Gabi Balint, selecţioner Moldova: „O să suferim rău cu Ungaria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabi Balint
Gabi Balint

Selecţionerul Moldovei a cunoscut pe pielea sa forţa echipei maghiare, care l-a învins chiar la Chişinău, cu 2-0, în preliminariile pentru Euro 2012.

După ce am încheiat practic socotelile cu calificarea la Euro 2012, pasul următor e campania pentru Mondialul brazilian din 2014. Dacă ne închipuiam că ne va fi mai uşor, urmând a ne lupta doar cu Turcia pentru locul doi, Olanda fiind intangibilă, Gabi Balint ţine să ne sperie din Moldova. „Nu subestimaţi Ungaria, e mai tare decât vă închipuiţi!", spune fostul internaţional care i-a avut adversari pe maghiari chiar săptămâna trecută.

„Adevărul": Moldova a pierdut cu Ungaria. România ce va face cu maghiarii în campania pentru Mondialul din 2014?

Gabi Balint: Nu ştiu care e imaginea naţionalei Ungariei în România, dar eu vă spun că o să suferim rău cu ei. Şi-au făcut o echipă senzaţională, cu mulţi tineri care joacă titulari la echipe bune din Europa. Sunt mai tari decât vă închipuiţi.

Dar sunt mai tari şi decât România?

Nu ştiu asta, pentru că n-am văzut ultimele noastre meciuri. Dar ce pot zice e că Ungaria a crescut foarte mult în ultimii ani. Nu mai e echipa aia de bătut, pe care o cunoşteam noi. Acum şi-a regăsit identitatea, e o nucă foarte tare.

De unde transformarea asta?

Ei au avut o generaţie de tineri foarte bună, care a obţinut medalia de bronz la Mondiale sub 20 de ani din 2009. Iar acum un an, nemulţumiţi de fostul lor tehnician, olandezul Erwin Koeman, l-au pus selecţioner pe Sandor Egervari, cel care a fost antrenor şi atunci, la tineret. Iar el a promovat acei jucători, care au confirmat şi la formaţiile lor de club, iar acum au format o echipă foarte redutabilă.

Ce stil de joc au?

Sunt foarte ofensivi şi agresivi în recuperarea mingii, după care lansează atacuri rapide. Parcă n-au teamă deloc. Joacă într-un 4-4-2 mobil, dar care se transformă în 4-2-4 atunci când atacă. Ce mai, au o echipă foarte echilibrată, bine aşezată în teren şi omogenă, joacă mereu aproape acelaşi "11". Sunt într-un progres continuu, au crescut nivelul şi faţă de meciul tur, când ne-au bătut cu 2-1.

Hai să le luăm pe rând. Cum stau în apărare?

În poartă e tot Gabor Kiraly, cel cu pantalonii aceia de trening. Chiar dacă are 35 de ani, îi ţine pe tuşă pe doi portari care joacă în Anglia. Are experienţă mare şi dă încredere echipei, iar la jocul cu piciorul e fenomenal. Are o precizie a degajărilor uluitoare. Când am pregătit cele două meciuri împotriva lor, le-am spus jucătorilor mei să fie foarte atenţi la fazele noastre fixe, să nu-i dăm şansa lui Kiraly să-şi pună echipa pe contraatac.

Fundaşii?

Fundaşul stânga, Laczko, de la Sampdoria, e de nivel european, la fel ca şi Juhasz, de la Anderlecht. În afară de ei, ceilalţi se rotesc în apărare, se încearcă mai multe variante, de la meci la meci.

La mijloc?

Aici au doi mijlocaşi centrali, Elek şi Pinter, care ţin toată echipa. Ambii sunt foarte puternici, au peste 1,90 m înălţime, şi se completează foarte bine. Şi ştiu şi cu mingea. Ajută şi apărarea şi, ştiindu-i pe ei în spate, ceilalţi se duc cu încredere în atac.

Şi atacul?

Aici e punctul lor forte. Merg la atac cu patru jucători: cele două vârfuri şi mijlocaşii de bandă, care iuţesc mult jocul. Dar au şi fotbalişti de calitate, Hajnal, de la Stuttgart, Gera, căpitanul, care a jucat finala Europa League cu Fulham, Koman, liderul generaţiei de tineret din 2009, Dzsudzsak, pe care au dat ruşii de la Anzhi 14 milioane de euro. Şi mai sunt şi Rudolf, Priskin şi Szalai, care dau goluri într-una.

Dar trebuie să aibă şi puncte slabe...

Sunt oarecum lenţi în zona centrală, atât la nivelul fundaşilor, cât şi a mijlocaşilor. Şi, fiind foarte ofensivi, cum am zis, mai lasă spaţii. De exemplu, în Olanda, au jucat cu patru atacanţi. Au dat trei goluri, dar au şi luat cinci.

4 victorii în ultimele patru partide a obţinut România cu Ungaria, fără ca tricolorii să primească gol.

20 de ani au trecut de la ultima victorie a ungurilor cu România, 1-0 la Budapesta în 1981.

68 de ani au trecut de la primul meci cu Ungaria (1931) până la cea dintâi victorie a României (1999).

Au şanse să meargă la Euro

Ungaria se află pe locul trei în Grupa E, în spatele Olandei şi Suediei. Maghiarii au 18 puncte în nouă meciuri, la egalitate cu echipa lui Ibrahimovici, care are însă un meci mai puţin disputat. Ungaria poate merge la baraj dacă suedezii nu obţin mai mult de două puncte din următoarele două meciuri iar vecinii noştri înving, acasă, pe Finlanda.

„Mai am contract două meciuri cu Federaţia din Moldova"

Începusei bine cu Moldova, victorie la debut, dar echipa s-a stins apoi...

Da, am bătut în primul meci din preliminarii cu 2-0 pe Finlanda acasă. Se crease entuziasm, lumea îşi făcuse speranţe, îmi pare rău că n-am reuşit să mai avem rezultate, avem patru înfrângeri la rând acum... Cred că puteam să facem mai mult.

Ceva contestări după înfrângerea cu Ungaria?

De unde? Fanii mi-au scandat numele la final, a fost super­atmosferă, stadionul plin, au încurajat echipa tot meciul. Mi-au şi trimis mesaje de susţinere pe facebook după aia. Te face şi să te ruşinezi când nu reuşeşti să ai rezultate. Aş fi vrut să facem mai multe pentru ei.

Urmează Olanda acum, în deplasare. Ţi-e puţin teamă?

(n.r. - râde) Cui nu i-ar fi? Sunt o maşină de goluri. Cu San Marino au dat 11, cu Ungaria nouă în două meciuri, iar Suedia a luat şi ea patru. Eu am speranţa însă că ne vom descurca. În meciul tur chiar am făcut o figură frumoasă.

Ce n-a mers la echipă?

Eu zic că am avut şi ghinion. Am luat multe goluri uşoare, la începuturile meciurilor. Practic, plecam mai mereu cu handicap. Am avut partide în care am jucat bine, dar nu am reuşit să luăm şi puncte. Plus că am probleme cu selecţia... Jucătorii mei nu evoluează la echipele lor de club, mereu trebuie să schimb. În doi ani, de când sunt aici, am rulat peste 50 de jucători. Am încercat să promovez şi tineri, să încerc să cresc o echipă pentru viitor, dar e greu, pentru că se pierd...

Te-ai gândit ce vei face la finalul preliminariilor? Vrei să rămâi?

Mai am contract până după cele două meciuri care au mai rămas din campania asta. Am stabilit cu cei din Federaţie să vorbim abia după. Să vedem ce vor şi ei, ce am putea face mai departe. Până atunci sper să mai reuşim o victorie, cu San Marino, şi să ajungem la nouă puncte în clasament. Ar fi, oricum, mai bine ca în preliminariile trecute, când au fost doar opt.

"Fanii mi-au scandat numele la final, chiar dacă echipa a pierdut şi nu mai are nicio şansă de calificare. Mi-au trimis şi mesaje de susţinere ca să rămân şi în campania viitoare.''

2 victorii din şapte meciuri are Moldova în aceste preliminarii, cu Finlanda şi cu San Marino. În celelalte cinci jocuri a pierdut de fiecare dată.

INFO
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite