Formula 1, file confidențiale: drogul minune prin care piloții rămân treji într-un sezon brutal, dezvăluit
0În 1950, când a început campionatul mondial de Formula 1, au fost șapte curse. Șase în Europa și una în SUA, la Indianapolis. De atunci, lucrurile s-au schimbat, la cererea noului proprietar al F1, Liberty Media: calendarul are 24 de runde, din actualul sezon fiind epuizate 23. Aproape săptămânal, mii de persoane implicate în Marele Circ se bazează pe somnifere pentru a se menține sănătoase, dezvăluie Daily Mail.

Piloții și personalul echipelor au găsit formula prin care rămân ”treji” într-un sezon brutal, de 24 de curse, care traversează o mulțime de fusuri orare.
Între Marele Premiu de la Las Vegas, disputat săptămâna trecută, și Qatar, programat în acest weekend, piloții de Formula 1 au doar o săptămâna la dispoziție pentru a face trecerea. Asta în condițiile în care aceștia trebuie să rămână concentrați 100%, având în vedere că practică cel mai periculos sport. Și o fac folosind cantități impresionante de melatonină sintetică.
Melatonina este un hormon care apare în mod natural în organism. Noaptea, nivelul melatoninei crește înainte de a scădea în timpul zilei, controlând tiparele de somn.
Șoferii, inginerii, mecanicii și jurnaliștii implicați în Marele Circ se numără printre cei care iau o formă sintetică de melatonină, pentru a-i ajuta să combată schimbările de fus orar și oboseala după alergătura de pe întregul mapamond.

Carlos Sainz de la Ferrari și Lando Norris de la McLaren au făcut referire la utilizarea acestor pastile în timp ce se aflau în Las Vegas. Mercedes a prescris tuturor membrilor echipei sale, încă din 2018, melatonina ca parte a pregătirilor meticuloase de somn. În schimb, Ferrari „nu o furnizează automat”, potrivit unui purtător de cuvânt, ci își lasă piloții și personalul să decidă singuri.
Drogul - care este perfect legal – a apărut din ce în ce mai mult în prim-plan în F1 în ultimii doi ani. S-a vorbit mult despre el la Las Vegas, unde orarul curselor este special. Ora standard a Pacificului este cu opt ore în urma GMT, însă cursa se desfășoară noaptea, cu începere de la ora locală 22.00. Iar o săptămână mai târziu, în Qatar, cursa are loc după alt fus orar, cu trei ore înainte de GMT.
Dacă nu funcționează, trebuie luat mai mult
„Este o încărcătură destul de mare”, a declarat Lando Norris pentru Daily Mail. „În Las Vegas trebuie să încerci să adormi când este lumină dimineața și să încerci să stai treaz când este întuneric. Este o mare provocare. Există lucruri mai bune decât melatonina, dar acelea nu sunt legale. Timpul este cel mai bun mod de a vă adapta, dar nu întotdeauna beneficiați de acest lux. Dacă este o schimbare de patru ore sau mai mult, iau melatonină”, a dezvăluit pilotul.
Chiar dacă nu dă dependență, melatonina are efecte secundare: senzații de somnolență în timpul zilei, dureri de cap, dureri de stomac, amețeli, gură uscată, piele uscată și iritabilitate. „Îmi dă o mahmureală rea, în sensul că simt că merg în ceață a doua zi”, a mărturisit un director de echipă în presa britanică. Altul a punctat: „Nu m-aș descurca fără acest medicament. Îl iau regulat. Dacă nu funcționează, trebuie luat mai mult”.