Dumitru Dragomir, trimis în judecată pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani! Traseul comisionului care îl poate înfunda pe Mitică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din Parchetul Capitalei au decis azi trimiterea în judecată a fostului preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani!

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procurorii au finalizat urmărirea penală efectuată în cauza având ca obiect săvârşirea de către  Dumitru Dragomir, afaceristul Mihai Corbu, şi alte zeci de persoane pentru infracţiunile de „evaziune fiscală”, “delapidare”,  „complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală”, “complicitate la infracţiunea de delapidare” şi “spălare a banilor”.

În 2011, „Adevărul" a scris despre „comisionul cu parfum de inginerie financiară” care s-a încasat din vânzarea drepturilor TV.

Ce s-a întâmplat, mai exact, în iulie 2011?

LPF vindea ultimele 6 pachete din drepturile TV către RCS-RDS. Nu direct, ci prin intermediul unei firme, Capital Properties, condusă de Mihai Corbu şi care avea doi angajaţi la vremea respectivă. Interesant este că societatea aceasta avea ca domeniu de activitate imobiliarele.

După vânzarea ultimelor 6 pachete, s-a ajuns la o sumă totală de 81,6 milioane de euro fără TVA din vânzarea drepturilor TV. Conform declaraţiilor lui Dumitru Dragomir de atunci, Liga şi-a „tras” un comision de 5,3 milioane de euro din întreaga tranzacţie, iar 2,2 de milioane le-a direcţionat către Capital Properties, pentru că a facilitat discuţiile cu RCS-RDS. De fapt, suma ar fi fost mai mare, de circa 2,8 milioane de euro, iar o parte din aceşti bani s-ar fi întors către Dragomir.

Scandalul comisionului, izbucnit în iulie 2011, a stârnit reacţii dure din partea lui Gigi Becali şi a lui Ioan Nicolae, de la FC Braşov. „Firmă intermediară pe dracu. Ce să intermedieze? Astea-s ciordeli ieftine”, spunea Nicolae.

Contactat de „Adevărul”, Mihai Corbu afirma în iulie 2011: „Comisionul pare mare, dar vă spun că drepturile nu se vindeau dacă se negocia direct. Acuzele de şpagă pentru preşedintele LPF sunt nişte minciuni. Toţi banii încasaţi de Capital Properties vor intra în această firmă, să fie clar”.

image

Ce scrie în rechizitoriul procurorilor

Totodată, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că în cursul lunii iunie 2011, inculpatul DRAGOMIR DUMITRU, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.) a determinat, cu intenţie, pe membrii Adunării Generale a L.P.F. să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL, în vederea vânzării drepturilor de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 – cunoscând faptul că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestaţii nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă).

În urma încheierii, în aceste condiţii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011 – 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a plătit, în mod succesiv, în numele L.P.F., în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul CORBU MIHAI) un comision în sumă totală de 12.102.648  lei – în trei tranşe eşalonate pe trei ani – respectiv 2011, 2012 şi 2013.

Activitatea infracţională desfăşurată de inc. Dragomir Dumitru a avut drept urmare şi diminuarea corelativă a patrimoniului L.P.F. cu suma de aproximativ 2.800.000 euro. Sumele sus-menţionate transferate de L.P.F. în contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inc. CORBU MIHAI şi RADU-ARHIRE ALEXANDRU-MĂDĂLIN, mai întâi, în conturile unor societăţi comerciale de „tranzit”, iar din acestea în conturile unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” - controlate de inculpaţii NEGOESCU TIBERIU – CONSTANTIN şi PĂUN CRISTIAN – NICOLAE -  de unde au fost retrase în numerar şi restituite “la sacoşă” dispunătorilor plăţilor.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite