Berlusconi și AC Milan, o relație spectaculoasă: Moștenirea lui „Don Silvio“ pentru „diavoli“

0
Publicat:

Silvio Berlusconi, decedat la vârsta de 86 de ani, a fost "primul tifoso" al clubului de fotbal AC Milan, club pe care l-a patronat timp de peste trei decenii şi din care a făcut una din cele mai mari echipe din lume graţie starurilor sale transferate la preţuri exorbitante.

Berlusconi jpg

Pentru fostul premier italian, proprietar din 2018 al unui alt club din Serie A (Monza), AC Milan a fost pasiunea sa niciodată dezminţită, dar şi un redutabil mijloc de comunicare în serviciul afacerilor sale economice şi al carierei politice.

Timp de 31 de ani, cât a durat domnia lui "Cavaliere" (între 1986 şi 2017), cu câteva pauze când a fost şeful guvernului, clubul a cucerit 29 de trofee, dintre care cinci Ligi ale Campionilor şi opt titluri de campion al Italiei.

AC Milan a devenit o forţă în fotbalul mondial, sub bagheta antrenorilor Arrigo Sacchi sau Fabio Capello, câştigătorul Ligii Campionilor în 1994 după ce a surclasat-o pe FC Barcelona în finală (4-0).

Vedete precum italienii Franco Baresi, Paolo Maldini şi Andrea Pirlo, olandezii Marco van Basten, Ruud Gullit şi Frank Rijkaard, dar şi Jean-Pierre Papin, George Weah, Andrei Şevcenko, Clarence Seedorf, Ronaldinho sau Zlatan Ibrahimovic şi-au pus amprenta asupra clubului milanez.

În anii 2000, Milan a câştigat încă de două ori Liga Campionilor şi a pierdut-o pe a treia pe când conducea cu 3-0 la pauză pe Liverpool, în 2005. Dar averea lui Berlusconi nu a fost suficientă pentru a atrage cele mai mari staruri, astfel că s-a orientat spre acţionari puternici din SUA, Asia şi zona Golfului.

Frumoasa poveste, născută în 1986 cu cumpărarea clubului aflat în pragul falimentului, s-a încheiat în 2017 cu vânzarea către un om de afaceri chinez în 2017 pentru 700 milioane euro. Dar acesta a vândut, ulterior, către RedBird Capital, pentru 1,2 miliarde euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite