Familia Iordănescu, atinsă de divinitate, subiect de studiu la TV: „Așa ceva e extraordinar!“
0Se spune că norocul nu poate fi „antrenat“ în fotbal. Cine crede în această idee, în mod cert, n-a auzit de familia Iordănescu! Pentru că Anghel (73 de ani) și Edward (45 de ani) pare că sunt luați în brațe de Zeița Fortuna!
Selecționer în două mandate, 1993-1998 și 2014-2016, „Generalul“, un tip foarte credincios, a fost mereu cu cruciulițele sfințite la el în timpul meciurilor. Inclusiv acum, omul care a obținut marile rezultate cu Generația de Aur vine la meciurile primei reprezentative, având asupra sa colecția de icoane și cruciulițe. Doar că, între timp, beneficiarul norocului proverbial al familiei a devenit fiul său, Edward.
Mai întâi, au fost tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024 – am nimerit în cea mai ușoară grupă posibilă -, și parcursul din această campanie în care am smuls puncte și când jocul a fost slab. Apoi, a venit tragerea la sorți de la Hamburg, de sâmbătă, în care, din nou, naționala a picat într-o grupă bună. Care, deși echilibrată, îți permite să te gândești, totuși, la o calificare în optimi.
„Un tip extraordinar de norocos!“
Această succesiune de evenimente chiar a devenit subiect de discuție în fotbalul românesc! Imediat după ce naționala și-a aflat grupa de la turneul final, jurnalistul „Gazetei Sporturilor“, Dan Udrea, a avut o sugestie pentru FRF în cadrul unui editorial: „Indiferent dacă va continua sau nu ca selecționer și după Euro, Edi Iordănescu ar face bine să facă parte din delegația României la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026! Norocul e punct fix în CV-ul său!“.
Și Mihai Stoica, prezent în studioul Orange Sport, a remarcat că fiul „Generalului“ e luat în brațe de șansă: „Mie mi se pare că Edi (n.r. – Edward Iordănescu) e un tip care trebuie apreciat extraordinar de mult. Dincolo de ce a realizat, e un tip extraordinar de norocos. E fantastic. Să ai la tragerea la sorţi parte de grupa aia (n.r. – cea din preliminarii), apoi la Euro de asta... E mană cerească!“.
Și la Digi Sport, scriitorul Radu Paraschivescu a avut o remarcă simpatică, spunând că FRF ar trebui să înființeze „Departamentul Iordănescu“, ca să ne folosim, în continuare, de norocul familiei. „Actualul selecționer are doi băieți. Unul trebuie pregătit, obligatoriu, de acum pentru viitoarele trageri la sorți“, a spus analistul Digi Sport.
La fel a vorbit și Marcel Răducanu, în dialog cu Orange Sport: „De un an, Dumnezeu e român, nu mai e neamţ. E bine aşa, acum tebuie să dovedim că avem valoare, că avem caracter, mentalitate“.
2024, anul în care chiar avem nevoie de noroc!
După un 2023 în care naționala a rămas neînvinsă (6 victorii, 4 egaluri), 2024 va fi un an în care chiar vom avea nevoie de noroc!
Desigur, în Germania, la Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie), pe lângă noroc trebuie să punem și ceva calitate pentru a putea spera la o calificare în optimi. Până atunci însă, urmează un eveniment la care norocul va fi elementul decisiv! Vorbim despre tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor, ediția 2024-2025. Pe 8 februarie, la Paris, UEFA va stabili grupele competiției în care România a retrogradat în „C“ după campania dezastruoasă în care Edward Iordănescu și-a făcut debutul, ca selecționer. Atunci, am terminat pe ultimul loc în Liga „B“, într-o grupă cu Bosnia, Finlanda și Muntenegru.
Așadar, ajunsă în „C“, România a fost plasată în prima urnă din această divizie, după cum se poate vedea mai jos:
Urna 1: România, Suedia, Armenia, Luxemburg
Urna a 2-a: Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe
Urna a 3-a: Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru
Urna a 4-a: Belarus, Lituania / Gibraltar, Estonia, Letonia
În martie 2024, va avea loc un meci de baraj între Lituania și Gibraltar. Câștigătoarea va rămâne în Liga C, în timp ce învinsa va merge în Liga D. Partidele din grupele Ligii Națiunilor, ediția 2024-2025, se vor juca între septembrie și noiembrie 2024.
„Colacul de salvare“ pentru Mondiale
Aparent o competiție amicală, fără miza turneelor finale, următoarea ediție a Ligii Națiunilor are, totuși, o importanță aparte!
În primul rând, câștigătoarele celor patru grupe vor promova în „B“. Dar și ocupantele locurilor secunde pot spera la promovare, urmând să joace meciuri de baraj cu naționalele care vor termina pe 3 în seriile lor din Liga B.
Mult mai important însă e faptul că Liga Națiunilor, ediția 2024-2025, va influența și campania pentru Mondialul din 2026! La turneul final găzduit de SUA, Mexic și Canada vor merge cele 12 câștigătoare de grupă prin intermediul preliminariilor tradiționale. Mai rămân patru locuri pentru UEFA. Care vor fi puse la bătaie prin intermediul meciurilor de baraj. La care vor ajunge cele 12 naționale de pe locurile secunde din preliminarii, plus cele mai bune 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor care nu termină preliminariile Mondialului pe una dintre primele două poziții! Așadar, e crucial să câștigăm grupa noastră din Liga Națiunilor, ca să avem un „colac de salvare“, în cazul în care, în campania pentru CM 2026, vom rata primele două locuri în seria în care vom fi repartizați!
Deocamdată, UEFA n-a anunțat când va avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile Mondialului din 2026. Aproape sigur însă, evenimentul va fi programat pentru partea a doua a anului viitor, în condițiile în care calificările vor începe în martie 2025. Așadar, la anul, vor fi chiar două trageri la sorți, pentru Liga Națiunilor și preliminariile Mondialului, în care vom avea nevoie de norocul familiei Iordănescu!
Mihai Stoica (manager FCSB): Dincolo de noroc, l-aș remarca pe Edward Iordănescu pentru că nu s-a umflat în pene după calificarea la Euro 2024. Intră în categoria antrenorilor care au realizat ceva şi se schimbă în bine! E mare lucru. Şi-a atras doar simpatie pe final.