Halep în Ţara Minunilor: Chinezii găzduiesc Turneul Campioanelor într-un decor de vis. Cifrele sunt fabuloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Cu premii istorice şi cu o infrastructură impresionantă, e lesne de înţeles cum Shenzhen (populaţie: 13 milioane de oameni) a ajuns gazda Turneului Campioanelor pentru următorii zece ani, fiind preferat înaintea altor oraşe importante precum Praga, Manchester şi Singapore.

Simona Halep a câştigat până acum 33,5 milioane de dolari din tenis, fiind pe locul 5 în clasamentul all-time al banilor, după Serena şi Venus Williams, Maria Şarapova şi Caroline Wozniacki.

Pe lângă rezultate formidabile, „Simo“ a avut şi norocul de a fi contemporană cu o perioadă în care premiile acordate în turnee, pur şi simplu, au explodat! Iar cel mai bun exemplu în acest sens e Turneul Campioanelor. La prima ediţie, în 1972, jucătoarele au avut un fond total de premii de doar 100.000 de dolari din care campioana Chris Evert a încasat 25.000. Până în 2001, premiile totale ajunseseră deja la 3 milioane de dolari, însă trecerea competiţiei, de la Singapore la Shenzhen, a însemnat dublarea bugetului: de la 7 milioane de dolari la 14!

S-a ajuns la un astfel de total impresionant, după ce a intrat în joc firma japoneză de produse cosmetice Shiseido. Pe lângă sponsorul principal, la fondul de premiere au contribuit şi Federaţia Chineză de Tenis, Consiliul Local al oraşului Shenzhen, dar şi Gemdale Group, o firmă de imobiliare cu sediul la Shenzhen. Cei 14 milioane de dolari vor fi împărţiţi între cele opt jucătoare calificate pentru proba de simplu şi cele opt perechi care au ajuns la dublu.

Evenimentul din acest an, programat între 27 octombrie – 3 noiembrie, va fi găzduit de „Shenzhen Bay Sports Centre“, un complex sportiv gigant, de 30 de hectare, care a fost inaugurat în 2011 şi care include o arena principală cu o capacitate de 20.000 de locuri.

Cu astfel de condiţii financiare şi cu o asemenea infrastructură, e lesne de înţeles cum Shenzhen (populaţie: 13 milioane de oameni) a ajuns gazda Turneului Campioanelor pentru următorii zece ani, fiind preferat înaintea altor oraşe importante precum Praga, Manchester şi Singapore. „Sincer, când am venit aici prima dată, nici nu simţeam ca şi cum aş fi în China! Din punct de vedere al naturii, oraşul e unul autentic chinezesc, însă oamenii sunt parcă mai deschişi şi peste tot vezi foarte mulţi tineri“, a spus Steve Simon, directorul WTA.

Acesta s-a arătat încântat de faptul că WTA Finals 2019 pune la bătaie cel mai mare cec din lumea tenisului, devansând US Open 2019, competiţie în care locul 1 a primit 3,8 milioane de dolari. Până să ajungă la Shenzhen, Turneul Campioanelor a fost găzduit, în trecut, de oraşe precum New York, Los Angeles, Madrid, Doha, Istanbul şi Singapore, ultimul primind cele mai bune jucătoare din fiecare sezon, între 2014 şi 2018.  

Cum e sistemul competiţional?

Atât la simplu, cât şi la dublu, jucătoarele vor fi împărţite în două grupe de câte patru. Tragerea la sorţi va avea loc în acest weekend. În primele patru zile, fiecare jucătoare / pereche va avea câte trei meciuri în faza grupelor. Apoi, primele două clasate din fiecare serie vor avansa în semifinale, acolo unde locul 1 dintr-o grupă întâlneşte locul 2 din grupa cealaltă. Câştigătoarele din semifinale vor avansa în ultimul act. Va fi pentru prima dată din 2015 când şi proba de dublu revine la sistemul cu grupe.

Halep are o finală la WTA Finals

Simona Halep s-a calificat pentru a 6-a oară la rând pentru Turneul Campioanelor, fiind cea mai longevivă prezenţă la această întrecere dintre sportivele aflate în activitate. Anul trecut, deşi s-a calificat, românca n-a jucat la Singapore din cauza unei accidentări.

În precedentele sale patru apariţii la WTA Finals, „Simo“ a ieşit o singură dată din grupe. Se întâmpla în chiar debutul ei la Turneul Campioanelor, în 2014. Atunci, Halep a făcut un turneu memorabil în care a învins-o, în premieră, pe Serena Williams: 6-0, 6-2 în al doilea ei meci în Grupa Roşie. În semifinale, constănţeanca a trecut de Radwanska (6-2, 6-2), însă a fost spulberată de Serena în ultimul act: 3-6, 0-6.

În acest an, Halep e cotată cu a 5-a şansă la trofeu de casele de pariuri, după Barty, Andreescu, Osaka şi Pliskova.

Digi Sport va transmite Turneul Campioanelor între 27 octombrie şi 3 noiembrie.

Jucătoarele calificate pentru proba de simplu

1. Barty 

2. Pliskova 

3. Osaka 

4. Andreescu 

5. Halep 

6. Kvitova 

7. Bencic 

8. Svitolina 

Perechile calificate pentru proba de dublu

1. Mertens / Sabalenka

2. Hsieh / Strycova

3. Babos / Mladenovici

4. Dabrowski / Xu

5. Chan Hao-ching / Latisha Chan

6. Krejcikova / Siniakova

7. Stosur / Zhang

8. Gronefeld / Schuurs 

Cum sunt acordate punctele în proba de simplu 

*Victorie în grupă: 250p

*Înfrângere în grupă: 125p

*Accederea în semifinale: Punctele acumulate în grupă

*Calificarea în finală: Punctele din grupă + 330p

*Câştigarea trofeului: Punctele din grupă + 750p

Ce sume poate primi campioana de la WTA Finals 2019?

*Dacă îşi câştigă toate meciurile: 4.725.000$

*Dacă ia trofeul cu o înfrângere în grupă: 4.420.000$

*Dacă ia trofeul cu două înfrângeri în grupă: 4.115.000$

Cum sunt primele în bani în alte competiţii

*Campioana mondială la fotbal feminin: 4.000.000$

*Campionul de la ATP Finals 2018: 2.710.000$

*Campionul de la Golf Masters 2019: 2.070.000$ 

Ultimele câştigătoare la WTA Finals

Ediţie Campioană

2018 Svitolina

2017 Wozniacki

2016 Cibulkova

2015 Radwanska

2014 S. Williams

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite