73 pentru Paris 2024. Sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice

0
Publicat:

Jocurile Olimpice se apropie, până la startul competiției găzduite între 26 iulie și 11 august de Paris rămânând mai puțin de jumătate de an. Și, pe zi ce trece, delegația României se mărește, ajungând în acest moment la 73 de sportivi calificați, dintre care maratonistele naturalizate Delvine Relin Meringo și Joan Chelimo Melly au baremele făcute, dar încă așteaptă OK-ul din partea CIO.

David Popovici, starul României la Jocurile Olimpice. Foto EPA EFE
David Popovici, starul României la Jocurile Olimpice. Foto EPA EFE

Aceștia ne vor reprezenta în opt sporturi: înot, box, atletism, canotaj, kaiac-canoe, gimnastică artistică, gimnastică ritmică și polo. Mai mult de jumătate - 44 - fac parte din delegația de la canotaj, de unde așteptăm cele mai multe medalii.

Ultimii „tricolori“ care au obținut biletele pentru Paris 2024 au fost băieții de la polo. Inițial aflată prima sub linie după Mondialul încheiat zilele trecute, reprezentativa noastră a fost anunțată sâmbătă că se va număra printre cele 12 echipe acceptate la Jocurile Olimpice, după ce Africa de Sud s-a retras din competiția supremă de la finalul verii. Tot în weekend, poloiștii și-au aflat și adversarele din grupa A: Croația, Italia, Grecia, SUA și Muntenegru.

Avem o singură echipă calificată la Jocurile Olimpice

În grupa B au fost distribuite Australia, Serbia, Franța, Ungaria, Japonia și Spania. Primele patru clasate vor avansa în sferturi de finală, lucru la care România nu are cum să spere, având în vedere că a pierdut în acest an cu majoritatea oponenților de la JO.

În categoria sporturilor pe echipe sunt incluse: volei, volei pe plajă, fotbal, hochei pe iarbă, handbal, polo pe apă, baschet, baschet 3x3, rugby în 7, la Olimpiadele de vară.

Naționala de polo a jucat deja la două competiții mari în acest început de an: Campionatul European - în ianuarie (locul 8) și Campionatul Mondial - în februarie (locul 10). Pe parcursul celor două turnee finale, „tricolorii“ au întâlnit aproape toți adversarii din grupa de la Olimpiadă, mai puțin Croația. Iar în fața tuturor ne-am înclinat, Muntenegru bătându-ne chiar de două ori: 18-11 la Euro și 12-9 la CM. La ultima competiție, echipa SUA a trecut de România cu 13-9 în meciul pentru locurile 9-10, iar Italia ne-a administrat un 16-10 în faza grupelor. Chiar și așa, fără mari șanse de a se bate la primele locuri, naționala de polo se poate lăuda că este singura echipă din România calificată la Olimpiadă.

101 sportivi români au fost prezenți la JO de la Tokyo 2020, disputate în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, dintre care 18 la fotbal. O medalie de aur și trei de argint au reprezentat bilanțul delegației noastre.

Cu noii membri primiți în delegația pentru Paris 2024, România a ajuns la 73 de sportivi. Alții așteaptă calificările, cel mai aproape de visul olimpic fiind fetele de la tenis de masă. Reprezentantele noastre au pornit ca din pușcă la Campionatele Mondiale din Coreea de Sud, 3-0 cu Suedia, 3-0 cu Canada și 3-1 cu Singapore, urmând ca azi să joace ultimul meci din grupă, contra Serbiei (ora 10.00).

Berdanette Szocs și compania vor trebui să treacă de „optimi“ și să intre în primele 8 echipe pentru a-și asigura participarea la Jocurile Olimpice. O astfel de realizare pentru România le-ar permite „tricolorelor“ să înscrie la JO două jucătoare la simplu și o echipă la dublu mixt.

Așteptăm alte calificări, la haltere

Și la haltere urmează calificări, Mihaela Cambei (cat. 49 kg), și Loredana Toma (cat. 71 kg) dominând disciplina la categoriile la care concurează. Cele două sportive au obținut 3 medalii de aur, respectiv două, la Campionatele Europene de la Sofia, desfășurate în acest weekend.

Fără îndoială, starul delegației României este înotătorul David Popovici, chiar dacă acesta nu a mai repetat performanțele uluitoare din 2022. Însă așteptăm cele mai multe medalii în probele de canotaj și kaiac-canoe. 

73 de calificați, în 8 sporturi

Înot: David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)

Box: Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)

Atletism: Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)

Canotaj: 8+1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin), în total 44 de sportivi

Kaiac-canoe: Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean și Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)

Gimnastică artistică: echipa feminină, Andrei Muntean - 6 sportivi

Gimnastică ritmică: Annaliese Drăgan (individual compus)

Polo: naționala masculină ­ 12 sportivi

România, la Jocurile Olimpice, în sporturile de echipă

2024 » polo (masculin)

2020 » baschet 3x3 (feminin), fotbal (masculin)

2016 » handbal (feminin)

2012 » polo (masculin)

2008 » handbal (feminin)

2000 » handbal (feminin)

1996 » polo (masculin)

1992 » handbal (masculin)

1984 » handbal (masculin)

1980 » handbal (masculin), volei (feminin și masculin), polo (masculin)

1976 » handbal (feminin și masculin), polo (masculin)

1972 » handbal (masculin), volei (masculin), polo (masculin)

1964 » fotbal (masculin), volei (feminin și masculin), polo (masculin)

1960 » polo (masculin)

1956 » polo (masculin)

1952 » fotbal (masculin), polo (masculin)

1936 » handbal (masculin)

1924 » fotbal (masculin), rugby (masculin)

*statistică gsp.ro

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite