FOTO Tabloidizarea presei sportive în „anii dezgheţului”: Mircea Sandu la bustul gol, pictoriale cu neveste de fotbalişti, femeile fatale din baschet şi tandrul Ilie Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul fotbalist Mircea Sandu (primul din stânga) alături de colegii săi de la Sportul Studenţesc.
Tânărul fotbalist Mircea Sandu (primul din stânga) alături de colegii săi de la Sportul Studenţesc.

TOVARĂŞI, FRUMOASĂ ESTE VIAŢA. Derusificarea ţării, sau anii dezgheţului – cum au fost numiţi mai târziu anii 60-70 – au schimbat faţa ziarelor din România Muncitorească.

Presa sportivă poate fi văzută ca un barometru al uşoarei liberalizări a vieţii cotidiene în anii ‘60 şi începutul anilor ‘70.

De la articole care subliniau importanţa înviorării de dimineaţă pe platoul uzinelor, revista ilustrată „Sport” a trecut la reportaje în vestiarele echipelor de fotbal şi la pictoriale în care protagonistele erau mai întâi de toate frumoase: marea gimnastă Elena Leuşteanu, baschetbalistele Mariana Andreescu, Liliana Rădulescu şi Ştefania Basaraba. Mai mult decât atât, şi-au făcut apariţia în paginile revistei de sport, femei frumoase a căror legătură cu sportul era strict matrimonală. Silvia Tănăsescu, soţia fotbalistului Nicolae Tănăsescu (de la Sportul Studenţesc), e numai un exemplu.

Revista „Sport” a surprins momente din viaţa sportivilor dincolo de arene: Ilie Năstase dansând cu soţia, atleta Adela Chivăran citind o carte, într-o după-amiază în Cişmigiu, Gicu şi Gica Dobrin plimbându-şi copilul prin centrul Piteştiului, puţinele după-amieze liniştite ale lui Mircea Lucescu.

image

Foto

mircea sandu

O fotografie pe care orice tabloid de azi şi-ar dori-o reprezenta un grup de fotbalişti acoperiţi doar de prosoape, într-un vestiar. Fotbaliştii erau componenţii echipei Sportul Studenţesc iar printre ei se afla şi Mircea Sandu, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal.

Totul s-a sfârşit în a doua parte a anilor '70, când şi presa sportivă a intrat într-o epocă cu totul cenuşie

Marele comentator Cristian Ţopescu îşi amintea, într-un interviu acordat anul trecut ziarului „Adevărul” care a fost apogeul cenzurii şi absurdului în presa de sport de la noi.

Înainte de a comenta finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, Steaua – AC Milan, am primit un mesaj de la Ilie Ceauşescu. Spunea «Să nu vorbeşti nimic despre ţara în care ne aflăm, despre oraş, despre stadion, (n.r. - finala s-a jucat pe arena Nou Camp din Barcelona, Spania) despre numărul suporterilor italieni, să nu spui ce echipe a învins înainte Milanul, să nu spui ce prime au italienii în comparaţie cu ai noştri». Mai rămânea de comentat doar numele jucatorilor pe la care trece mingea. Şi aşa am comentat”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite