Au schimbat telecomanda cu biletele spre Franţa: patru naţionale vor bifa la Euro 2016 prima prezenţă la un turneu final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gareth Bale conduce Ţara Galilor spre prima prezenţă la un turneu final de Campionat European. FOTO: Getty Images
Gareth Bale conduce Ţara Galilor spre prima prezenţă la un turneu final de Campionat European. FOTO: Getty Images

Până acum trei ani, foarte multe echipe erau obişnuite să vadă Campionatul European la televizor. Extinderea competiţiei a schimbat această situaţie.

Până acum trei ani, un Campionat European avea un nivel mai înalt decât o Cupă Mondială. Cu doar 16 locuri disponibile, faţă de cele 32 de la CM, la Euro ajungeau doar granzii continentului.

Asta până când preşedintele UEFA, Michel Platini, s-a hotărât să mărească la 24 numărul echipelor care iau startul la turneul final. O decizie populară, având în vedere că aproape jumătate dintre naţionalele înscrise în preliminarii vor obţine calificarea, dar una proastă din punct de vedere sportiv. Practic, Platini a devalorizat Euro şi a „ucis“ şi suspansul campaniei de calificare. 

În condiţiile în care, inclusiv trei naţionale pot obţine biletele spre Franţa dintr-o grupă, formaţii ca Olanda, Spania sau Germania nici nu prea s-au omorât cu firea, fiindu-le clar că e aproape imposibil să rateze prezenţa la turneul final.

De „somnolenţa“ granzilor au profitat din plin echipele mici, de mâna a doua a fotbalului european. Astfel, acum când calificările au trecut de jumătatea drumului, avem cinci formaţii care sunt ca şi calificate la Euro 2016, iar patru dintre ele vor fi prezente, în premieră, la un Campionat European.

„Uraganul“ slovac, aisberg-ul islandez

Cea mai mare surpriză a preliminariilor e naţionala Slovaciei. Aflată într-o grupă cu Spania, trupa pregătită de Jan Kozak a spulberat tot ce i-a ieşit în cale în primele şase etape, învingând inclusiv Spania pe teren propriu, scor 2-1. Condusă de pe teren de vedetele Hamsik (Napoli) şi Skrtel (Liverpool), Slovacia nu numai că a înşirat victoriile, dar a şi arătat un fotbal spectaculos, de calitate. Astfel, prima calificare la o ediţie a Campionatului European va veni ca o răsplată firească pentru slovaci.

După ce a ratat Cupa Mondială din 2014 în urma unui baraj pierdut greu, 0-2, în faţa Croaţiei, Islanda a pornit ca din tun în preliminariile Euro 2016. Cinci victorii în primele şase partide, inclusiv un 2-0, acasă, cu Olanda, înseamnă că, în vara anului viitor, bătrânul Guðjohnsen (36 de ani, fost la Chelsea şi Barcelona) şi colegii săi vor fi pentru prima dată la un Euro.

Bale face ce n-a putut Giggs

Ryan Giggs e unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului care n-a prins niciun turneu final. Asta deoarece la naţionala Ţării Galilor a fost mai mereu înconjurat de fotbalişti mult sub nivelul său. 

Dacă Giggs s-a retras cu regretul de a nu fi jucat niciodată la un Euro sau la un Mondial, în schimb, urmaşul său, Gareth Bale nu va ajunge în această situaţie. Ţara Galilor a învins Belgia în weekend, conduce grupa B şi se pregăteşte pentru prima ei prezenţă la un Campionat European.

Austria e o altă beneficiară a extinderii Euro. Are o singură prezenţă la turneul final, cea din 2008, atunci când a găzduit competiţia împreună cu Elveţia. Peste un an însă, austriecii vor fi, aproape sigur, în Franţa, de această dată din postura unei echipe care a impresionat în preliminarii.

Englezii visează

Practic, singura echipă mare care şi-a respectat blazonul în actuala campanie de calificare a fost Anglia. După un Mondial brazilian dezamăgitor, selecţionerul Roy Hodgson a fost păstrat în funcţie, în ciuda criticilor, iar acum echipa sa e cea mai bună din preliminariile Euro 2016: şase meciuri, şase victorii, golaveraj 18-3. 

Gândurile englezilor se îndreaptă deja spre Franţa şi un vis de vară: câştigarea Campionatului European în premieră! 

12 decembrie e data la care se vor trage la sorţi cele şase grupe ale turneului final. Din fiecare serie, se vor califica primele două, plus patru cele mai bune formaţii de pe locul 3.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite