Asta da mediocritate: Cârţu a ajuns „rege“ în ţara orbilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După plecările lui Andone de la CFR, respectiv Rednic de la Petrolul, Liga I e într-o situaţie incredibilă, cum rar întâlneşti în alte campionate. Află ce a relevat analiza „Adevărul".

În Liga I e un singur tehnician cu un titlu în CV, şi acela cucerit acum 21 de ani!

Campionatul românesc poate că nu excelează la capitolul de calitate în Europa, însă, cu siguranţă, e în top, atunci când vine vorba de schimbări de antrenori. Cea mai bună dovadă e ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută.

Sergio vine azi

Nebunia a început odată cu despărţirea lui Ioan Andone de CFR Cluj. Deşi s-au chinuit să găsească un înlocuitor care să stea pe bancă, sâmbătă, la Turnu Severin, ardelenii au fost refuzaţi, rând pe rând, de Edoardo Reja, Walter Novellino şi de Sergio Conceicao.

Aşa s-a ajuns la soluţia Paulo Sergio, care va fi numit, oficial, azi. 

Acesta a pregătit formaţii precum Olhanense, Santa Clara, Beira-Mar, Pacos Ferreira, Vitoria Guimaraes, Sporting Lisabona şi Hearts. Cu ultima grupare a şi cucerit singurul trofeu din cariera sa: Cupa Scoţiei  în sezonul trecut. După acest triumf a refuzat însă prelungirea contractului, iar de atunci a fost fără angajament. 

La Cluj, Paulo Sergio va semna un contract valabil până în vară. Obiectivul? Calificare în primăvara Ligii Campionilor şi câştigarea Cupei României. 

Rednic, în Belgia. În sfârşit!

În lumea fotbalului românesc, Mircea Rednic era celebru pentru veşnica sa ofertă din Belgia, care nu se concretiza niciodată.

În realitate, „Puriul" visa să ajungă la Liege, acolo unde stă familia sa şi, de multe ori, a folosit „oferta din Belgia" pentru a obţine mai mulţi bani în negocierile cu diverse cluburi din Liga I.

După ani de aşteptare, visul lui Rednic a devenit realitate. Echipa unde a bifat 140 de partide între 1991 şi 1996, Standard Liege, a apelat la serviciile sale într-un moment de criză.

Multipla campioană a Belgiei a adunat trei eşecuri în ultimele cinci runde, ajungând pe locul 9 din 16.
„Puriul" a fost chemat pe post de salvator, iar românul n-a stat pe gânduri, încheind conturile cu Petrolul la câteva ore după victoria de la Braşov.

La Liege, Rednic va câştiga 300.000 de euro pe sezon.

Contra şi Roşu semnează cu Petrolul

Locul eliberat de „Puriul" la Ploieşti a fost ocupat de un cuplu de antrenori foarte tineri. Patronul Florian Walter a optat pentru aducerea lui Cosmin Contra (36 de ani), care îl va avea secund pe Laurenţiu Roşu (37 de ani).

„Guriţă" a mai stat pe banca tehnică în Liga I, la Poli Timişoara, acolo unde a bifat şase victorii şi cinci egaluri. A fost dat afară după un conflict cu Marian Iancu, deşi nu pierduse niciun meci.

După această experienţă, Contra a preluat gruparea spaniolă Fuenlabrada, pe care a promovat-o în liga a treia. El s-a despărţit acum de iberici, folosindu-se de o înţelegere verbală potrivit căreia putea pleca în momentul în care era ofertat de un club din Liga I sau de o grupare din primele două ligi din Spania.

10 din 18 au dat afară un antrenor

Concluziile după toate aceste mişcări? 10 din 18 cluburi din Liga I au schimbat cel puţin un tehnician după 13 runde!

Steaua, Pandurii, Dinamo, Concordia Chiajna, Ceahlăul, Viitorul Constanţa, Gaz Metan Mediaş şi Bistriţa sunt singurele formaţii care merg pe mâna antrenorilor cu care au început campionatul.

Un alt amănunt: dintre cei 18 principali care lucrează acum în Liga I, doar unul, Sorin Cârţu (FC Braşov), a cucerit un titlu.

Performanţa lui „Sorinaccio" datează însă de acum 21 de ani, pe când era la Universitatea Craiova şi îl avea elev pe Gică Popescu!

DECLARAŢII

Contra va semna pe doi ani şi va avea ca obiectiv calificarea în cupele europene.
Florian Walter finanţator Petrolul

Eu şi Roşu vrem să muncim pe brânci şi să câştigăm tot, la ce lot are Petrolul.
Cosmin Contra antrenor Petrolul

ZOOM

„Ciobi" e pe făraş
Cu o singură victorie în 13 etape, CSMS Iaşi va schimba, foarte probabil, din nou antrenorul. Cu Astra, Liviu Ciobotariu a bifat a treia înfrângere la rând şi riscă demiterea.

TABEL

Cele mai bune clasări obţinute de cei tehnicienii din Liga I la finalul unui sezon

Nume Cea mai bună clasare

*Reghecampf (Steaua) 10 - Chiajna 2011-12

*Grigoraş (Pandurii) 5 - Farul 2004-05, Oţelul 2006-07

*Mulţescu (Astra) 4 - Sportul 2005-06

*Hizo (Vaslui) 3 - Rapid 2003-04, Vaslui 2010 - 11

*Cârţu (Braşov) 1 - „U" Craiova 1990-91

*Rada (Rapid) 3 - Rapid 2007-08

*Enache (Ceahlăul) 11 - Ceahlăul 2011-12

*Pustai (Gaz Metan) 7 - Gaz Metan 2010-11

*Manea (Gloria) 8 - Rapid 1996-97

*Ciobotariu (CSMS Iaşi) 17 - CS Otopeni 2008-09

*Napoli (Turnu Severin) 9 - „U" Craiova 2007-08

**Contra (Petrolul), Bonetti (Dinamo), Sergio (CFR), Stan (Chiajna), Popescu („U" Cluj), Anghel (Viitorul) şi Tănase (Oţelul) n-au dus la capăt niciun sezon în Liga I.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite