Face pe Duru cu licenţe, dar e praf cu regulamente: preşedintele Comisiei de Licenţiere s-a făcut iarăşi de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Duru
Viorel Duru

Acum cinci zile, Viorel Duru susţinea sus şi tare, într-un interviu acordat „Adevărul“, că Dinamo nu va fi exclusă de UEFA, deşi a cerut intrarea în insolvenţă. Astăzi, oficialul FRF a dat-o la întors. Nu e pentru prima dată când Duru o dă în bară.

Insolvenţele şi licenţele fac ravagii în fotbalul românesc. Dacă Rapid e pe cale să rateze Liga I, pentru al doilea sezon la rând, din cauza faptului că n-a luat licenţa, în schimb, Dinamo se pregăteşte să fie exclusă din Europa.

Formaţia din „Ştefan cel Mare“ a solicitat intrarea în insolvenţă, după ce Ionuţ Negoiţă a invocat datoriile pe care le to găseşte la club. Iniţial, toată lumea a spus că această decizie a lui Negoiţă înseamnă excluderea „câinilor“ din viitorul sezon al cupelor europene, deşi, în plan sportiv, elevii lui Flavius Stoican au câştigat dreptul de a juca în Europa.

Ceea ce ştia toată lumea a fost demontată de preşedintele Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru. Contactat de „Adevărul“, acesta a declarat că roş-albii vor rata Europa din cauza insolvenţei, abia peste un an.

Ce a spus?

„Dinamo a obţinut deja licenţa internă şi cea europeană pentru sezonul viitor. De aceea, dacă se va califica pentru cupele europene şi prin clasarea finală din Liga I, atunci UEFA nu mai poate respinge Dinamo pentru sezonul 2014-2015. Prin demararea procedurii de insolvenţă, Dinamo va rata participarea în cupele europene, în stagiunea 2015-2016. Practic, Dinamo nu mai poate solicita licenţa europeană peste un an“, ne-a spus Duru.

A admis că nu ştie regulamentul

Astăzi, într-un interviu acordat Mediafax, preşedintele Comisiei de Licenţiere şi-a schimbat radical declaraţiile date acum o săptămână.

„În cazul Dinamo, lucrurile au evoluat. Dacă atunci când s-a publicat şi au fost primele luări de poziţie, inclusiv eu m-am exprimat că în momentul de faţă îndeplinesc condiţiile de participare în cupele europene, având atât vocaţie sportivă, fiind pe locul patru, cât şi deţinând licenţă UEFA, vineri am primit un telefon de la UEFA prin care am fost întrebat dacă e adevărat ce scrie presa românească şi am confirmat. Am convenit că vom rămâne în contact“, şi-a început Duru discursul.

Apoi, acesta a lăsat de înţeles că nu ştia regulamentul, atunci când a vorbit despre dreptul roş-albilor de a participa în cupele europene, în ciuda cererii de intrare în insolvenţă.

„Regulamentul spune că un club nu poate primi licenţa pentru cupele europene dacă în ultimele 12 luni înainte de începerea sezonului pentru care solicită licenţa a intrat în insolvenţă. Dinamo a intrat în insolvenţă în ultima lună dinaintea începerii sezonului şi se va aplica regula. Când va ieşi din insolvenţă, deşi eu nu cred că vreun club va face asta, depinde când o va face. Dacă iese din insolvenţă în luna mai, atunci poate solicita licenţă pentru sezonul viitor, dar dacă iese în luna iunie, nu poate solicita. De fapt e doar un an, dar depinde când ieşi din insolvenţă. Ieşi în mai, ceri după un an, ieşi în iunie, ceri după doi ani“, a continuat Duru.

TAS l-a pus la punct în cazul Universităţii Cluj

Nu e prima dată când preşedintele Comisiei de Licenţiere gafează. În sezonul trecut, el n-a acordat licenţă celor de la Universitatea Cluj, motivând că planul de reorganizare conceput de club, pentru ieşirea din insolvenţă, a fost aprobat de un judecător sindic, abia după încheierea perioadei de acordare a licenţelor.

Clujenii au atacat această nedreptate la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, iar Mircea Sandu, şeful lui Duru la vremea respectivă, a spus că, dacă TAS le va da licenţă celor de la Universitatea Cluj, atunci Duru va demisiona.

TAS le-a dat licenţă clujenilor, însă Duru a rămas în funcţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite