Javier Zanetti se bate cu recordurile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă va prinde pe teren toate cele 38 de meciuri ale sezonului, argentinianul va intra în top 3 al jucătorilor cu cele mai multe prezenţe din Serie A. Ajuns la 38 de ani, Zanetti va încerca să conducă Inter Milano către un nou titlu. Dar fundaşul „nerazzurrilor“ are propria sa luptă cu recordurile.

Născut la 10 august 1973, la Duck Sud (provincia Buenos Aires), Zanetti a avut parte de o copilărie grea. A fost nevoit să împletească fotbalul cu şcoala şi cu munca. În fiecare dimineaţă, îl ajuta pe tatăl său să livreze lapte către magazinele din port pentru ca seara să muncească în magazinul de fructe şi legume al unui văr.

La 18 ani a semnat cu Talleres de Remedios de Escalada, care atunci activa în a doua divizie a fotbalului argentinian, iar la 20 de ani a ajuns în curtea lui Banfield. În 1995 a semnat pe cinci ani cu Inter Milano, şi aşa a început aventura lui în Serie A.

„Tractorul" este porecla pe care a primit-o imediat deoarece era puternic şi rezistent. Mai târziu a devenit „Il Capitano", şi a ajutat-o pe Inter să câştige cinci titluri, care i-a prelungit contractul până în 2013, când argentinianul va avea 40 de ani.

În 2008, Maradona şi Zanetti au jucat într-un amical organizat de Fundaţia PUPI în Buenos Aires   Foto: AFP



Ţinta: zoff şi pagliuca

Până atunci îi poate depăşi pe Dino Zoff (570 meciuri în Seria A) şi Gianluca Pagliuca (592 meciuri în Serie A) şi poate urca pe poziţia secundă în topul fotbaliştilor cu cele mai multe prezenţe în campionatul italian, după legendarul milanez Paolo Maldini (647 de meciuri). 

L-a îndreptat pe Sneijder către biserică

Dar povestea lui Zanetti impresionează şi în afara terenul de joc. Este un catolic devotat şi l-a ajutat pe colegul său de la Inter, olandezul Wesley Sneijder, să-şi îndrepte sufletul către biserică. Zanetti e ambasador FIFA pentru proiectul „SOS Children's Village", iar în 2001 a înfiinţat Fundaţia „PUPI" pentru a-i ajuta pe copiii din Argentina afectaţi de criza economică. Această fundaţie oferea educaţie celor nevoiaşi, dar le dădea şi hrană. „Am avut o copilărie grea aşa că pot să-mi închipui prin ce trec acei copii săraci. Chiar dacă nu trăiesc în Argentina, simt că este de datoria mea să-i ajut pe cei aflaţi în dificultate", spunea atunci fundaşul lui Inter Milano. Mai târziu, împreună cu Esteban Cambiasso, a pus bazele Fundaţiei „Leoni di Potrero" pentru copiii cu probleme de izolare socială şi dificultăţi de coordonare motorie.

Are un băiat şi o fată

Din decembrie 1999, Javier este însurat cu Paula, după o relaţie ce a durat şapte ani. Cei doi locuiesc în apropierea Lacului Como (Lombardia), unde deţin şi un restaurant. Soţia lui Zanetti, care este fiica unui profesor universitar, lucrează ca fotograf. În iunie 2005, soţia fundaşului i-a dăruit o fetiţă, pe care au botezat-o Sol. „Sunt foarte fericit de naşterea acestui copil şi voi face totul pentru ca ei să nu-i lipsească nimic", a spus Zanetti în presa italiană. El mai are şi un fiu, pe nume Ignacio.

image

Paula nu lipseşte de la niciunul dintre meciurile soţului ei   Foto: Reuter



Recordurile lui Javier Zanetti

- Nu a mai primit un cartonaş roşu de 534 de meciuri. Ultima oară când a fost eliminat de pe teren s-a întâmplat în februarie 1999, într-un meci din Cupă, cu Parma

- A schimbat 16 antrenori la Inter Milano, fiind singurul jucător care a fost pregătit de atâţia tehnicieni

- În 2010 a devenit primul căpitan al unui club de fotbal italian care câştigă, în acelaşi an, campionatul, Cupa şi Liga Campionilor

- Deţine recordul de meciuri consecutive pentru un club de fotbal (Inter Milano): 149

- Este pe locul 1 într-un top al jucătorilor cu cele mai multe prezenţe în Serie A, care sunt încă în activitate: 536 de meciuri

- A intrat în clubul select al fotbaliştilor care au mai mult de 1.000 de meciuri jucate

- Deţine recordul selecţiilor la naţionala Argentinei, pentru care a jucat de 145 de ori.

Trofeele lui Zanetti:

- 5 Campionate ale Italiei
- 4 Cupe ale Italiei
- 4 Supercupe ale Italiei
- o Ligă a Campionilor
- o Cupă UEFA
- un Campionat Mondialul al Cluburilor

Fan al Armatei Zapatista de Eliberare

image



În 2005, Inter Milano a primit o propunere inedită pentru un meci de fotbal. Armata Zapatista de Eliberare Naţională, din Mexic, le propunea italienilor un amical. La vremea respectivă, Zanetti şi-a manifesta dorinţa de a disputa acest joc. „Dacă Inter acceptă această propunere, voi merge în Mexic pentru a juca. Nu este nicio problemă pentru mine, a afirmat fundaşul. Mai mult, acesta le-a trimis rebelilor şi o scrisoare în care îşi arată suportul pentru cauza lor. Dar clubul italian nu a acceptat propunerea. Armata Zapatista de Eliberare Naţională luptă pentru o mai mare autonomie, dar şi pentru mai multe drepturi pentru populaţia indigenă. Manifestările lor sunt, în general, paşnice, mai ales din ianuarie 1994, când cel puţin 150 de persoane au murit în urma unor ciocniri cu armata.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite