CM 2014. Balon de Aur sau de săpun? Marketing sau specialişti? Cine l-a votat, de fapt, pe Messi, cel mai bun jucător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo Messi a început bine Mondialul, dar s-a stins pe parcurs. În finală a irosit o ocazie mare, la 0-0, în startul părţii secunde. FOTO: Reuters
Leo Messi a început bine Mondialul, dar s-a stins pe parcurs. În finală a irosit o ocazie mare, la 0-0, în startul părţii secunde. FOTO: Reuters

Messi a primit Balonul de Aur de la CM 2014, dar desemnarea lui i-a uimit pe mulţi şi a iscat discuţii aprinse. Foşti jucători şi chiar Diego Maradona au contestat acordarea „Balonului de Aur“ de la CM 2014 lui Leo Messi. Din peisaj n-au lipsit nici aberaţii, nici teoriile conspiraţioniste. Până acum, trofeul era acordat pe baza voturilor mass-media, dar la CM 2014 altcineva a decis.

Probabil că n-a existat vreun om mai trist în momentul câştigării vreunui trofeu. Duminică seara, pe celebra arenă „Maracana“, Messi visa la cucerirea titlului mondial, alături de Argentina, şi s-a trezit cu „Balonul de Aur“ acordat celui mai bun jucător al turneului. „Adevărul e că nu mă interesează în acest moment“, a recunoscut şi Messi, la primele declaraţii. Acordarea acestui titlul atacantului argentinian a inflamat spiritele. Imediat după finală, televiziunile au discutat aprins subiectul, la fel şi suporterii, pe site-uri şi pe reţelele de socializare. Impresia generală este una că Messi n-ar fi meritat acest titlu.

A scos singur Argentina din grupe

Spre deosebire de alţi jucători decisivi de la acest Mondial, Messi chiar a fost esenţial pentru parcursul Argentinei, echipa care de obicei, la ultimele ediţii, se oprea în sferturi. La precedentele două participări, Messi a marcat un gol. În Brazilia, atacantul argentinian a marcat de patru ori. E adevărat, toate golurile au fost în grupe, dar toate au venit în momente-cheie ale meciului, care au decis practic câştigătoarea întâlnirii, cu Bosnia, Iran şi Nigeria. În optimi a dat pasa de gol pentru Di Maria, în sferturi, cu Belgia, a ţinut excelent balonul, iar în semifinale a executat fără emoţii un penalty. Primul, cel mai important, selecţionerul Olandei, Van Gaal, recunoscând după partidă că două staruri batave au refuzat să execute penalty-ul care poate atârna greu în balanţă. „A avut o Cupă Mondială foarte bună, el ne-a adus unde am ajuns“, a spus selecţionerul Argentinei, Alejandro Sabella, unul dintre puţinii apărători ai lui Messi.. 

Nu s-a ridicat la înălţime când trebuia

Un titlul mondial l-ar fi pus în Panteonul marilor legende, lângă Pele şi Maradona. N-a mai ajuns acolo. Messi a început bine, doar că, deşi a înscris în grupe, n-a mai făcut-o în niciunul dintre meciurile importante, cele eliminatorii. Iar în finală a dat cu piciorul la două şanse. Una imensă, în minutul 46, când a trimis pe lângă poarta lui Neuer, a doua, în finalul prelungirilor, când a executat slab o lovitură liberă. 

„L-am văzut în campionatul Spaniei şi am sperat că se menajează pentru Mondiale. N-a fost însă în cea mai bună formă fizică, m-a dezamăgit“, a declarat fostul atacant al Angliei, Gary Lineker. „L-aş fi ales pe James Rodriguez, pentru jocul său spectaculos, pentru modul în care a rănit defensivele adverse. Messi a făcut lucruri fantastice, dar nu le-a făcut consistent“, a scris, pe Twitter, şi fundaşul Rio Ferdinand. „Nu cred că merita Messi, n-a făcut destul. Patru sau cinci jucători germani au jucat mai bine de-a lungul turneului“, a completat şi fostul jucător al lui Liverpool, Alan Hansen, analist BBC acum. „M-a surprins că a luat Messi Balonul de Aur“, a spus chiar şi Blatter, preşedintele FIFA.

Maradona: „E un plan de marketing“

Interesant este că şi Diego Armando Maradona a contestat desemnarea lui Messi drept cel mai bun jucător al turneului brazilian. „El Pibe D’Oro“ susţine că totul face parte dintr-un plan de marketing. „Messi? I-aş da şi cerul, dacă ar fi posibil. Dar nu e corect când cineva câştigă ceva ce nu merită doar pentru că e o parte dintr-un plan de marketing“, a spus Maradona. 

Toate comentariile, mai mult mai mai puţin voalate, au privit compania Adidas, unul dintre sponsorii FIFA ai Cupei Mondiale şi al cărei nume e asociat cu Balonul de Aur de la CM. Compania e sponsorul tehnic al lui Messi (şi al Argentinei din 1974), dar este, în primul rând, asociată cu naţionala Germaniei, de care e legată din 1954. În plus, îl are sub contract şi pe starul Columbiei, James Rodriguez, despre care mulţi spun că ar fi meritat, cu adevărat, trofeul. 

Neuer Messi FOTO Reuters

Mănuşa de Aur, Neuer, şi Balonul de Aur, Messi, cel mai bun portar şi cel mai bun jucător. FOTO: Reuters

A votat Grupul de Studiu Tehnic al FIFA

Deşi trofeul este sponsorizat de Adidas, lista celor 10 nominalizaţi la titlu a fost făcută cu câteva zile înainte de finală de către Grupul de Studiu Tehnic. Este un organism al FIFA care a analizat toate partidele de la acest turneu şi din care fac parte 21 de specialişti, în frunte cu Gerrard Houlier, şi printre care se află şi românul Ionuţ Lupescu. Obiectivul declarat al acestui grup este îmbunătăţirea continuă a jocului de fotbal. 

Până recent, trofeul era acordat pe baza voturilor jurnaliştilor, dar „Daily Mail“ a dezvăluit, azi, că cei care au votat, în premieră, au fost, de fapt, membrii Grupului de Studiu Tehnic al FIFA. Lupescu nu a putut fi contactat astăzi pentru o poziţie oficială. 

Cei 10 jucători care au fost nominalizaţi la trofeu: Hummels, Kroos, Lahm, Müller (toţi Germania), Di Maria, Mascherano, Messi (toţi Argentina), Neymar (Brazilia), Robben (Olanda) şi James Rodriguez (Columbia) 

Cifrele lui Messi la CM 2014

Meciuri jucate 7

Minute jucate 693

Goluri marcate 4

Şuturi 22

Pase reuşite 242

Mingi recuperate 9

Tacklinguri 7

Viteză maximă 30,3 km/h

Distanţă acoperită 62,7 km

Toni Kroos, cel mai bun?

Mijlocaşul german Toni Kroos (24 de ani) a ieşit primul pe site-ul FIFA în clasamentul „Player Index“. Este vorba despre un sistem care urmăreşte toate mişcările şi realizările jucătorului pe teren, de la pase, la intercepţii, tacklinguri şi goluri. Toate acestea sunt notate, iar pe baza punctajului final se obţine un clasament. Kroos e urmat de olandezii Robben (9,74) şi De Vrij (9,7).  

Citeşte şi 

Un român face parte din grupul FIFA care va analiza meciurile de la Campionatul Mondial din Brazilia

EXCLUSIV Din Brazilia, Lupescu îi atrage atenţia lui Piţurcă: „Trebuia să fie aici, să vadă ce înseamnă jocul modern“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite