Jocurile Europene 2023, la final. România se uită în sus la marile puteri. Perspective pentru Olimpiada de anul viitor

0
Publicat:

A treia ediție a Jocurilor Europene, o competiție recent înființată și care se desfășoară o dată la patru ani, a adus bucurie în casele românilor. Mai ales la tenis de masă, unde „tricolorele” în frunte cu Bernadette Szocs au cucerit medalia de aur pe echipe, după o finală pasionantă cu marea rivală, Germania.

Naționala de tenis de masă, performanță frumoasă la Jocurile Europene. Foto Facebook
Naționala de tenis de masă, performanță frumoasă la Jocurile Europene. Foto Facebook

A fost 3-2 pentru fetele noastre, cu două puncte aduse de Berni, în condițiile în care Eliza Samara nu a putut evolua, fiind accidentată. „Tricolorele” antrenate de Viorel Filimon au încheiat în Polonia un parcurs strălucitor şi au încins hora bucuriei chiar pe masa de joc!

”A fost o finală grea, sunt bucuroasă, toate am luptat, le-am cerut fetelor să câştige un meci, că aduc eu două. Suntem o echipă unită. Sper să fim mereu câştigătoare. Acum vreau o medalie la Jocurile Olimpice”, a spus după meci Bernadette Szocs, completată de marea absentă a finalei, Eliza Samara. ”Nu avem o echipă bună, ci cea mai bună. Suntem cele mai bune din Europa”.

A fost ultima medalie de aur din cele 6 câștigate de delegația României la Jocurile Europene de la Cracovia, competiție care s-a încheiat ieri după două săptămâni pline. Să ne bucurăm? Bineînțeles că trebuie să ne bucurăm, dar la o analiză mai profundă lucrurile nu sunt tocmai la superlativ.

Clasamentul final pe medalii: Italia are 35 de aur, 26 de argint și 39 de bronz, România 17 în total
Clasamentul final pe medalii: Italia are 35 de aur, 26 de argint și 39 de bronz, România 17 în total

România s-a clasat pe locul 15 în clasamentul final, iar când ne uităm la top 3 ne iau durerile cap: Italia - 35 de medalii de aur (din 100 câștigate de peninsulari), Spania și Ucraina, câte 21. Diferența este colosală, iar gândul ne duce la Jocurile Olimpice de anul viitor, acolo unde se dă cu adevărat măsura valorii.

Medalii și la ping-pong cu piciorul

Două titluri au venit la tenis de masă, dar la Paris 2024 intră în scenă jucătoarele asiatice. Bravele Berni Szocs şi Eliza Samara se bat de la egal la egal cu ele, dar China, Taiwan, Hong Kong, Singapore şi Japonia pleacă din start cu prima șansă.

Așa sperăm să o vedem pe Berni și la Paris 2024. Foto COSR
Așa sperăm să o vedem pe Berni și la Paris 2024. Foto COSR

Alte două medalii de aur ale României au venit de la teqball, un sport destul de nou, un fel de ping-pong cu piciorul, cu minge de fotbal. Proba este însă deocamdată neolimpică, așa că rezultatele excepționale ale sportivilor noștri nu vor putea fi repetate la JO. Speranțe avem de la ciclistul Vlad Dascălu, la mountain bike, și de la atleta Claudia Bobocea, la 1.500 de metri, care au câștigat aurul la Jocurile Europene, iar disciplinele la care concurează se regăsesc în lista celor de la Paris 2024.

De notat că la Cracovia nu au existat probele la care excelăm - înot, prin David Popovici, și canotaj, acolo de unde așteptăm cele mai multe medalii olimpice.

Cine a câștigat medalii pentru România la Jocurile Europene

Medalii de aur (6) au fost obținute de ciclistul Vlad Dascălu la mountain bike, atleta Claudia Bobocea la 1.500 de metri, Bernadette Szocs la tenis de masă (simplu feminin), Kinga Barabasi (simplu feminin) și Apor Gyorgydeak (simplu masculin) la teqball, echipa feminină de tenis de masă a României (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Andreea Dragoman, Adina Diaconu).

Medalii de argint (6) au cucerit atletele Bianca Ghelber la aruncarea ciocanului şi Daniela Stanciu la săritura în înălţime, Cătălin Chirilă la canoe simplu pe 500 de metri, scrimera Ilinca Pantiş la sabie, perechea Kinga Barabasi şi Katalin Dako la teqball (dublu feminin) şi pugilista Lăcrămioara Perijoc la categoria 54 kg.

Medaliile de bronz (5) au fost obţinute de karateka Ştefan Comănescu la cat. 67 kg (kumite), atleta Andrea Miklos la 400 m, scrimera Mălina Călugăreanu la floretă, perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt) şi Elizabeta Samara (simplu feminin) la tenis de masă.

Competiție începută în 2015

Jocurile Europene nu au nicio legătură cu Campionatele Europene. Primele sunt echivalentul Jocurilor Asiatice, Pan Americane, Pacifice și Africane, fiecare dintre acestea fiind organizate de comitetele olimpice de pe fiecare continent, spre deosebire de Europene, care sunt gestionate de federația continentală a fiecărui sport.

Prima ediție a Jocurilor Europene a fost organizată în Azerbaidjan, la Baku, în 2015, pentru ca în 2019 să fie găzduite de Belarus, la Minsk. Chiar dacă în acest an nu a fost acceptată să participe, Rusia e pe primul loc la totalul medaliilor de aur câștigate la Jocurile Europene, cu 123.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite