Cu „bunicii“ în prima linie. Ponor şi Drăgulescu sunt cei mai vârstnici gimnaşti din echipele care încearcă să se califice la Jocurile Olimpice
0Cătălina Ponor (29 de ani) şi Marian Drăgulescu (36 de ani) sunt decanii de vârstă ai naţionalelor care se luptă în acest weekend, în cadrul turneului preolimpic de la Rio de Janeiro, pentru a obţine unul dintre ultimele bilete rămase în joc pentru Jocurile Olimpice.
Cu mai puţin de patru luni înaintea mult Jocurilor Olimpice, care vor avea loc la Rio de Janeiro în perioada 5 – 21 august 2016, metropola braziliană este gazda ultimelor confruntări pentru stabilirea ultimelor echipe naţionale calificate în concursul de gimnastică. Este pentru a doua oară în istoria calificărilor olimpice că acestea se desfăşoară în două tururi, debutul acestui sistem fiind pus în aplicare pentru Jocurilor de la Londra. Dacă primele opt clasate, atât la masculine, cât şi la feminin, s-au calificat deja în urma Campionatelor Mondiale din 2015, ca şi medaliaţii la concursurile pe aparate (inclusiv Marian Drăgulescu la sărituri), la finalul acestui turneu se vor cunoaşte ultimele patru formaţii precum şi ultimele poziţii individuale. În absenţa Larisei Iordache, ceea ce reprezintă un serios handicap, România se bazează în primul rând pe experienţa Cătălinei Ponor, care va împlini 29 de ani în august, gimnastă care are deja în palmares două ediţii ale Jocurilor Olimpice (2004 şi 2012) şi cinci medalii cucerite, dintre care trei de aur.
Laura Jurca, înlocuită în ultimul moment
De altfel, Cătălina Ponor este şi cea mai vârstnică gimnastă din competiţiile pe echipe. Mai experimentată decât sportiva legitimată la Farul Constanţa este doar legendara Oksana Şuşovitina (41 de ani), care încearcă să obţină o calificare individuală la sărituri, aparatul ei forte. Şuşovitina a fost prezentă la nu mai puţin de şase ediţii ale Jocurilor Olimpice până în prezent (1992, 1996, 2000, 2004, 2008 şi 2012), record absolut în gimnastica feminină. Absenţa Larisei Iordache nu este singura problemă a României. În ultimul moment a fost înlocuită şi Laura Jurca, accidentată, cu Maria Holbură, tot pe poziţia de “rezervă”. Gimnastele nu sunt însoţite nici de antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, care n-au semnat niciun contract cu Federaţia, ci de secundul Lucian Sandu.
Fetele au lipsit ultima oară în 1968
“Ultima perioadă de pregătire a fost un pic mai dificilă din cauza multelor probleme de sănătate care au apărut la toate gimnastele. Am făcut eforturi deosebite pentru a le aduce în cea mai bună condiţie fizică pentru a concura. În condiţii normale de pregătire, cu Larisa Iordache, cu Cătălina Ponor, cu Diana Bulimar, cu Laura Jurca sănătoasă şi ea, puteam face o echipă bună şi nu ne puneam problema că nu ne calificăm”, a mărturisit Sandu. De la prima participare, în 1956, la Melbourne, româncele nu au lipsit din confruntarea pentru podiumul olimpic, cu o singură excepţie, în 1968, la Mexico City, când conducerea PCR a decis ca gimnastele şi gimnaştii să nu fie prezenţi în competiţie. Nici gimnaştii nu au deloc o misiune uşoară. Marian Drăgulescu, care va împlini 36 de ani în decembrie, este liderul echipei României, dar şi cel mai vârstnic gimnast prezent în concurs. “Marocanul” are şi el trei ediţii ale Jocurilor Olimpice în palmares (2000, 2004, 2008) şi trei medalii: un argint şi două bronzuri.
PROGRAM
Sâmbătă, 16 aprilie, Masculin
16.30 – 19.00 (ora României) Subdiviziunea 1 (Echipe: Germania, Canada + Individual)
20.30 – 23:00 Subdiviziunea 2 (Echipe: ROMÂNIA, Spania, Franţa + Individual)
00:30 – 03:00 Subdiviziunea 3 (Echipe: Ucraina, Olanda, Belgia + Individual)
Duminică, 17 aprilie, Feminin
15.30 – 17.30 Subdiviziunea 1 (Echipe – Australia, ROMÂNIA + Individual)
19.00 – 21.00 Subdiviziunea 2 ( Echipe – Brazilia, Elveţia + Individual)
22.30 – 00.30 Subdiviziunea 3 (Echipe – Germania, Coreea de Sud + Individual)
02.00 – 04.00 Subdiviziunea 4 (Echipe – Belgia, Franţa + Individual)
LOTURILE
Feminin: Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolişan, Sivia Zarzu, Dora Vulcan, Andreea Iridon, Maria Holbură – rezervă (antrenori Lucian Sandu, Adela Popa, Maria Fumea)
Masculin: Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Andrei Muntean, Andrei Ursache, Laurenţiu Nistor - rezervă (antrenori – Ioan Suciu, Ştefan Gal, Vasile Vug).