Are sau nu dreptate Simona Halep: Analiza celor mai sonore procese instrumentate de ITIA și ITF. Cât a durat fiecare
0Procesele în cazurile de dopaj sunt întrumentate într-un timp mai scurt - dacă sportivul își recunoaște vina - și mai lung, dacă sportivul susține că nu a luat cu bună știință acele substanțe. În cazul româncei audierea și implicit procesul trenează de luni bune. Să vedem ce s-a înâmplat în alte cazuri intrumentate de ITF - Federația internațională și ITIA - Agenția de integritate, care a preluat prerogativele anti-doping în ultima vreme.
Anul trecut, ITIA a efectuat 4.136 de teste de urină în timpul turneelor și 1.091 în afara competițiilor. 66 de teste de sânge au fost făcute în timpul turneelor și 1.005 în afara acestora, se arată în analiza gsp.ro.
Cât au durat cele mai sonore cazuri de dopaj din tenis.
Maria Sharapova: Test în ianuarie, audierea în mai
Cazul Mariei Sharapova a fost gestionat de ITF, rusoaica având două teste pozitive la Meldonium în ianuarie și februarie 2016. Pe 2 martie a primit scrisoarea de acuzare, urmând o corespondență asiduă între fostul lider mondial și ITF. Prima audiere a avut loc în mai, deci la aproape două luni de la acuzarea oficială.
Pe 6 iunie, rusoaica avea deja procesul încheiat: suspendare de doi ani. Asta și pentru că Sharapova a recunoscut că a utilizat Meldonium pe o perioadă lungă de timp, apărarea sa constând în a demonstra că nu știa faptul că acest medicament a fost introdus pe lista interzisă începând cu 2016.
La TAS, procesul a durat de pe 9 iunie până la 30 septembrie, când Maria Sharapova a primit o reducere a pedepsei la 15 luni.
Marin Ciric: Mai puțin de 4 luni
În 2013, croatul Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulant, după un control în timpul turneului de la Munchen în luna mai. Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele cu proba sa, pe 26 iunie a acceptat acuzația, iar pe 26 august a cerut să fie audiat în fața ITF. Pe 23 septembrie deja avea suspendarea, de nouă luni. Și în acest caz procesul a mers repede pentru că jucătorul și-a recunoscut greșeala, susținând că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă. Pe 24 septembrie a mers la TAS, unde a fost audiat pe 16 octombrie, iar pe 25 octombrie a venit sentința redusă la patru luni.
Sara Errani: audiere rapidă la ITF, proces îndelungat la TAS
Sara Errani a fost supusă unui control doping în afara competiției pe 17 februarie 2017. În aprilie a fost informată că proba A este pozitivă la substanța interzisă letrozol. Audierea a avut loc după 3 luni, iar decizia de două luni de suspendare a fost dată pe 3 august. Italianca s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer.
Pe 23 august 2017 a făcut apel la TAS, pentru că nu a fost de acord cu faptul că i s-au luat punctele. Audierea a avut loc în noiembrie 2017, iar decizia a venit în iunie 2018, Sarei fiindu-i prelungită suspendarea la zece luni.
Dayana Yastremska: 7 luni de așteptare, nicio suspendare
Ucrainenanca a fost depistată pozitiv la mesterolonul, primind scrisoarea de acuzare la 22 decembrie 2020. Pe 21 mai 2021 a avut audierea, ea susținând că a întreținut de relații sexuale cu cineva care consuma substanțele interzise. Decizia a fost dată pe pe 21 iunie 2021 - nicio suspendare.
Varvara Lepchenko: proces îndelungat
Un alt caz instrumentat de ITF a fost cel al americancei Varvara Lepchenko. Ea a picat testul în iulie 2021, iar pe 25 august 2021 a primit scrisoarea de acuzare. A fost audiată abia pe 17 februarie 2022, decizia venind la începutul lui martie 2022: 4 ani de suspendare. Lepchenko nu a putut să identifice sursa contaminării cu substanța modanafil acid.
A mers la TAS, pe 23 martie 2022, Lepchenko aducând cu sine și sursa contaminării: pastile de Bemetil luate din Ucraina. Audierea era programată pentru 16 noiembrie 2022, dar cele două părți au căzut la o înțelegere, Lepcenko primind 21 de luni de suspendare.
Gilbert Soares Klier Jr.: proces rezolvat în jumătate de an
Brazilianul Gilbert Soares Klier Jr. A ieșit pozitiv la un agent anabolizant, SARM S-22, a fost recoltat pe 5 aprilie 2022. A fost acuzat de ITIA, care a preluat instrumentarea cazurilor de la ITF, în luna iunie. Gilbert s-a apărat spunând că a consumat anumite suplimente care au fost preparate într-o farmacie din Rio de Janeiro, le-a trimis la testat și laboratorul a confirmat că exista SARM S-22 în suplimentele sale, acest lucru nefiind trecut pe etichetă. Decizia în cazul său a venit în ianuarie 2023 și i s-au acordat diverse circumstanțe, astfel că în loc de patru ani a primit un an.
Andrej Martin: 8 luni de așteptare
Slovacul Andrej Martin a fost informat pe 22 iulie 2022 că a fost depistat pozitiv cu același SARM-S22. Pe 26 septembrie i s-a transmis acuzarea printr-o scrisoare, slovacul a negat că a consumat substanțe interzise și a cerut să-i fie ridicată suspendarea, dar președintele tribunalului independent i-a respins cererea în noiembrie 2022. În prealabil el depusese o declarație în care se arăta că în perioada 3-6 iunie 2022 a jucat un turneu de floorball și a descoperit că unul dintre colegii săi, Igor Gazo, utiliza SARM-22 sub formă de picături puse în apă, iar el a băut din greșeală din apa colegului său. Pe 23 martie 2023 a avut loc audierea prin conferință video, iar pe 5 aprilie 2023 a fost emisă decizia în care a fost suspendat un an și două luni.
Anastasia Shoshyna: 1 an și 6 luni
Cazul Anastasiei Shoshyna a început în 2020, la ITF, dar a ajuns la ITIA odată cu preluarea prerogativelor anti-doping, la 1 ianuarie 2022. Reprezentanta Poloniei a fost depistată pozitiv cu stanozolol la 26 octombrie 2020. Pe formularul din ziua cu testul, sportiva a trecut 4 suplimente pe care le utilizase cu șapte zile înainte.
Pe 14 decembrie, Anastasia a negat acuzațiile, invocând contaminarea suplimentelor, dar probele ulterioare nu au arătat acest lucru, iar amânările s-au succedat pe bandă rulantă, cele mai multe venind din partea incriminatei. Pe 31 mai 2021, președintele tribunalului a cerut să fie amânată pe termen lung audierea, fără stabilirea unei date. Pe 1 iulie 2021 a fost depusă motivarea jucătoarei, aceasta fiind redusă la faptul că a întreținut relații sexuale cu cineva care utiliza stanozolol.
La 10 ianuarie 2022, ITIA a cerut o amânare din cauza unor probleme de sănătate ale unei persoane implicate în caz. Audierile au avut loc în aprilie și mai. Chiar dacă au depus mărturie cel cu care a avut o aventură și soția acestuia, plus doctori și experți care au spus că așa se putea contamina cu stanozolol, tribunalul a decis să o suspende 4 ani pe 17 iunie 2022, la un an și șase luni de la testul pozitiv.
Cazuri rezolvate care apar în raportul pe 2022 a ITIA
Bastian Malla (Chile) - 1 luna, pentru cannabis
Gilbert Soares Klier Junior (Brazilia) - 12 luni, pentru SARM S-22
Jucător nenumit - 9 luni suspendare (protejarea minorilor)
Luis Patino (Mexic) - 3 ani pentru posesie de substanțe interzise
Fernando Verdasco (Spania) - 2 luni, pentru infracțiune din neatenție
Felipe Hernandez (Chile) - 3 ani, pentru nandrolon
Juan Carlos Osorio (Ecuador) - 3 ani, pentru methasteron
Cazuri nerezolvate care apar în raportul pe 2022 a ITIA. Jucători suspendați provizoriu
Simona Halep - test picat în august 2022 la roxadustat. Suspendare provizorie începând cu 7 octombrie 2022. 19 mai 2023, acuzație de iregularități în pașaportul biologic. Încă nu a fost nici măcar audiată.
Tara Moore (Marea Britanie) - test picat în aprilie 2022 la nandrolon și boldenon - suspendare provizorie începând cu 27 mai 2022.
Barbara Gatica (Chile) - test picat în aprilie 2022 la Boldenon. Suspendare provizorie începând cu 31 mai 2022.
Kamil Majchrzak (Polonia) - 3 teste pozitive la substanțe interzise în septembrie, octombrie, noiembrie 2022, la SARM S-22. Suspendare provizorie începând cu 30 noiembrie 2022.