care dosarul penal a fost abandonat, Bryant a emis o declarație prin care și-a cerut scuze femeii și familiei ei, propriei sale familii, prietenilor, susținătorilor și cetățenilor din Eagle, Colorado.

2003: Fiecare fan al lui Kobe știe că alter ego-ul său era „Black Mamba”. Dar, rădăcinile proiectului au o semnificație emoțională și intelectuală profundă în viața lui Bryant. El explică în „Muza lui Kobe Bryant” că în 2003 a fost ridiculizat puternic de mulțime și a simțit că viața lui scăpa de sub control. El a creat Black Mamba pentru a se detașa de acea realitate. 

A purtat doar două numere în NBA

2004: Kobe Bryant a purtat două numere diferite în timpul carierei sale cu Lakers: 8 și 24. Schimbarea la numărul 24 a venit după ce coechipierul său Shaquille O'Neal a părăsit Lakers în 2004. Potrivit lui, numărul 8 a fost despre a se dovedi și a ajunge în vârf, iar numărul 24 a fost drumul pentru a-și consolida locul ca jucător de baschet legendar.

2006: Pe 22 ianuarie 2006, Bryant a condus Lakers la o victorie cu 122-104 asupra Toronto Raptors. Kobe a înscris 81 de puncte, al doilea joc cu cel mai mare scor din istoria NBA la acea vreme.

O statuie cu Bryant și fiica lui a fost ridicată la locul prăbușirii elicopterului. Foto Twitter
O statuie cu Bryant și fiica lui a fost ridicată la locul prăbușirii elicopterului. Foto Twitter

Anii 2000 și 2010: A fost numit MVP NBA All-Star de patru ori, MVP finala NBA de două ori și MVP general NBA o dată.

2013: Pe 12 aprilie 2013, Kobe Bryant și-a rupt tendonul lui Ahile stâng în timpul unui meci împotriva lui Golden State Warriors. Mulți credeau că această accidentare va pune capăt cariera lui. Dar el a revenit opt luni mai târziu.

2016: Ultimul meci al lui Bryant a avut loc pe 13 aprilie 2016. A marcat 60 de puncte împotriva Utah Jazz, amintind tuturor că încă mai poate domina jocul. Soția și copiii lui Bryant au participat la meci.

24 august, Ziua Kobe Bryant în Los Angeles

2016: Orașul Los Angeles a declarat 24 august „Ziua Kobe Bryant”. Data a fost aleasă după o combinație a celor două numere purtate de el pe tricou, 24 și 8.

2016: Bryant a marcat mii de puncte în NBA. El ocupă locul patru din 2022, cu 33.643 de puncte și este depășit doar de Karl Malone, LeBron James și Kareem Abdul-Jabbar.

2018: Baschetbalistul a câștigat mai mult decât campionate de baschet. A luat acasă și un Oscar în 2018 pentru cel mai bun scurtmetraj animat. „Dragă baschet” este un film de cinci minute.

2018: Prima carte a lui Kobe Bryant, „Mamba Mentality: How I Play”, a apărut pe rafturi în 2018. El detaliază strategiile, atât mentale, cât și fizice, de care un jucător are nevoie pentru a reuși.

2019: Bryant și-a etalat talentul de scriitor și cunoștințele de baschet pentru a crea o serie de fantezie pentru tineri. Prima carte, „Tabăra de antrenament”, urmărește o echipă de baschet urban și antrenorul lor magic.

2020: Viața lui Kobe Bryant a fost întreruptă brusc într-un accident de elicopter în Calabasas, California, pe 26 ianuarie 2020. Legendarul baschetbalist a murit alături de fiica sa, Gianna, în vârstă de 13 ani, și de alte șapte persoane aflate la bord, inclusiv pilotul. Grupul călătorea la un meci de baschet la Academia Sporturilor Mamba.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite