E timpul pentru „El Clasico“! Primul derby fără Messi şi Ronaldo după 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo
Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo

După mai bine de 11 ani, Barcelona şi Real Madrid se întâlnesc fără ca măcar unul dintre Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo să fie pe teren.

Barcelona şi Real Madrid joacă duminică pe Camp Nou (ora 17.15, DigiSport 1, Telekom Sport 1)în faţa a 99.000 de spectatori. Meciul este transmis în 165 de ţări, iar locuitorii din India, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Maldive, Nepal şi Pakistan pot urmări pe Facebook această dispută istorică.

Ambele echipe vin după succese în Liga Campionilor, însă victoriile nu se pot compara şi nici stările de spirit din cele două tabere. Echipa catalană a trecut de un adversar mult mai dificil, Inter Milano, iar în campionat e pe primul loc, cu 18 puncte. Pe când la Real Madrid succesul cu Viktoria Plzen pare că doar a prelungit momentul demiterii lui Julen Lopetegui, antrenorul pe umerii căruia stă un record negativ: 465 de minute fără gol marcat şi o serie de cinci meciuri fără victorie (un egal şi patru înfrângeri), până la partida cu cehii.

Realul a căzut pe şapte în Spania, însă e la doar patru puncte de Barca şi încă mai poate întoarce soarta acestui sezon, mai ales că din iarnă se anunţă întăriri serioase. Madrilenii vin pe Camp Nou ca un animal rănit şi pot avea o răbufnire de orgoliu, crede Ernesto Valverde, antrenorul Barcelonei: „Realul poate să fie încă şi mai periculoasă. Deşi sunt în criză, madrilenii vor dori să îşi dovedească forţa, pentru că o au“.

Julio Baptista, eroul Realului în 2007
După mai bine de 11 ani, meciul dintre Barcelona şi Real Madrid se joacă fără ca unul dintre superstarurile Messi şi Ronaldo să fie pe teren. Dacă portughezul a ajuns la Juventus în această vară şi probabil că nu va mai avea ocazia unui alt „El Clasico“, o revenire la Real sau un transfer la Barcelona fiind improbabile,  Lionel Messi şi-a fracturat mâna la jocul cu Sevilla şi va mai sta pe bară încă cel puţin două săptămâni.
Ultima oară când derby-ul nu a avut pe teren niciunul dintre cei doi jucători care i-au marcat istoria recentă a fost în decembrie 2007. Ronaldo nu sosise încă la Real, iar Messi, ca şi acum,era accidentat. A fost atunci o victorie cu 1-0 în deplasare a „albilor“, cu un gol senzaţional marcat de Julio Baptista, actualul jucător al celor de la CFR Cluj. „Bestia“ a punctat cu un şut la vinclu în acel derby al cărui singur „supravieţuitor“ este Sergio Ramos, căpitanul de acum al Realului. Vedetele Barcelonei erau Ronaldinho, Deco sau Eto’o, iar la Real străluceau Robinho, Raul sau Van Nisterlooy.

26 de goluri a reuşit Lionel Messi contra lui Real Madrid, golgeterul El Clasico. Ronaldo are 18 reuşite, fiind al doilea marcator


Rivalitate sportivă şi nu numai
Real Madrid şi Barcelona reprezintă nu doar două provincii diferite, dar şi două culturi şi sisteme politice diferite. Cele două echipe nu au retrogradat niciodată, iar cluburile sunt printre cele mai bogate din lume. Prima confruntare a avut loc în 1929, când Real Madrid a câştigat cu 2-1. Palmaresul meciurilor oficiale, 237 la număr, este favorabil echipei din capitala Spaniei: 95 de victorii faţă de cele 92 ale Barcelonei. Dacă punem însă la socoteală şi amicalele, pentru că au fost 34 de amicale între cele două, echipa blau-grana trece la conducere: 112 victorii, doar 99 în dreptul madrilenilor.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite