INTERVIU John Mc Enroe, despre turneul de la US Open: „Va fi o surpriză dacă va câştiga cineva nou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Mc Enroe
John Mc Enroe

John Mc Enroe, câştigător a şapte turnee de Grand Slam şi comentator Eurosport, a analizat turneul de la US Open, care a început lini la New York.

Cu Djokovic, Federer, Nadal şi mai nou cu Andy Murray care a revenit este acesta cel mai interesant Mare Şlem al anului?

Cred că este un final de an incredibil, cu doi jucători precum Rafa şi Roger care se menţin la un nivel ridicat în ultimele 18 luni, pe lânga revenirea în top a lui Novak. Va fi foarte interesant de urmărit cine va termina pe primul loc la finalul anului. Djokovic are o şansa bună anul acesta, probabil şi Rafa chiar daca nu a câştigat acel meci la Wimbledon, sezonul acesta. Unul dintre cele mai bune din câte am vazut. Aşa că dacă vor face ceea ce ştiu ei mai bine mă voi gândi ca orice alt fan al sportului, vreun jucător tânăr va putea să le strice socotelile.

Care dintre jucătorii tineri crezi că se va descurca mai bine la Flushing Meadows?

Cred că Zverev este jucătorul cu cele mai multe şanse. Dar asta în seria Masters, unde meciurile sunt mai scurte. Nu cred că s-a acomodat încă cu turneele majore. Cred că întâmpină nişte dificultăţi atât emoţionale cât şi de ordin fizic, atunci când e vorba să se ridice la reputaţia sa, pentru a putea câştiga şapte meciuri la rând. În afara micilor sale probleme cred că este cel mai potrivit jucător în acest moment să facă vreo surpriză la New York. Dar în momentul de faţă este greu să văd pe cineva din afara acelui top trei să câştige US Open anul acesta. Se pare că s-au poziţionat atât de bine, încât unul dintre cei trei cred că o va duce până la urmă la capăt.

În concursul feminin vezi vreo jucătoare nouă care să facă supriza sau tot un nume din cele consacrate?

Cred că anul acesta va fi vorba de un nume care este deja consacrat, deşi sunt atâtea jucătoare care pot câştiga turneul. Depinde foarte mult de ce parcurs au şi să nu uităm de Serena care s-a întors şi pe care o putem pune lângă numele care au şanse la trofeu. Va fi greu să nu o luăm în calcul şi pe Serena dacă îşi va face jocul aşa cum o ştim. A fost învinsă destul de clar la Wimbledon şi nu a avut o vară atât de bună, având în vedere că s-a şi retras de pe la câteva turnee. Asta înseamnă că situaţia ei nu este una atât de bună. Dar va fi o surpriză dacă va câştiga cineva nou.

Sărbătorim 50 de ani de US Open anul acesta. Care este cea mai frumoasa amintire a ta aici şi ce o face să fie specială?

Am multe amintiri şi multe dintre ele sunt amintiri plăcute. Având în vedere că am crescut la numai 15 minute distanţă de terenurile de la Flushing Meadows am visat întotdeauna să joc acolo. Este un loc care a însemnat mult pentru mine de-a lungul timpului. Primul meu an în care am jucat a fost la Forrest Hills apoi la Flushing Meadows, timp în care turneul a devenit din ce în ce mai mare. Acum avem Arthur Ashe Stadium, cea mai mare arenă de tenis din lume. Poate sunt părtinitor acum, dar cred că este cel mai tare oraş din lume. Este o energie aici pe care nu o resimţi la alte turnee de Mare Şlem şi totuşi jucătorilor le ia ceva timp până să înţeleagă acest lucru şi să-l folosească în favoarea lor. Agitaţie, forfotă şi distracţie cât cuprinde. Am avut noroc să stau mereu în casa mea şi să am parte de un confort pe care ceilalţi jucători nu-l aveau şi atunci am beneficiat de această ocazie.

Pentru mine, să fac parte din “Super Saturday” în 1984 a fost un moment de nedescris. Acea zi lungă rămâne în istoria tenisului, iar în 1980 când i-am învins pe rând pe Lendl, Connors şi Borg consider că a fost cel mai mare câştig al meu din oricare alt turneu de Mare Şlem la care am jucat.

Cum vezi tenisul după retragerea unor nume precum Federer, Nadal şi Djokovic? Crezi că e altcineva în stare să le calce pe urme?

O întrebare bună. Va fi destul de greu pentru oricine, să fie atât de bun precum ei. Băieţii aştia au dus tenisul la un alt nivel. Este vorba de trei dintre cinci cei mai mari jucători din istoria tenisului. Va fi greu să vedem pe cineva să atingă acelaşi nivel în următorii cinci ani, însa nu ne-am aşteptat nici ca recordul lui Sampras, să fie doborât atât de repede. Dar ştiti cum e în sport se presupune că devii din ce în ce mai bun. Cred că peste vreo zece, cincisprezece ani o să ne uităm la un nume despre care o să vorbim cum o facem acum despre Federer, Nadal sau Djokovic. Cineva sigur va veni din urmă.

Care turneu de Mare Şlem este mai greu de câştigat?

Toate sunt dificile dar cred că depinde foarte mult de stilul tău de joc, cât şi de nivelul de comfort pe care îl ai în acele oraşe. Mă refer că poate fi foarte cald în Australia sau la New York, lucru care poate deveni foarte dificil din punct de vedere fizic. Si bineînţeles, mai e şi Roland Garros care este un turneu greu pentru o gramadă de sportivi, inclusiv pentru mine care nu am reuşit niciodată să câştig acolo. Daca nu e o suprafaţă pe care te-ai obişnuit de mult să joci, daca vrei să fii puţin mai agresiv o să îţi fie cam greu. Greu şi din punct de vedere fizic dacă nu te simţi confortabil pe acea suprafaţă. Apoi mai intervine şi iarba, suprafaţă pe care nu se joacă atât de mult, având în vedere că este singurul turneu major de acest gen. Fiecare lovitură este cu totul şi cu totul diferită faţă de ce e pe zgura pariziană, lucru care face dificilă şi această suprafaţă. În concluzie: toate suprafeţele sunt dificile, dar pentru mine unu cel mai greu mi s-a părut pe zgura de la Roland Garros.

Caroline Wozniacki nu a jucat decât două meciuri de la Wimbledon. Crezi că poate obţine un rezultat bun la US Open?

Asta e o întrebare la care nu cred că ar trebui să răspund. Cred că s-a retras de la Cincinatti cu o accidentare la gleznă sau la genunchi dar am văzut-o săptămâna trecută la antrenamente şi arăta bine. Poate doar a fost o perioadă în care a jucat mai mult şi avea nevoie de o pauză. Nu ştiu sigur ce s-a întâmplat, dar cât timp e sănătoasă are toate şansele să aibă un parcurs lung. Îi place să joace pe hard şi din ce văd pare că hard-ul este suprafaţa care o avantajează cel mai mult. Se va bate de la egal la egal dacă este sănătoasă.

Crezi că are şanse să câştige al doilea turneu de Mare Şlem din carieră?

E dificil pentru oricine să câştige două turnee de Mare Şlem, în acelaşi an. Din acest punct de vedere pot spune că ma bucur pentru ea că a spart gheaţa. Se pare că acest lucru o stresa foarte mult. Poate pentru o perioadă, dar e posibil ca ea să se fi relaxat. Probabil că adversarele sale îşi doresc si mai mult să o învingă acum, ştiind că este câştigătoarea unui Mare Şlem. În cele din urmă este o câştigătoare a unui turneu de Mare Şlem, lucru care din punctul meu de vedere o poate încuraja să joace mai bine. Cred că are aceleaşi şanse ca şi alte zece jucătoare din competiţie.

Crezi ca motivaţia ei a scăzut sau nu?

Nu ştiu ce să zic dar de regulă, când câştigi vrei din ce în ce mai mult să faci performanţă. În condiţiile acestea, rare ori îţi dispare motivatia. Într-adevar a trecut peste un obstacol mare şi poate s-a relaxat puţin. Nu ştiu sigur ce s-a întâmplat.

A fost o mare rivalitate între tine şi Borg cum în ziua de astăzi putem spune că este între Messi şi Ronaldo. Este sportul mai bun, în urma acestor rivalităţi?

Ca sportiv, da te fac mai bun. O să vrei din ce în ce mai mult iar dacă ai un rival pe măsură normal că te forţează să devii mai bun. Într-un fel pot spune că duc lipsa acelor momente. Am avut ocazia să jucăm înca dinaintea turneelor majore şi am fost mai mereu unul în preajma celuilalt. Asta e cea mai mare bucurie, când ai un rival pe măsură, în sport. Cu siguranţă că te face mai bun.

Tehnologia este din ce în ce mai prezentă în sport. Este acesta un lucru bun? Crezi că ai fi putut tolera arbitrii în trecut dacă erau puţin mai mult ajutaţi?

Din punctul meu de vedere cred că dă la o parte relaţia dintre un arbitru şi un jucător. Nu văd de ce ar mai trebui să fie acolo atunci. Poate că nu aş mai fi făcut comentarii la TV sau poate că nu mai eram nici acum la telefon dar cred că e important de ştiut pentru un jucător că poate beneficia de acest lucru, dacă există o greşeală ce poate fi îndreptată în urma unei sesizări. Este un aspect important şi care cred că oferă şi un anumit soi de relaxare, ştiind că poţi contesta anumite hotărâri. Cred că mi-aş fi canalizat toată energia pe jocul meu decat să urlu la arbitri, dacă exista aşa ceva pe vremea când jucam.

Crezi că Maria Sharapova se poate întoarce în top 10? Crezi că încă mai poate câştiga turnee de Mare Şlem?

Când vezi o jucătoare care a câştigat atât de multe precum ea şi care încă joacă la fel de bine ca ea nu poţi spune că nu va putea reveni în top 10. Este un proces destul de dificil în acest moment, pentru că ea probabil încă speră să mai câştige turnee. Dar cred că totul se poate schimba cu puţin noroc. A câştigat toate cele patru turnee de Mare Şlem de-a lungul timpului şi nu este nici atât de bătrână încât să nu-şi mai poată găsi forma, pentru a reveni în top, deşi este foarte clar că nu mai este deloc jucătoarea cu care ne-am obişnuit.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite