Cu ce s-au ocupat cei opt oameni de fotbal condamnaţi în „Dosarul Transferurilor“: într-un an de puşcărie, cărţi, dezmăţ şi tâmplărie. Când ar putea ieşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se face un an de când oamenii de fotbal condamnaţi în „Dosarul Transferurilor” se află în detenţie, iar viaţa lor s-a schimbat radical.


Pe 4 martie 2014, fotbalul românesc a fost zguduit de cel mai mare cutremur din istoria. După mai bine de cinci ani de proces şi 67 termene, instanţa a decis condamnarea cu executare, decizie definitivă, a celor opt personaje implicate în „Dosarul Transferurilor”. Din acel moment viaţa condamnaţilor s-a schimbat şi au ieşit din luxul în care trăiau, intrând în lumea închisorilor. A trecut un an greu pentru ei, în care unii au fost loviţi de soartă mai mult, alţii mai puţin. „Adevărul” vă prezintă retrospectiva anului pentru „Echipa condamnaţilor”.

Gică Popescu şi-a pierdut tatăl
Dintre cei opt oameni de fotbal, probabil că cea mai grea lovitură a primit-o Gică Popescu. „Baciul” fotbalului românesc a fost condamnat la închisoare cu doar o zi înainte de a deveni preşedinte al FRF, alegeri la care era creditat cu prima şansă. Există şi acum bănuiala, exprimată de unii public, de alţii spusă doar neoficial, că între cele două evenimente există o legătură. Cert este că Gică Popescu a ajuns la Rahova şi mai apoi la Jilava, alături de Mihai Stoica, George Copos şi Jean Pădureanu, deşi încercase să-i convingă pe judecători că este de bună-credinţă, de vreme ce a achitat şi un impozit statului român de 400.000 de dolari.
„Baciul” a încercat să se adapteze regulilor închisorii, a vorbit respectuos cu toată lumea şi nu a creat nicio problemă. Alături de Copos şi de Mihai Stoica, Popescu a muncit la atelierul de tâmplârie al închisorii Rahova, unde a ajutat la refacerea mobilierului penitenciarului şi a construit diverse obiecte de lemn, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. „Merge la sala de forţă şi arată foarte bine fizic, face două ore de sport pe zi şi e optimist”, a spus Gabi Balint. El şi alţi colegi din Generaţia de Aur, cu Hagi în frunte, l-au vizitat pe Popescu la Rahova în octombrie, cu ocazia zilei de naştere a „Baciului” (47 de ani).

Cea mai grea lovitură pentru Gică Popescu a venit la două luni după întemniţarea sa, când i-a murit tatăl. A primit o permisie de 24 de ore, pentru a merge la înmormântare, timp în care a refuzat să acorde orice declaraţie. Popescu i-a cerut avocatului discreţie totală, declarând că vrea să-şi ducă pedeapsa la capăt cu demnitate, fără să facă valuri, şi a cerut ca discuţia despre graţierea sa, iniţiată de Victor Ponta,  să înceteze. În decembrie, el a beneficiat de o permisie de două zile, iar în februarie de una de cinci zile, ambele fiind petrecute în sânul familiei. „Baciul” ar putea beneficia eliberarea condiţionată după un un an şi jumătate de la începerea pedepsei, adică în luna septembrie a acestui an. Lui i se scad zilele muncite în atelierul de tâmplărie. Gică a scris şi o carte cu titlu imposibil, care a fost publicată de editura „Scrisul românesc”, însă nu va fi nicodată vândută publicului larg: „Abordări teoretice şi practico metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară”.
Gheorghe Popescu (data naşterii: 9 octombrie 1967)
Condamnare: 3 ani, o lună şi 10 zile
Regim de detenţie: semi-deschis (Penitenciarul Jilava)
Când ar putea ieşi: septembrie 2015

Mihai Stoica, „antrenorul” din închisoare
Fostul manager al Stelei a suportat şi mai greu condamnarea primită. Conform unor informaţii, Meme a albit, şi-a lăsat barbă şi se confruntă cu o depresie severă. La scurt timp după ce ajuns după gratii, el a cerut anularea în contestaţie a pedepsei şi a apărut în faţa instanţei cu un discurs în care a implorat eliberarea: „Sunt disperat! Condamnarea mea afectează toată familia, care trăia aproape în exclusivitate din veniturile mele. Familia mea trăieşte din veniturile părinţilor mei, care au 80 şi 77 de ani”. Meme nu i-a impresionat pe judecători, care au menţinut pedeapsa.
Un tip cu dese schimbări de comportament, reacţii nervoase şi fragil psihic, Mihai Stoica a încercat să-şi păstreze echilibrul în închisoare cu ajutorul colegilor de celulă, Gică Popescu şi George Copos, şi a redactat două lucrări despre tactica meciurilor de fotbal. E la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fotbal şi vorbeşte la telefon cu Valeriu Argăseală pentru a ştii tot ce se petrece la Steaua, acolo unde se va întoarce după eliberare. La începutul detenţiei, s-a scris că Meme ar fi încasat-o în închisoare de la doi dinamovişti, după care ar fi intrat sub protecţia unor stelişti certaţi cu legea.
Mihai Stoica (data naşterii: 12 aprilie 1965)
Condamnare: 3 ani şi 6 luni
Regim de detenţie: semi-deschis(Penitenciarul Jilava)
Când ar putea ieşi: decembrie 2015


George Copos a refuzat orice permisie
Fostul patron al Rapidului a efectuat mai puţin de o treime din pedeapsă, dar are peste 60 de ani, a muncit ca tâmplar şi a scris şi cinci lucrări, trei despre managementul în turism, o monografie a localităţii bistriţene în care s-a născut şi una având ca subiect monarhia din România. Motive suficiente pentru fostul patron al Rapidului să ceară eliberarea sa condiţionată, mai ales că, se arată în dosarul întocmit de avocaţi, „numitul Copos Gheorghe a avut un comportament exemplar pe durata executării pedepsei, nefiind sancţionat disciplinar, a fost recompensat de trei ori, a participat la activităţi lucrative şi programe educaţionale, recenzii de carte, dezbateri, cenacluri literare, redactare reviste, activităţi sportive recreative şi moral religioase, a realizat lucrări ştiinţifice”. Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea sa, iar Copos mai are de aşteptat câteva luni pentru a putea ieşi de la „răcoare”. El a refuzat orice permisie în anul care a trecut, deşi putea beneficia de măcar una.
George Copos (data naşterii: 27 martie 1953)
Condamnare: 3 ani şi 8 luni în Dosarul Transferurilor, 4 ani în Dosarul Loteria I. Pedepsele s-au contopit, Copos a rămas cu cea de 4 ani.
Regim de detenţie: semi-deschis(Penitenciarul Jilava)
Când ar putea ieşi: iunie 2015

Jean Pădureanu, “stafia” de la Jilava
Jean Pădureanu e cel mai vârstnic condamnat din lotul “Dosarul Transferurilor” şi are mari probleme de sănătate, la cei 79 de ani ai săi. “Sper să prindă ziua de 18 aprilie, când va apărea în faţa comisiei de eliberare condiţionată”, a declarat pentru “Adevărul” avocatul Ion Cazacu. “Are momente când nu recunoaşte lumea şi nu ştie unde se află”, a mai sps Cazacu. Pădureanu a petrecut mare parte din detenţie la Spitalul Jilava, pentru că suferă de Alzheimer şi demenţă. Anul trecut în iunie, el  acăzut în timp ce se spăla şi şi-a fisurat două coaste, suferind şi o contuzie puternică la coloană, drept pentru care a stat mult timp la pat. Dacă raportul comisiei de eliberare condiţionată va fi unul pozitiv, Pădureanu mai are un singur “test” până la ieşirea din închisoare, o rezoluţie favorabilă din partea Judecătoriei.
Jean Pădureanu (data naşterii: 22 martie 1936)
Condamnare: 3 ani şi 4 luni
Regim de detenţie: semi-deschis(Penitenciarul Jilava)
Când ar putea ieşi: aprilie 2015

Gigi Neţoiu a zidit la o capelă
Gigi Neţoiu a fost închis iniţail la Penitenciarul Craiova, dar în aprilie a obţşinut schimbarea regimului închis într-unul semi-deschis şi astfel a ajuns la închisoraea de la Drobeta Turnu Severin. Neţoiu a lucrat ca zidar şi a ajutat la ridicarea unei capele, iar acest lucru l-a ajutat să obţină două permisii. A ieşit din închisoare ultima dată în noiembrie, când a avut trei zile libere, pentru a-şi boteza băieţelul pe care-l are cu Ecaterina Iancu, un top model cu 30 de ani mai tânără. Neţoiu încearcă să obţină un regim de detenţie deschis şi să poată ieşi să muncească undeva în judeţul Dolj, unde are nişte terenuri, cultivate cu rapiţă.
Gigi Neţoiu (data naşterii: 1 august 1959)
Condamnare: 3 ani şi patru luni
Regim de detenţie: semi-deschis (Drobeta Turnu Severin)
Când ar putea ieşi: octombrie 2015

Borcea şi-a cumpărat confortul
La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, unde este închis Cristi Borcea,  a izbucnit recent un scandal, după ce postul de televiziune B 1 a dat publicităţii un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Conform acestuia, Borcea îşi ispăşeşte pedeapsa într-o celulă proaspăt renovată. Camera are mochetă pe jos, iar pe timpul iernii a beneficiat şi de un calorifer electric.

De asemenea, el mai deţine un televizor plasmă şi un frigider. Ca să nu-şi piardă antrenamentul, angajaţii penitenciarului i-au permis arestatului-vedetă să aibă o bandă de alergat şi o bicicletă, lucru care altor încarceraţi nu le este permis.

Gardienii i-au dat lui Borcea o cheie pentru a-i facilita accesul la un telefon instalat special pentru el în zona spălătoriei în care ar fi trebuit să lucreze.
De asemenea, se mai arată în raport, Borcea a beneficiat de mai multe vizite decât cele permise prin regulament, iar de la magazinul penitenciarului îşi putea cumpăra tot ce doreşte, după ce sumele pe care i le aducea familia nu erau controlate. În luna noiembrie, presa a semnalat faptul că Borcea ar fi avut relaţii sexuale cu o asistentă de la cabinetul medical al închisorii, însă în decembrie, soţia sa, Alina, a dezvăluit că e din nou însărcinată şi că “fapta” s-ar fi comis în timpul unei permisiei de 24 de ore, de care a beneficiat condamnatul. De Crăciun, Borcea a mai ieşit o zi din închisoare şi a stat cu familia. Teoretic, el lucrează la spălătoria închisorii, dar ancheta a scos la iveală faptul că el s-a cerut acolo doar pentru a beneficia de telefonul “uitat” de gardieni pentru el.  

Cristi Borcea (data naşterii: 17 ianuarie 1970)
Condamnare: 6 ani şi patru luni
Regim de detenţie: semi-deschis (Poarta Albă)
Când ar putea ieşi: mai 2017

Victor Becali spală cearşafuri, Giovani - părăsit de nevastă
Victor Becali, cel mai mic dintre fraţii Becali, este închis la Slobozia şi are un comportament impecabil după gratii. El a ajuns şef de cameră şi lucrează la spălătorie. Fratele său, Ioan Becali, este închis în acelaşi loc, dar în regim închis. Despre el s-a spus că încearcă să-şi menţină imaginea de mafiot şi că le povesteşte celorlalţi deţinuţi întâmplări spumoase din viaţa sa, însuşindu-le acestora şi noţiuni elementare de limbi străine. Giovani are însă probleme în afara închisorii, soţia sa, Stella, plecând definitiv cu fiica cea mică în Columbia, ţara ei natală. Celelalte două fete ale cuplului sunt majore şi au rămas în ţară. Becali mai are probleme şi cu o fostă amantă, care i-a dăruit un fiu, acum în vârstă de 12 ani, şi care a nu vrea să accepte micşorarea pensiei alimentare pe care o plăteşte condamnatul. Ioan Becali a cerut în instanţă să nu mai dea lunar mai mult de 300 de lei, motivând că veniturile sale sunt de circa 1.200 de lei lunar în această perioadă.
Victor Becali (data naşterii: 3 septembrie 1961)
Condamnare: patru ani şi opt luni
Regim de detenţie: semi-deschis (Slobozia)
Când ar putea ieşi: iulie 2016

Ioan Becali (data naşterii:10 iunie 1952)
Condamnare: 6 ani şi patru luni
Regim de detenţie: închis (Slobozia)
Când ar putea ieşi: aprilie 2016

"Mafiotul de Becali mi-a furat visurile"

Cum se reduce pedeapsa

-conform Noului Cod Penal, persoanele care nu au împlinit 60 de ani (Gică Popescu, Victor Becali, Gigi Neţoiu, Mihai Stoica şi Cristi Borcea)  pot solicita liberarea condiţionată după ispăşirea efectivă a două treimi din pedeapsă, dacă pedeapsa nu depăşeşte 10 ani.

-persoanele care au împlinit 60 de ani (George Copos, Ioan Becali, Jean Pădureanu) pot solicita liberarea condiţionată după ispăşirea a jumătate din pedeapsă, dacă pedeapsa nu depăşeşte 10 ani.

-în cazul în care se prestează o muncă nerenumerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă.
- în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate, se consideră 30 de zile executate.
- în urmă scăderii zilelor de muncă şi a elaborării de lucrări ştiinţifice, persoanele care nu au împlinit 60 de ani pot solicita eliberarea condiţionată după ispăşirea a minimum jumătate din pedeapsă, iar cele de peste 60 de ani după ispăşirea a unei treimi din pedeapsă

Ce condiţii mai trebuie să îndeplinească cel care solicită eliberarea
- o bună conduită pe perioada detenţiei
- îndeplinirea integral a obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare sau dovedirea că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească
- să fie în regim semideschis sau deschis
- instanţa să aibă convingerea că cel condamnat s-a îndreptat şi se poate integra în societate.


Prevederile regimului închis
Persoanele condamnate sunt cazate, de regulă, în comun, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, cultural, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere.

Prevederile regimului semi-deschis
Persoanele condamnate sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, cultural, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, sub supraveghere, în grupuri, în spaţii din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite