Depresia, boală grea: Cum au ajuns Osaka şi Azarenka victime ale unor traume din trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naomi Osaka
Naomi Osaka

Turneul de la Indian Wells a scos la iveală faptul că, poate şi pe fondul pandemiei, avem tot mai mulţi oameni implicaţi în tenis, care suferă de probleme mentale.

În tenisul feminin actual, banii şi gloria pare că aduc, din păcate, nefericirea! Pentru că asistăm la tot mai multe episoade şocante care, totuşi, nu prea se întâmplă în circuitul masculin.

Dacă în weekend, Naomi Osaka (24 de ani, 78 WTA), despre care se ştia că suferă de depresie, a avut o cădere nervoasă pe teren, pentru simplul motiv că o femeie isterică i-a strigat „Eşti praf!“, în noaptea de luni spre marţi, s-a repetat un episod similar. De această dată, cu Victoria Azarenka (Belarus, 32 de ani, 15 WTA) în prim-plan.

În timpul duelului cu Elena Rybakina (Kazahstan, 22 de ani, 20 WTA), Vica, fostă ocupantă a locului 1 mondial, cu două trofee de Grand Slam în palmares, pur şi simplu, a căzut din punct de vedere mental. La scorul de 6-3, 2-2 pentru Rybakina, Azarenka, la serviciu, a comis o greşeală dublă. Aparent, un moment banal, des întâlnit la meciurile de tenis. În cazul lui Azarenka însă, el a fost scânteia care a făcut-o să plângă în hohote! Sub privirile şocate ale spectatorilor şi oficialilor turneului. Degeaba a fost aplaudată sportiva din Belarus şi întrebată dacă are nevoie de medic! Azarenka, sufocată de lacrimi, a fost, pur şi simplu, incapabilă să răspundă. 

Abia după câteva minute, Victoria a reuşit să reia jocul şi să-şi facă serviciul. A pierdut însă partida, scor 3-6, 4-6. 

Azarenka

Viaţa personală lasă urme adânci

După ce s-a întâmplat, mai întâi, cu Osaka, iar acum cu Azarenka (foto), apare o întrebare: De ce asistăm la astfel de episoade, în cazul unor sportive, totuşi, mature, de nivel mondial? Explicaţia: traumele din vieţile lor personale, la care se adaugă şi cele din perioada pandemiei, cu lockdown-uri şi restricţii, lasă urme adânci, iar rezultatele se văd, inevitabil, pe teren.

Osaka a povestit, în 2020, într-un interviu pentru CNN, că a suferit de timiditate toată viaţa ei, iar această problemă s-a agravat, în timp. Japoneza chiar a amintit de un episod în care, în timpul unei vacanţe, a dat nas în nas cu Beyonce şi Jay-Z, doi artişti de talie internaţională. Deşi e mare admiratoare a celor doi, Osaka, o vedetă mondială la rândul ei, pur şi simplu, s-a blocat, nefiind în stare să dea decât nişte replici monosilabice, în dialog cu Jay-Z şi Beyonce. „La un moment dat, Jay-Z m-a întrebat, brusc: «Eşti, cumva, timidă?». Şi am dat din cap. După care dialogul s-a încheiat“, a povestit Osaka.

În cazul lui Azarenka, traumele trăite sunt şi mai mari. În 2014, când a suferit o accidentare gravă, ea a admis că a căzut în depresie pe durata recuperării. Apoi, după naşterea băieţelului ei, Leo, în decembrie 2016, Azarenka a fost implicată într-o luptă dură pentru custodia copilului cu fostul ei iubit, Billy McKeague. Din acest motiv, între iulie 2017 şi martie 2018, Azarenka nici n-a jucat în vreun turneu. A revenit pe teren, abia după ce un tribunal din Los Angeles i-a dat câştig de cauză pentru custodia lui Leo.

Deşi, ulterior, Azarenka, care ajunsese pe locul 210 WTA la un moment dat, s-a redresat, atât din punct de vedere emoţional, cât şi sportiv, din păcate, episodul de la Indian Wells arată că traumele trăite o afectează, inclusiv astăzi.

CITEŞTE ŞI:

Pandemie de depresie: Darren Cahill, declaraţii tulburătoare despre cum l-a afectat carantina

Scene şocante cu Azarenka la Indian Wells: A plâns în hohote! Reacţia oribilă a adversarei VIDEO

Imagini îngrozitoare de la Indian Wells: Osaka, în lacrimi, din cauza unei femei isterice VIDEO

Banii aduc nefericirea: Cum s-a ales praful de cariera unor sportive mult prea bine plătite

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite