Apar primele fracturi în apărarea Şarapovei: ce a câştigat când a folosit Meldonium, medicament interzis în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Şarapova
Maria Şarapova

La 48 de ore după conferinţa jucătoarei din Rusia, apar tot mai multe semne care indică faptul că afirmaţiile ei au fost o minciună frumos ambalată.

A 7-a jucătoare a lumii susţine că a luat Meldonium, sub forma medicamentului numit Mildronate, întrucât la testele EKG a fost depistată cu bătăi anormale ale inimii. În plus, având bolnavi de diabet în familie, Şarapova insistă că e mai expusă la această boală. 

Potrivit firmei Grindeks din Letonia, cea care produce Mildronate, medicamentul folosit de rusoaică îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, combate primele semne ale diabetului şi le e recomandat celor care sunt depistaţi cu EKG-uri anormale.

Problema e că, potrivit spuselor lui Şarapova, ea a folosit Mildronate din 2006. Adică în ultimii zece ani. Grindeks susţine însă că durata tratamentului e de 4-6 săptămâni, de două sau trei ori pe an. În concluzie, e ciudat că Şarapova a luat Mildronate timp de un deceniu.

De ce a fost interzisă?

Substanţa găsită în organismul Mariei Şarapova a fost monitorizată de Agenţia Naţională Antidoping (WADA) care a concluzionat că ea creşte capacitatea de efort la sportivi. Drept urmare, WADA a trecut această substanţă pe lista celor interzise, la 16 septembrie 2015. Atleţii au fost informaţi, ulterior, că toţi cei depistaţi cu Meldonium, după data de 1 ianuarie 2016, vor primi suspendări. 

Tocmai de aceea, între 5 şi 29 decembrie 2015, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) i-a informat de cinci ori pe jucători că Meldonium a fost interzisă. E un alt aspect care ridică semne de întrebare în privinţa Şarapovei. Ea a susţinut că a primit un singur e-mail legat de Meldonium pe care însă nu l-a citit.

„Efecte adverse asupra sportivilor“

Deşi Agenţia Naţională Antidoping (WADA) a concluzionat că Meldonium creşte rezistenţa atleţilor, firma Grindeks susţine că, de fapt, această substanţă poate scădea performanţele sportivilor.

„Într-adevăr, Mildronate sau Meldonium va creşte capacitatea de efort şi va ajuta la o refacere mai rapidă. În cazul sportivilor, medicamentul ar preveni problemele cardiace şi pe cele musculare, atunci când există o suprasolicitare a organismului. Dar Meldonium poate avea şi efecte adverse asupra atleţilor. Medicamentul încetineşte procesul prin care coprul uman se foloseşte de acizii graşi pentru a produce energie“, a explicat Grindeks.

Concluzia firmei din Letonia: „Meldonium e bun pentru cei care au o capacitate mai mică de efort din cauza problemelor cardiace şi pentru cei care sunt suprasolicitaţi din punct de vedere fizic şi emoţional“. 

Meldonium e un medicament interzis în Statele Unite ale Americii, însă poate fi achiziţionat, fără prescripţia medicului, la farmaciile din Rusia şi la cele din ţările din Estul Europei.

CITEŞTE ŞI:

*Kremlin reacţionează după ce ruşii au picat pe capete la testele antidoping: ce spune omul lui Putin

*Plushenko, mărturie teribilă despre substanţa cu care a fost depistată Şarapova: cât de răspândită e în Rusia

*Ruşii „tremură“ înainte de Olimpiadă: tocmai au rămas fără trei medalii de aur şi două recorduri mondiale

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite