Alpinista care a doborât recordul mondial de căţărare pe frânghie prin escaladarea Turnului Eiffel. „În acest stadiu, nu mă simt amețită“ VIDEO
0Franțuzoaica Anouk Garnier, dublă campioană mondială la curse cu obstacole, a urcat cu frânghia 110 m din Turnului Eiffel în 18 minute, stabilind un nou record mondial. Sportiva a fost motivată și de o cauză umanitară: să strângă fonduri pentru lupta împotriva cancerului.
Recordul său înregistrat pe 10 aprilie 2024 este un mesaj simbolic puternic în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Paris, unde Garnier va purta flacăra olimpică, potrivit rfi.fr.
Anouk Garnier (34 de ani) a petrecut mai mult de un an pregătindu-se să escaladeze Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Franței, dar i-a luat doar 18 minute pentru a ajunge la etajul al doilea, la 110 m deasupra solului, potrivit sursei citate.
Sportiva a explicat ce presupune o astfel de performanță.
„Sunt foarte concentrată pe ceea ce am de făcut, pe unde pun picioarele, eliberez un pic de tensiune în brațe, fac mici pauze pentru a mă relaxa. În acest stadiu, nu mă simt amețită", a declarat ea pentru televiziunea BFM.
Garnier a mărturisit însă că, în momentul în care a ajuns în vârf și a trebuit să dea drumul frânghiei, a simțit că i s-a învârtit puțin capul. Dar, a conchis ea, „a fost o experiență extraordinară, o oportunitate incredibilă, am profitat din plin de ea".
Garnier, care se autointitulează „The unstoppable" pe contul ei de Instagram, practică, printre altele, și antrenamentul pentru forță mentală.
„Mama mea suferă de cancer”
Escaladarea Turnului Eiffel a vizat, de asemenea, strângerea de fonduri pentru o cauză de suflet.
„Mama mea suferă de cancer, așa că a fost important pentru mine să îmi depășesc limitele pentru o cauză bună - pentru a avansa cercetarea în domeniul tratamentului cancerului", a declarat ea pentru postul de televiziune.
Turnul Eiffel, o provocare pentru mulți sportivi
Emblematicul Turn Eiffel din Paris este nu doar un magnet pentru turiști, ci și o țină pentru mulți temerari care caută „provocări nebunești", așa cum le-a numit, pentru BFM, François Martins, președintele societății de exploatare a monumentului (SETE).
În 1889, Sylvain Dornon, brutar și fost cioban din regiunea Arcachon, a urcat pe picioroange cele 674 de trepte de la parter până la etajul al doilea al celebrului turn.
În 1951, acrobații americani au executat un număr de trapez la 120 de metri deasupra solului, fără plasă de siguranță.
În 2010, triplul campion la patinaj pe role Taïg Khris a sărit de pe Turnul Eiffel pe o rampă de 40 de metri construită de-a lungul celebrului monument, realizând cea mai mare cădere pe patine cu role în linie pe o rampă: 12,5 metri.
La Jocurile Olimpice de la Paris - 2024, cele cinci inele olimpice vor fi expuse pe Turnul Eiffel, pe partea dinspre râul Sena.