Campionatul românesc nu combate sărăcia, ci o încurajează: ce vrea să facă Gino Iorgulescu înainte de viitorul sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Profesionistă de Fotbal vrea să preia de la federaţie procesul prin care cluburile primesc sau le sunt refuzate dreptul de a evolua în primul eşalon.

31 martie e data până la care cluburile sunt obligate să-şi depună dosarele pentru obţinerea licenţei de Liga I. La fel ca în fiecare an, cu cât se apropie termenul, cu atât mai mari devin şi emoţiile pentru foarte multe grupări lovite de criză. 

Un exemplu elocvent e cel al Rapidului, care, la 28 martie, va afla dacă un judecător sindic va aproba sau nu planul de reorganizare de care are nevoie orice societate aflată în insolvenţă. Dacă în cazul giuleştenilor răspunsul va fi negativ, atunci ei vor pierde dreptul de a promova în Liga I în următoarea stagiune. 

Cum, în afară de Rapid, mai sunt foarte multe grupări cu datorii către terţi şi către stat, Liga I riscă să ajungă, la fel ca anul trecut, în situaţia ridicolă de a nu şti pe câte cluburi se poate baza pentru campionatul 2014-2015, după terminarea sezonului în curs. Tocmai pentru a evita acest scenariu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a propus un plan menit să le dea o mână de ajutor echipelor sărace.

„Să îndulcim criteriile“

În primul rând, şeful LPF vrea ca forul condus de el să preia procesul de licenţiere pentru Liga I de la FRF. „Vom cere ca, de acum înainte, licenţa să revină sub tutela LPF. Aşa se întâmplă în fotbalul civilizat. Vrem să îndulcim criteriile de licenţiere. În alte ţări, condiţiile care ar trebui îndeplinite sunt mai dure doar pentru echipele care merg în Europa şi am vrea şi noi să facem acelaşi lucru“, a anunţat Gino Iorgulescu.

Liber la datorii către stat

Chiar dacă n-a explicat ce înseamnă exact „îndulcirea criteriilor de licenţiere“, „Adevărul“ a aflat ce înseamnă, practic, acest lucru. LPF vrea să elimine condiţia ca fiecare club să aibă zero datorii către stat, în momentul în care îşi depune dosarul pentru licenţă. E o idee pe care voia să o implementeze şi Gică Popescu, dacă ar fi ajuns în fruntea federaţiei. „E necesar un manual de licenţiere mult mai permisiv, având în vedere situaţia de la noi. Nu cred că acest manual trebuie să aibă legătură cu datoriile cluburilor faţă de Fisc. Tu, ca Federaţie, trebuie să ai grijă ca echipele să-şi plătească jucătorii, antrenorii şi datoriile către alte cluburi. Datoriile către stat sunt treaba statului“, a spus „Baciul“ pentru „Adevărul“ înaintea condamnării sale în „Dosarul Transferurilor“.

Taxe şi impozite mai mici

Un alt proiect pe care îl are Iorgulescu pentru a ajuta cluburile vizează reducerea taxelor şi impozitelor care trebuie plătite către stat pentru salariile jucătorilor. „În colaborare cu FRF, vreau să venim cu nişte facilităţi fiscale, mai ales prin implicarea politicului. Pe lângă facilităţi fiscale, aş vrea şi o lege a sponsorizării mai permisivă“, a spus şeful LPF.

FRF va păstra Liga a II-a

Iorgulescu a explicat că LPF e interesată doar de preluarea procesului de licenţiere pentru primul eşalon. „Licenţierile pentru liga a doua trebuie să fie tot la FRF, fiindcă ei organizează competiţia“, a spus preşedintele Ligii.

Văd că se pregăteşte renunţarea la licenţiere. Ajungem în lumea a 3-a, nu vom mai face nimic. Cluburile cu mari datorii fac presiuni să se renunţe la licenţiere, iar dacă se va aproba asta fotbalul românesc nu va avea nici un viitor. Ar fi o nenorocire! Dumitru Dragomir fost preşedinte LPF

Liga a dejucat planul televiziunilor

Iorgulescu a explicat motivele pentru care LPF a încredinţat vânzarea drepturilor TV unei firme din străinătate. „Am testat piaţa şi toate informaţiile s-au confirmat. Era o înţelegere între televiziuni să se dea mai puţini bani pe drepturile TV faţă de contractul actual. S-a semnat un contract media cu o companie care va încredinţa dreptul de televizare. Vom primi o scrisoare de garanţie, dacă în două săptămâni nu se plăteşte, atunci nu vom mai face parteneriatul. Părerea mea e că se va plăti. După informaţiile noastre, până pe 15 mai vom afla care vor fi televiziunile care vor difuza Liga I“, a declarat preşedintele Ligii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite