Gigi Becali, garantul eşecului: De ce strategia sa la FCSB e definiţia nebuniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali e chiar poreclit „nebunul“ în cercul său de prieteni
Gigi Becali e chiar poreclit „nebunul“ în cercul său de prieteni

Definiţia nebuniei: Să faci acelaşi lucru, în mod repetat, aşteptându-te la rezultate diferite. Iată o explicaţie pentru ce se întâmplă la un club unde totul se rezumă la o singură idee: „Faci Ce Spune Becali“.

FCSB, campioana inimii lui Gigi Becali! Cam aşa se poate descrie acest sezon în care formaţia bucureşteană a câştigat, duminică, aşa-zisa „finală“  cu CFR, s-a autoproclamat campioană şi şi s-a clasat pe locul 2. Ca de obicei!

Galca

E un deznodământ obişnuit pentru gruparea din Berceni din 2015 încoace, de când a fost câştigat ultimul titlu. Când a venit ultimul triumf în întrecerea internă, patronul a petrecut cea mai mare parte a sezonului după gratii. Când a ieşit, a devenit inamicul numărul 1 al FCSB-ului! Mai întâi, l-a gonit pe antrenorul Costel Gâlcă (foto), care reuşise chiar „tripla“: Titlul – Cupa României – Cupa Ligii. Apoi, înconjurat de nişte oameni care nu-i ies din cuvânt, a condus clubul ca pe un joc de calculator, călcând în picioare tot ce înseamnă principii în viaţa unei echipe profesioniste.

Într-un material intitulat „8 pentru CFR“,„Adevărul“ a explicat, săpătămâna trecută, de ce formaţia din Gruia a meritat titlul, fără să fie sclipitoare. Acum, după acelaşi model, vom explica de ce pierderea titlului de către FCSB, an de an, e cel mai bun lucru care se poate întâmpla la o echipă condusă în mod tragicomic.

Petrescu

Dan Petrescu, încă un titlu cucerit cu CFR Cluj

FCSB a plătit pentru un start catastrofal 

În ultimele zile, au fost analizate obsesiv gafele de arbitraj din etapa a 9-a din play-off, penultima. Atunci, FCSB a fost egalată de Voluntari (2-2) după un gol înscris de ilfoveni dintr-un ofsaid nesemnalizat. Apoi, a doua zi, CFR a deschis scorul în faţa Craiovei, într-o victorie decisivă (2-1), după o reuşită în care, din nou, tuşierul n-a văzut un ofsaid, la limită.

Deşi aceste greşeli au contat, într-adevăr, în lupta pentru titlu, în întreaga economie a sezonului a cântărit mai mult startul catastrofal de sezon pentru FCSB. Poate că mulţi au uitat acum, însă vicecampioana a pornit în această stagiune cu un bilanţ îngrozitor: doar trei victorii în primele nouă partide oficiale! Dacă în Europa, decontul acestui start dezolant a venit imediat, printr-o eliminare din Conference League, în turul II preliminar, în schimb, în Liga I, situaţia s-a mai remediat, cât de cât, pe parcurs. Nu însă suficient, cât să fie acoperit rateul de la debutul sezonului. Mai ales că, prin comparaţie, CFR a început Liga I în forţă, cu şapte victorii în primele şapte etape!

Todoran

Antrenorul, bătaia de joc a patronului

La o echipă „bolnavă“, fără legătură cu rigorile sportului de performanţă, patronul calcă în picioare autoritatea antrenorului. De ani buni! Acesta a fost şi motivul din spatele îndepărtării lui Costel Gâlcă, în 2015, deşi antrenorul de atunci al FCSB atinsese chiar perfecţiunea, câştigând tot ce se putea pe plan intern.

Un alt amănunt care, între timp, s-a uitat şi care a contribuit din plin la pierderea titlului, în acest sezon, se leagă de situaţia băncii tehnice. Pentru că startul groaznic din această stagiune a fost în strânsă legătură cu numele omului pus în funcţie pentru a executa ordinele lui Gigi Becali. Vorbim despre Dinu Todoran - foto (43 de ani), care a rezistat şapte meciuri, la FCSB: 3 victorii, 2 remize, 2 înfrângeri, golaveraj: 11-9.

Modul în care a ajuns Todoran, la FCSB, spune totul despre ce se întâmplă la acest club. „Eu îl sunasem pentru Academie, dar era la biserică şi am zis să-l pun la echipa mare. Eu merg pe valorea umană, nu pe cea profesională şi mi-a mers bine în viaţă“.

edi iordanescu

După eşecul cu Dinu Todoran, Becali a optat pentru aducerea lui Edward Iordănescu - foto (43 de ani). Actualul selecţioner a rezistat însă doar 12 partide la FCSB (8 victorii, 2 remize, 2 înfrângeri). Şi a fost îndepărtat, nu din cauza rezultatelor, ci pentru că Becali a dorit neapărat un executant. Postură pentru care l-a ales pe Anton Petrea (47 de ani). Acesta va continua, la FCSB, deşi tocmai a pierdut al doilea campionat, după cel din sezonul 2020-2021.

Petrea

După încă un eşec în Liga I, cu acelaşi Petrea (foto), Becali a explicat de ce va continua să meargă pe mâna actualului tehnician. 

„Păi, dacă omul e campion? El poate să zică <<Băi, nu ţi-e rusine?! Sunt campion!>> N-am cum să nu-l ţin pentru că el e campion! I-a fost furat titlul! Hai să vedem la anul ce se va întâmpla! Pentru că va fi şi arbitraj video!“, a spus Becali, la Pro Arena.

Budescu

Debandadă şi cu transferurile

FCSB e echipa în care Gigi Becali e şi patron, şi antrenor, dar şi director sportiv, responsabil cu alegerea jucătorilor. Rezultatul? O debandadă totală şi în materie de achiziţii! Numai în acest sezon, la formaţia din Berceni au venit şi au plecat o grămadă de jucători. Ca la gară!

Ante Vukusic, Alexandru Creţu, Zdenek Ondrasek sau Constantin Budescu (foto) sunt doar câteva exemple, când vorbim despre fotbalişti care au început sezonul, la FCSB, pentru ca patronul să decidă punerea lor pe liber, după numai câteva partide.

Eşecul FCSB-ului, un lucru bun

Despre ce se întâmplă, la FCSB, şi amatorismul care domneşte la acest club se poate scrie o carte de predat la şcolile de fotbal, la capitolul „Aşa nu!“.

Şi, totuşi, fiind o societate privată, în care banii sunt câştigaţi şi pierduţi exclusiv de patron, nimeni nu-l poate trage la răspundere pe Gigi Becali. Care, după cum a şi recunoscut, în mod repetat, a transformat FCSB în „jucăria“ sa. 

Quieroz

Pe de altă parte, eşecurile repetate ale echipei în campionat sunt, totuşi, un lucru bun. Pentru că taxează, practic, modul greşit în care e condus clubul. Şi descurajează alţi patroni din Liga I să procedeze la fel, adoptând modelul Becali. Nu degeaba Carlos Queiroz (foto), fost antrenor la Manchester United şi Real Madrid, a făcut, cândva, o declaraţie memorabilă: „Cel mai rău lucru în viaţă e să mergi pe drumul greşit şi să ajungi la destinaţie. Pentru că atunci greşeala va deveni un obicei“.

În acest context, eşecul FCSB-ului e o consecinţă firească a situaţiei la clubul unde Faci Ce Spune Becali. Cu preţul de a avea eşecuri repetate!

În clasamentul meu, avem 1 punct peste CFR şi suntem campioni! Eu exclud hoţia şi minciuna. Gigi Becal, la Pro Arena  

FCSB, fără titlu din 2015 încoace

Sezon Locul ocupat

2015-16 2

2016-17 2

2017-18 2

2018-19 2

2019-20 5

2020-21 2

2021-22 2

Play-off, etapa a 10-a (ultima)

Vineri

CS U Craiova – Farul 4-1

Duminică

FCSB – CFR Cluj 3-1

Luni

FC Argeş – Voluntari 0-1

Clasament

1. CFR Cluj 57 de puncte

2. FCSB 56p

3. CS U Craiova 48p

4. Voluntari 35p

5. Farul 32p

6. FC Argeş 27p

Ultimele partide ale sezonului

Barajul pentru Conference League

*27 mai: CS U Craiova – Botoşani 20.30

Barajele pentru Liga I (retur)

*29 mai: Chindia – Chiajna (1-2 în tur) 18.15

Meciul se va juca pe stadionul „Ilie Oană“ (Ploieşti).

*29 mai: Dinamo - „U“ Cluj (0-2 în tur) 21.00

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite