Adidașii de 500 de dolari, noua senzație mondială: Ce avantaj oferă și de ce par a fi de pe altă planetă INFOGRAFIE

0
Publicat:

Sportul de performanță a devenit o industrie în care știința și tehnologia joacă un rol determinant. Atletismul oferă dovada cea mai bună în acest sens.

Tigst Assefa a stabilit recordul mondial cu modelul Adizero Adios Pro Evo 1
Tigst Assefa a stabilit recordul mondial cu modelul Adizero Adios Pro Evo 1

Pare șocant acum, dar pe 10 septembrie 1960, la Roma, regretatul Abebe Bikila (s-a stins la doar 41 de ani, în 1973) a stabilit recordul mondial la maraton, parcurgând cei 42,195 de kilometri (doar această distanță înseamnă maraton, nu orice alergare!) în 2 ore, 15 minute și 16 secunde. Alergând desculț! Etiopianul și-a justificat decizia, spunând că încălțările pe care le avea nu erau confortabile pentru el.

Astăzi, ar fi de neconceput ca un alergător de elită să facă așa ceva. De fapt, asistăm la o adevărată bătălie între marile branduri în goana după „încălțările-turbo“. Iar această luptă e atât de dură, încât s-a ajuns ca un model personalizat, Nike Vaporfly, cu care Eliud Kipchoge (Kenya) a alergat maratonul în mai puțin de 2 ore – la Viena, în 2019: 1 oră, 59 de minute și 40 de secunde - să fie interzis în competiții! De atunci, Federația Internațională de Atletism (IAAF) a hotărât că orice model folosit de sportivii de performanță trebuie să îndeplinească niște condiții:

*Talpa nu trebuie să aibă o grosime mai mare de 40 de milimetri.

*O singură placă de carbon – sau orice alt metal – poate fi folosită în talpă.

*Perechea trebuie să fie disponibilă pe piață, pentru orice sportiv de performanță, cu minim patru luni înainte de cursa la care a fost folosită.

Cifre care te lasă cu gura căscată...

În această luptă a giganților care produc încălțări de alergare, deocamdată, nemții de la Adidas au trecut pe primul loc, detronând liderul de până acum, Nike. Această schimbare s-a produs după Maratonul Internațional de la Berlin, desfășurat pe 24 septembrie. Vorbim despre cursa care, în mod tradițional, stabilește noi recorduri mondiale, având în vedere că oferă un traseu plat, cu puține curbe, ideal pentru viteză.

Ceea ce s-a întâmplat însă, la Berlin, în proba feminină, a depășit toate așteptările! Pentru că etiopianca Tigst Assefa (26 de ani) a spulberat precedentul record cu aproape 2 minute. Assefa a trecut linia de sosire după 2 ore, 11 minute și 53 de secunde. Ceea ce înseamnă că, în medie, a parcurs fiecare kilometru în 3 minute și 0,8 secunde. Și mai e nevoie de o precizare ca să înțelegem și mai bine ce înseamnă acest rezultat: Assefa a alergat prima jumătate a cursei în 66 de minute și 20 de secunde, după care, în mod incredibil, a mărit viteza, parcurgând ultimii 21 de kilometri în 65 de minute și 33 de secunde! Doar cine a alergat, măcar de plăcere, poate înțelege, cât de cât, ce înseamnă aceste cifre.

Cântăresc doar 138 de grame!

După ce a trecut linia de sosire, Assefa s-a descălțat și și-a ridicat o gheată în aer. Imaginea s-a viralizat instantaneu și a devenit cea mai bună reclamă pentru firma Adidas. Cea care a produs modelul „Adizero Adios Pro Evo 1“, folosit de Assefa la Berlin. „E cea mai ușoară pereche cu care am alergat vreodată. Și experiența de a alerga cu acest model e ceva unic“, a spus etiopianca de 26 de ani, transformând definitiv acest model în ceva venit parcă de pe altă planetă!

Iar alura de „Supershoe“ e întărită, când aflăm următoarele date despre modelul „Adizero Adios Pro Evo 1“:

*Costă 500 de dolari, dar nu poate fi cumpărat de oricine! Pentru că a fost produs în ediție limitată, Adidas punând în vânzare doar 521 de perechi înaintea Maratonului Internațional de la Berlin. Modelul va reveni în stoc, tot în ediție limitată, în luna noiembrie, când adevărații norocoși, pentru care nici banii nu reprezintă o problemă, îl vor putea comanda de pe site-ul Adidas.

*Cântărește doar 138 de grame. Adidas se laudă că e cea mai ușoară pereche de alergare produsă vreodată.

*Potrivit descrierii producătorului, acest model dă randamentul maxim într-un singur maraton! Pentru că poate „duce“ doar 50 de kilometri înainte de a da primele semne de slăbiciune. Adică, 8 kilometri de încălzire, plus 42 de kilometri, cât e cursa în sine. Dacă facem o socoteală, ajungem la concluzia că fiecare kilometru alergat cu acest model la un maraton costă... 11,9 dolari! Și când te gândești că, pe vremuri, se spunea că alergarea e un sport ieftin...

Cât ajută alergătorul? Maxim 4%

Desigur, în spatele recordului mondial stabilit de Tigst Assefa, la Berlin, stă o muncă titanică. Doar un om naiv sau unul care nu face sport poate crede că, dacă pui în picioare o pereche scumpă de încălțări, automat, o să și alergi repede. Nu există așa ceva.

Dar încălțările scumpe, de viteză, pot valorifica mai bine munca unui sportiv de performanță. Studiile în laborator au arătat că o pereche ultraperformantă poate îmbunătăți timpul unui alergător cu până la 4 la sută, într-o cursă de maraton. Ceea ce e enorm într-un sport în care secundele fac diferența. Cum se ajunge însă la acest procent de 4%? Pe scurt, încălțările de cursă au în talpă o placă de carbon. Care, efectiv, propulsează alergătorul. Atenție însă: e nevoie să alergi într-un ritm infernal, peste puterea unui om de rând, ca să valorifici acest avantaj! Propulsia oferită de pantofii de cursă mai are un beneficiu: sportivul consumă un volum mai mic de energie. Ceea ce îi permite să mențină acel ritm infernal de alergare mai ușor, pe o distanță mai mare.

Cu tehnologia într-o permanentă dezvoltare, rămâne în picioare visul suprem al alergătorilor: terminarea unui maraton în mai puțin de 2 ore! Cursa făcută de Kipchoge, la Viena, în 2019 n-a fost omologată de IAAF. Pe lângă faptul că a folosit un model de încălțări interzis ulterior, africanul a alergat și în niște condiții artificiale, create de organizatori pentru acel eveniment. Și, totuși, recordul mondial omologat, deținut tot de Kipchoge (2 ore, 1 minut și 9 secunde) ne arată că nu suntem foarte departe de ziua în care un superatlet, folosind un „Supershoe“, va trece linia de sosire după 1 oră și 59 de minute.

Adidas jpg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite