ANALIZĂ CFR salvează onoarea României: Clujenii au pus capăt unei serii ruşinoase pentru campioanele Ligii I
0Mulţi strâmbă din nas când se uită la un meci al CFR-ului, de când Dan Petrescu s-a întors pe banca ardelenilor. „Bursucul“ dovedeşte însă prin rezultatele obţinute că fotbalul nu e patinaj artistic, unde să primeşti puncte pentru spectacol.
Campioana României a reuşit, miercuri seară, încă o victorie mare venită însă la capătul unui joc economicos şi pe alocuri plictisitor pentru publicul neutru: 1-0 cu Maccabi Tel Aviv (Omrani 22).
Cine a văzut meciul, cu siguranţă, n-a fost încântat de ce au arătat Omrani şi colegii săi. Această impresie nefavorabilă contează însă prea puţin, fiindcă CFR a luat o opţiune serioasă pentru calificarea în turul III preliminar al Ligii Campionilor, acolo unde e aşteptată de Celtic, campioana Scoţiei.
Şi cine vrea să minimalizeze rezultatele europene ale CFR-ului din acest sezon ar trebui să se uite în statistici pentru a vedea ce au făcut formaţiile care au cucerit titlul în România, între 2016 şi 2018, în preliminariile Ligii Campionilor. Vorbim despre Astra (2016), Viitorul (2017) şi CFR Cluj (2018).
O victorie în şase meciuri şi bătăi crunte
Prima echipă care s-a făcut de râs în Ligă a fost Astra Giurgiu, cu Marius Şumudică pe bancă. Giurgiuvenii au intrat în competiţie în turul III preliminar. Au smuls un 1-1 cu Copenhaga acasă, pentru ca, în retur, să fie desfiinţaţi cu 3-0. În acel sezon european, 2016-2017, România a trimis două formaţii în preliminariile Ligii Campionilor. Dacă Astra, care luase titlul, a fost pulverizată rapid, în schimb, vicecampioana FCSB a trecut de turul III preliminar, după 1-1 şi 2-0 cu Sparta Praga, însă s-a oprit în play-off, acolo unde a fost umilită cu 6-0 într-o „dublă“ manşă cu Manchester City (0-5 la Bucureşti şi 0-1 la Manchester).
Peste un an, a venit rândul Viitorului să dezamăgească în preliminariile Ligii Campionilor din postura de câştigătoarea titlului în România. Iar asta în condiţiile în care trupa lui Hagi a intrat în competiţie în turul III preliminar, în compania reprezentantei unui fotbal de mâna a treia: APOEL Nicosia din Cipru. Deşi la formaţia din Ovidiu au evoluat nume precum Benzar, Nedelcu, Ţucudean, Cicăldău sau Coman, rezultatul a fost dezastruos după cele două partide: 4-1 pentru APOEL. Şi în acel sezon european, FCSB, vicecampioana României, a fost echipa care a trecut, totuşi, de un tur preliminar în Liga Campionilor, însă s-a oprit iarăşi în play-off, după o altă bătaie la scor: 1-5 cu Sporting Lisabona în două manşe.
În fine, ultima campioană a Ligii I care a încheiat rapid socotelile cu preliminariile Ligii Campionilor a fost chiar CFR Cluj, în stagiunea precedentă. Atunci, ardelenii au câştigat titlul cu Dan Petrescu pe bancă, însă au atacat Europa cu Edward Iordănescu antrenor, după ce „Bursucul“ a plecat în China. Cu mult lăudatul Iordănescu, CFR a părăsit Liga după prima „dublă“ disputată în turul II preliminar. Campioana României a fost învinsă acasă de Malmo (Suedia) cu 1-0, în retur a remizat, 1-1, şi, în niciun moment, n-a lăsat impresia că poate trece de formaţia suedeză. De altfel, ulterior, ajunsă în preliminariile Ligii Europa, CFR şi-a întregit „capodopera“ europeană (cu portughezul Toni Conceicao pe bancă), fiind eliminată şi acolo de Dudelange (Luxemburg).
Petrescu face diferenţa
CFR Cluj e încă departe de grupele competiţiilor europene, însă un lucru e cert: faptul că, spre deosebire de alte campioane ale Ligii I, ardelenii nu s-au făcut de râs în preliminarii se datorează, în primul rând, lui Dan Petrescu.
Pentru a ne convinge de acest lucru, e suficient să facem o comparaţie între echipa cu care CFR a înregistrat un egal şi trei înfrângeri, anul trecut, cu Malmo şi cu Dudelange, şi cea cu care, deocamdată, are două victorii şi un eşec, cu Astana şi cu Maccabi Tel Aviv. 14 dintre fotbaliştii care au fost în lot, anul trecut, sunt şi acum la CFR, sub comanda lui Petrescu. Cu o precizare importantă: golgheterul Ţucudean a jucat, în 2018, în preliminariile cupelor europene, însă „Bursucul“ nu s-a putut baza pe el până acum în meciurile din acest sezon!
3 înfrângeri a avut Maccabi Tel Aviv, în sezonul trecut, în cele 52 de meciuri oficiale în toate competiţiile. Israelienii au cucerit titlul, pierzând o singură partidă.
Liga Campionilor, turul II preliminar, prima manşă
Viktoria Plzen – Olympiakos 0-0
Saburtalo – Dinamo Zagreb 0-2
PSV -Basel 3-2
The New Saints – Copenhaga 0-2
Sutjeska – APOEL 0-1
BATE – Rosenborg 2-1
CFR – Maccabi Tel Aviv 1-0
Ferencvaros – Valletta 3-1
Maribor – AIK Stockholm 2-1
Celtic – Nomme Kalju 5-0
Steaua Roşie – HJK 2-0
Dundalk – Qarabaq 1-1
*Meciurile retur sunt programate pentru 30 şi 31 iulie