ANALIZĂ Performanţa Simonei Halep ridică România într-un club select, pe care nu-l merită. Doar nouă ţări din lume se pot lăuda cu asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep este prima jucătoare de tenis din lume şi va începe anul 2018 în această postură onorantă, atât pentru ea cât şi pentru ţară.

Graţie performanţei realizate de Simona, România intră într-un club select de pe mapamond. Ţara noastră se poate lăuda că a dat tenisului atât un număr 1 masculin, cât şi un număr 1 feminin. De fapt, exprimarea corectă este că imaginea României beneficiază de rezultatele a doi sportivi de excepţie, ştiut fiind că sportul nu este sprijinit aproape deloc  în România.

Ilie Năstase a fost primul număr 1 ATP, în 1974, fiind pe această poziţie timp de 40 de săptămâni. La 43 de ani distanţă, Simona Halep a devenit număr 1 în tenisul femin şi va sta pe această poziţie cel puţin pănă în prima săptămână din 2018, deşi şansele ca ea să rămână acolo şi mai departe sunt foarte mari.

Aşadar, România a dat un număr 1 la masculin şi un număr 1 la feminin, iar în istoria tenisului, doar nouă ţări se pot lăuda cu asta: SUA, Germania, Rusia, Serbia, Spania, Elveţia, Cehia (socotind şi Cehoslovacia), Australia şi România.

Deşi statul român nu ajută cu nimic tenisul, iar în plan mai larg sportul, performanţele Simonei Halep şi ale lui ilie Năstase ne plasează într-o arie selectă. Ţări mult mai dezvoltate şi în care sportivii sunt respectaţi şi ajutaţi cu adevărat nu se pot lăuda cu asemenea rezultate. Spre exemplu, două dintre cele patru ţări care găzduiesc turnee de Grand Slam, Franţa şi Marea Britanie nu au dat un număr 1 mondial la masculin şi la feminin. Nici Italia, Belgia, Suedia, Austria, China, Japonia, India, Croaţia, Brazilia sau Argentina, ţări în care tenisul se practică la scară largă, nu au performanţele care stau sub steagul României.

Pe plan global, tenisul este al patrulea sport ca audienţă şi se estimează că în acest moment în lume sunt peste 1,4 miliarde de practicaţi. 

Ţări care au dat lider ATP

image

   Ţări care au dat lider WTA

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite