FOTO Pierd ruşii Mondialul din 2018? Un ziar german cere că FIFA să reacţioneze prompt după tragedia MH17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sepp Blatter
Sepp Blatter

Până acum, cele mai mari controverse au fost legate de faptul că Mondialul din 2022 a fost acordat Qatar-ului. Acum însă, au apărut primele voci care îi cer lui Blatter să ia o decizie radicală în privinţa turneului de peste patru ani.

FIFA a anunţat deja numele ţărilor care vor găzdui următoarele două ediţii ale Cupei Mondiale, însă ambele decizii luate de forul mondial pot suferi modificări în viitorul apropiat.

În primul rând, după ce acuzaţiile de corupţie legate de modul în care Qatar a câştigat dreptul de a găzdui CM 2018 au luat amploare, a început o investigaţie amplă pe această temă. În luna septembrie, anchetatorul american care se ocupă de caz îşi va prezenta concluziile. În funcţie de dovezile din dosar, Qatar poate pierde CM 2022.

Până vom afla ce se va întâmpla cu micuţul stat din Golful Persic, trebuie să vedem ce decizie va lua FIFA în privinţa Rusiei. În comunitatea internaţională au apărut deja voci care îi cer lui Blatter să recurgă la o măsură drastică: retragerea CM 2018 din Rusia!

Berlins Grösste Zeitung: „Există 298 de motive“

Aceste voci au apărut, mai întâi, după ce Rusia a anexat Crimeea, provocând indignarea comunităţii internaţionale. Acum, după ce zborul MH17 a fost doborât pe teritoriul Ucrainei, ucigând 298 de oameni, aceste voci se aud şi mai tare.

Serviciile secrete din SUA susţin că ruşii au fost implicaţi direct în doborârea avionului, iar preşedintele Ucrainei a comparat această tragedie cu cea din 11 septembrie.

În acest context, publicaţia germană, „Berlins Grösste Zeitung“ a ieşit pe copertă cu un subiect incendiar, preluat şi de gsp.ro. „Mondialul la voi? Nu. Mersi!“. E titlul ziarului din Berlin, plasat lângă o fotografie cu Vladimir Putin. 

Berlin

Nemţii susţin că cei 298 de oameni care şi-au pierdut vieţile după ce MH17 a fost doborât reprezintă un motiv întemeiat pentru ca Mondialul din 2018 să nu mai aibă loc în Rusia. 

Sportul şi politică merg mână în mână

Oficial, FIFA merge pe principiul că „Fotbalul nu se amestecă niciodată cu politică“. De fapt, acesta e doar un slogan, iar realitatea e alta.

În 1992, Iugoslavia a fost exclusă din Campionatul European tocmai din motive politice. Apoi, în 2005, după ce fostul preşedinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a spus că „Israelul e un stat ce trebuie ras de pe faţa pământului“, imediat s-a impus un embargou fotbalistic împotriva Iranului. 

Cum? Perşii aproape că nu şi-au mai găsit niciun adversar pentru meciurile amicale, inclusiv România anulând o partidă de verificare ce ar fi trebuit să aibă loc la Teheran, la indicaţia expresă a lui Mihai Răzvan Ungureanu, ministru de externe, între 2004 şi 2007.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite