Balul săracilor: ce am aflat după primele şapte meciuri din noul campionat şi care e „specia“ aflată pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formatul noului sezon al Ligii I s-a schimbat, trecând la play-off şi play-out, unul mai interesant, măcar prin prisma faptului că e ceva nou în România. Din păcate, calitatea jocului a rămas una proastă şi, la prima vedere, pare chiar că s-a deteriorat.

Un prim semnal în acest sens a venit după disputarea Supercupei în care campioana Steaua şi vicecampioana ASA Târgu-Mureş au oferit un meci-somnifer cu un gol şi două ocazii în 90 de minute. 

Oarecum surprinzător, după această introducere insipidă în noua stagiune, Liga I a debutat cu trei partide în care s-au dat zece goluri!

Din păcate, ploaia de goluri a ţinut cât o repriză rapidă de ploaie de vară. Au urmat patru jocuri în care s-a înscris o singură dată! Adică 360 de minute de calvar fotbalistic pentru cine a avut răbdarea să urmărească Steaua – Petrolul, CS U Craiova – FC Botoşani, FCM Târgu-Mureş – Dinamo şi ACS Poli Timişoara – Pandurii.

Diferenţe minuscule între echipe

Prima observaţie după disputarea celor şapte partide din runda inaugurală ar fi că există diferenţe foarte mici între grupările din primul eşalon.

În meciul dintre Steaua şi Petrolul, o formaţie pretendentă la titlu şi una schimbată din temelii, care şi-a propus să reziste în Liga I, presupusa diferenţă de clasă a existat doar pe hârtie, până la primul fluier al meciului. Apoi, în jocul prestat de cele două formaţii nu s-a văzut mai nimic deosebit.

22 de fotbalişti au cărat mingea muncitoreşte, de-a lungul celor 90 de minute, fără pic de creativitate. Iar de aici derivă şi altceva: dacă până de curând, în Liga I mai existau nişte fotbalişti spectaculoşi, capabili să facă diferenţa într-un meci – Exemple: Sânmărtean şi De Lucas – acum această „specie“ pare că a dispărut. Steaua, teoretic cea mai bună echipă din România, n-are un play-maker autentic, iar ultimii fotbalişti care se încadrează în această categorie sunt pe finalul carierei: Florin Cernat de la Viitorul (35 de ani) şi Felipe Teixeira de la Astra (34 de ani).

Cu echipe la fel de limitate şi fără jucători de calitate, nu e de mirare că şase din şapte meciuri s-au terminat la egalitate.

Arbitrajele sunt tot slabe

Un campionat cu meciuri atât de slabe, precum cele din prima etapă, ar trebui să le ridice mai puţine probleme arbitrilor.

Din păcate, greşelile flagrante n-au lipsit în prima etapă. Sebastian Colţescu a viciat rezultatul în Viitorul – CFR Cluj, 2-2, acordându-le gazdelor două penalty-uri, care mai degrabă n-au fost, şi refuzându-le oaspeţilor o lovitură de la 11 metri evidentă, la un henţ în careu!

Iar asta după ce Iulian Dima a dat un penalty discutabil în chiar primul meci al noului campionat, Voluntari – CSMS Iaşi, scor 1-1, din care nou-promovata a egalat prin Pârvulescu. 

În fine, după Steaua – Petrolul, scor 0-0, un fost arbitru, Constantin Zotta, a criticat vehement prestaţia centralului Ovidiu Haţegan. „Trei jucători de la Petrolul trebuiau eliminaţi! Au fost greşeli de arbitraj“, a spus Zotta. Dacă admitem că eliminarea a trei fotbalişti de la aceeaşi echipă ar fi fost, totuşi, o măsură exagerată, pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că, într-adevăr, Adrian Ropotan de la prahoveni merita să vadă „roşu“ pentru intervenţii dure, în mod repetat.

Pandurii, campioană

Etapa remizelor a fost salvată de echipa pregătită de Edward Iordănescu, victorioasă la Timişoara. Astfel, Pandurii e campioana etapei cu numărul 1, în timp ce clasamentul se încheie, deocamdată, cu CFR Cluj şi Petrolul, ambele cu -5 puncte! Aflate în insolvenţă, cele două grupări n-au avut planul de reorganizare aprobat până la termenul-limită stabilit de LPF şi au pornit în noul campionat cu o penalizare de 6 puncte. 

Fotbal puţin, mulţi nervi

Cum Liga I a devenit o competiţie în care tehnica e un „ingredient“ inexistent, lupta surdă defineşte cel mai duelurile dintre echipe. Aşa că nu e de mirare că prima etapă a adus numai puţin de trei eliminări. Ciucă (CSMS Iaşi) şi Cânu (ACS Poli Timişoara) au fost primii fotbalişti care au văzut „roşu“, iar Dan Alexa, tehnicianul bănăţenilor, a fost primul antrenor trimis în tribune în timpul jocului. O situaţie specială a avut Marius Şumudică, antrenorul Astrei începând sezonul tot în tribune în contul suspendării pe care a primit-o, în stagiunea trecută, după victoria din retur cu ASA Târgu-Mureş. 

Site-ul LPF nu merge

Noua ediţie a Ligii I a început mult mai repede în acest an, faţă de alte sezoane, iar acest lucru a dat peste cap site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). Clasamentul la zi şi programul etapelor nu se regăsesc pe lpf.ro, iar explicaţia e postată într-un articol scurt: „Site-ul e în reconstrucţie. Schimbarea e necesară datorită modificării sistemului competiţional“.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite