FOTOGRAFII RARE Fenomenul Rapid: de la Rică Răducanu şi Mircea Lucescu, la Ciolacu şi Martin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1994, începutul "erei Copos
1994, începutul "erei Copos

Giuleştenii au în lotul pentru retur 11 jucători de la echipa secundă, care au jucat în tur la Liga a III-a. Vezi cum va arăta Rapidul în retur şi cum arăta în anii de glorie ai clubului care se laudă cu cei mai pătimaşi suporteri.

Rapid a început reconstrucţia lotului blazat din turul campionatului şi a adus sânge proaspăt din propria pepinieră. La reunirea lotului au fost prezenţi nu mai puţin de 11 jucători de la echipa a doua, care urmează să meargă şi în cantonamentul din Spania. Rămâne de văzut cum se va descurca Rapidul în retur cu jucători care au evoluat doar pe la Axintele sau Cernica şi care câştigă salariul minim pe economie.

Un portar, patru fundaşi, patru mijlocaşi şi doi atacanţi noi a avut Marian Rada la primul antrenament din 2012. Niciunul nu reprezintă însă vreun transfer de marcă, ci promovări interne ale unor puşti pe umerii cărora va apăsa în retur o mare greutate. Puştii de 17, 18 sau 19 ani trebuie să-şi dea viaţa pentru a repara ce au stricat Surdu, Goga sau Pavlovici, dar şi pentru a demonstra că sunt soluţia viitorului Rapid. Nu le va fi însă uşor. Mişa, Dăescu, Ioniţă II, Călin sau Martin au experienţă zero la acest nivel, ei jucând aproape exlusiv la Liga a III-a. Este de aşteptat ca trecerea bruscă de la meciurile săteşti de la Chirnogi sau Axintele, spre Liga I, să fie una foarte dificilă, mai ales când joci pe burta goală. Asta pentru că, după plata unor salarii indecente în tur, de sute de mii de euro, conducerea a trecut acum în extrema cealaltă. Rapid va avea în retur cei mai prost plătiţi jucători din Liga I. “Toţi jucătorii promovaţi la echipa mare au salarii lunare între 200 şi 1.000 de lei”, ne-a declarat Iosif Damaschin, antrenorul care i-a creat pe mulţi dintre aceşti puşti la grupele de copii şi juniori.
Este însă şansa lor şi, ajutaţi de câţiva veterani ca Pancu, Oros sau Nicolae Grigore, care vor rămâne probabil în Giuleşti, trebuie să menţină Rapidul pe linia de plutire într-un retur unde doar evitarea retrogradării poate fi un obiectiv, în cupele europene având interzis de la UEFA.

Rapid II se desfiinţează

Cei 11 jucători promovaţi la prima echipă erau de bază la Rapid II, care ocupă locul patru în Seria a II-a a Ligii a III-a, cu şanse mari de promovare. Rămasă fără aceşti jucători, Rapid II nu se poate reorganiza şi nu se va mai înscrie în campionat, pentru retur. Acest lucru este însă unul foarte grav, pentru că Rapid nu va putea susţine pe termen lung acest proiect al întineririi. Neavând de unde să mai promoveze jucători dacă echipa a doua nu mai există, giuleştenii vor fi nevoiţi în viitorul apropiat să recurgă din nou la achiziţii costisitoare pentru întărirea echipei mari. Marele lor proiect are, deci, din start, o mare lacună, pentru că nu proprune decât o salvare de moment. “Rapid II nu mai are în acest moment jucători şi probabil nu se va mai înscrie în campionat pentru retur. La Rapid vor rămâne doar câteva grupe de copii şi juniori”, a declarat Iosif Damaschin, unul dintre oamenii care se ocupa de fotbalul mic în Giuleşti.


Un posibil prim 11 al returului:

Al. Mişa (22 de ani) -  Adrian Grigore (22), Cătălin Păun (25), Al. Dăescu (21), Vasile Nicolae (17) -  Andrei Matei (22), Al. Ioniţă II (18), Al. Coman (21), Florin Călin (19) -
Andrei Ciolacu (20), Mădălin Martin (20)

Scurtă istorie a Rapidului

Înfiinţat în 1923, Rapid este clubul ai căror suporteri se mândresc că sunt alături de echipă, indiferent de rezultate. Pe când juca în Divizia B, Rapidul avea meciuri în care juca cu stadionul plin, iar una dintre scandări era “Galeria lui Rapid nu e membră de partid”.
Primul titlu pentru giuleşteni a venit în 1967, iar din acea echipă făceau parte fotbalişti precum Rică Răducanu, Sandu Neagu, Niculae Lupescu, Năsturescu, Ion Ionescu, Teo Codreanu, Ion Motroc, Ilie Greavu sau Dan Coe, cel despre care se spune că a fost ucis de Securitate. După egalul de la Ploieşti din ultima etapă, care a făcut-o pe Rapid campioană, mii de suporteri ai giuleştenilor au venit pe jos la Bucureşti.  

George Copos a sosit în 1992, dar a cunoscut cu adevărat succesul o dată cu aducerea lui Mircea Lucescu. Acesta a reuşit în 1999 să aducă al doilea titlu în Grant, cu o echipă de excepţie. Lotul din 1999 îi cuprindea pe Bogdan Lobonţ, Marius Bratu, Cristi Dulca, Mircea Rednic, Mario Bugeanu, Dorel Mutică, Nicolae Stanciu, Adrian Iencsi, Ştefan Nanu, Mugur Bolohan, Bogdan Andone, Ioan Sabău, Dănuţ Lupu, Zeno Bundea, Ovidiu Maier, Marius Măldărăşanu, Marius Şumudică, Daniel Pancu, Dumitru Târţău.

 Peste doar patru ani, Mircea Rednic aducea al treilea şi ultimul titlu de campioană din istoria Rapidului. Lotul din 2003: Emilian Dolha, Ionuţ Curcă – Buta, Voivu, Iencsi, Maftei, Perjă, Raţ, Nicolae Grigore, Nicolae Constantin, Muzinga, Măldărăşanu, Sabău, Ilyeş, Şoavă, Schumacher, Bisconti, Godfroid, Pandele, Cl. Ionescu, Bratu, Vali Bădoi, Daniel Niculae, Robert Niţă, Makinwa. Antrenror: Mircea Rednic

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite