VIDEO RETROSPECTIVĂ Să ne amintim de personalităţile care ne-au părăsit în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu a îmbrăcat rând pe rând haina de regizor, actor şi scenarist FOTO Adevărul
Sergiu Nicolaescu a îmbrăcat rând pe rând haina de regizor, actor şi scenarist FOTO Adevărul

La sfârşitul anului 2013 putem spune, fără urmă de îndoială, că România este mai săracă din cauza pierderii unor nume mari din teatru, film, televiziune, muzică, dar şi din literatură. Cineaştii Sergiu Nicolaescu şi Geo Zaisescu, actorii Irina Petrescu şi Nae Lăzărescu, realizatorul de televiziune Titus Munteanu şi compozitorul Temistocle Popa sunt doar câteva dintre personalităţile care au murit în acest an.

Am râs sau am plâns urmărindu-le filmele, i-am aplaudat în picioare, le-am fredonat piesele sau i-am urmărit la televizor, i-am citit sau i-am admirat în tăcere pe cei care au înfrumuseţat România şi ne-au făcut să fim mândri, iar acum nu ne rămâne decât să ne amintim cu drag de ei şi de ceea ce au reuşit să realizeze.

3 ianuarie - cineastul Sergiu Nicolaescu

Contestat sau apreciat, regizorul, actorul, scenaristul şi politicianul Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă la începutul anului, la vârsta de 82 de ani, cu o carieră de peste 40 de ani, la capătul căreia a strâns o colecţie de peste 60 de filme.

S-a vorbit mult despre artistul Sergiu Nicolaescu şi viziunea sa, dar şi despre omul Nicolaescu şi slăbiciunile lui. S-a scris despre falsurile şi greşelile din filmele lui, dar şi despre personaje care au devenit nemuritoare, iar Lăscărică, Pistruiatul şi Comisarul Moldovan sunt doar câteva dintre acestea. 

   

Aerul de grandoare care a plutit mereu în jurul peliculelor sale a persistat chiar şi după ce Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă. Transformată în spectacol media, moartea regizorului a fost ştirea numărul unu săptămâni la rând, „potenţată“ de scandaluri pe care acesta nu şi le-ar fi dorit: de la inventarea unui fiu, până la incinerarea sa.

24 ianuarie - umoristul, scenaristul şi regizorul Dan Mihăescu

Cunoscutul autor al unor scheciuri şi scenete scrise pentru nume mari ale comediei româneşti, precum Toma Caragiu şi Dem Rădulescu, a murit din cauza cancerului la vârsta de 79 de ani.

31 ianuarie - fosta realizatoare TV Anca Fusariu

În anii 1980, fosta realizatoare a Televiziunii Române a fost unul dintre reporterii de succes descoperiţi şi pregătiţi de realizatorul Tudor Vornicu. Aceasta a semnat împreună cu Alexandru Stark şi Carmen Dumitrescu reportaje pentru emisiunile „Fotograme din realitate“, „Fotograme pe 16 mm“, „Album duminical“ şi „De la A la infinit“.

În perioada 1994-1998 a făcut parte din echipa care a creat Tele 7 ABC, unde a fost realizator de emisiuni şi redactor-şef al postului, pentru ca mai apoi să formeze generaţii de jurnalişti pentru TVR, Kanal D, Antena 1

25 februarie - jurnalistul de radio şi televiziune şi scriitorul Liviu Tudor Samuilă

Jurnalistul şi scriitorul Liviu Tudor Samuilă a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani. După mai bine de 40 de ani dedicaţi jurnalismului de radio şi televiziune, Liviu Tudor Samuilă şi-a petrecut ultima parte a vieţii în slujba scrisului şi a activităţilor artistice. Ultimul roman al său, „Nopţile generalului albastru“, a fost lansat în decembrie 2010. 

27 februarie - cântăreaţa Naarghita

Cântăreaţa Naarghita, supranumită „regina muzicii indiene“ şi cunoscută pentru pasiunea sa pentru acest gen de muzică, pe care a transformat-o într-o carieră de succes înainte de 1989, a decedat la vârsta de 74 de ani. 

   

19 martie - actriţa Irina Petrescu

Una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, apreciată pentru eleganţa şi frumuseţea clasică, a murit la vârsta de 71 de ani. Irina Petrescu a jucat roluri importante în film, teatru radiofonic şi TV, în regia unor nume de prestigiu precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu - Gopo.

Actriţa Irina Petrescu FOTO Teatrul Bulandra

image

9 mai - regizorul Cătălin Naum

Mentor al Teatrului studenţesc Podul din Bucureşti, care a educat generaţii întregi de mari actori, precum Claudiu Bleonţ sau Oana Pellea, Cătălin Naum a murit la vârsta de 74 de ani.

21 septembrie - compozitorul şi muzicologul de origine română Roman Vlad

Roman Vlad a murit la vârsta de 93 de ani. Născut în 1919, la Cernăuţi, Roman Vlad a devenit cetăţean italian în 1951. În Italia, acesta era o personalitate marcantă în lumea muzicală: a fost director artistic al Academia Filarmonica Romana, între anii 1955 şi 1958 şi 1966 şi 1969, codirector al secţiunii muzicale din Enciclopedia dello Spettacolo (1958 - 1962), preşedinte al Societăţii Italiene de Muzică Contemporană (1960), director artistic al Maggio Musicale în 1964 şi al Teatrului Comunal din Florenţa (1968 - 1972), preşedinte al Società Aquilana dei Concerti (1973 - 1992), superintendent al Operei din Roma şi director artistic la Scala din Milano.

23 septembrie - regizorul Geo Saizescu

Maestrul filmului de comedie românesc a decedat la vârsta de 80 de ani, iar în urma sa a lăsat comedii, tristeţe, o prietenie de jumătate de secol şi nemulţumirea colegilor de breaslă pentru că nu a fost înmormântat pe aleea actorilor din Cimitirul Bellu.

În cinematografia română, Geo Saizescu a fost un cineast singular prin consecvenţa cu care s-a dedicat comediei. Printre cele mai savuroase  comedii regizate de Geo Saizescu se numără „Păcală“ (1974), „Un surâs în plină vară“ (1963), „Astă seara dansăm în familie“ (1972) şi „Secretul lui Bachus“ (1984). Ultimele pelicule alea sale au fost „Iubire elenă“ (2010) şi „A doua şansă“ (2011), iar la multe dintre filmele pe care le-a regizat, Geo Saizesc a fost şi scenarist.

13 octombrie - cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan

Cântăreaţa Angela Moldovan, cunoscută pentru melodiile sale din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei, s-a stins din viaţă, la vârsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace. 

26 noiembrie - compozitorul Temistocle Popa

Compozitorul Temistocle Popa, despre care bunul său prieten realizatorul Horia Moculescu spunea că a fost „izvorul şlagărului românesc“, a murit la vârsta de 92 de ani. 

Compozitorul Temistocle Popa FOTO Mediafax

image

„Astă-seară m-am îndrăgostit“ (Adrian Romcescu), „Cu cine semeni dumneata“ (Dan Spătaru), „Margarete“ şi „Veronica“ (Margareta Pâslaru) şi „Lalele“ (Luigi Ionescu) sunt câteva dintre operele pe care maestrul Temistocle Popa le-a compus.

18 decembrie - realizatorul de televiziune Titus Munteanu

Părintele „Şcolii Vedetelor“ a murit, la vârstă de 72 de ani, din cauza unei boli respiratorii complexe, după o viaţă închinată televiziunii. Angela Similea, Mihai Constantin, Olimpia Panciu, Adrian Despot, Călin Goia, Călin Geambaşu şi Gianina Corondan sunt doar câteva dintre numele pe care Titus Munteanu le-a propulsat în lumina reflectoarelor. 

Realizatorul de televiziune Titus Munteanu FOTO Mediafax

image

19 decembrie - actorul Nae Lăzărescu

a murit, la vârsta de 72 de ani, din cauza unor grave probleme hepatice.

Actorii Nae Lăzărescu şi Marin Muraru FOTO Adevărul

image

S-a vorbit mult despre cariera sa, despre rolurile sale şi despre scenele care au adus întotdeauna zâmbetul pe buze telespectatorilor, dar la fel de mult s-a vorbit şi despre viaţa lui Nae Lăzărescu, dincolo de scenă: probleme cu alcoolul, cele cinci neveste şi pierderea unui copil. 

   

Tot în 2013 au plecat dintre noi prozatorul Alexei Rudeanu, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei Epifanie Norocel, actorii Victor Radovici, Dumitru Rucăreanu, Petrică Popa, Violeta Popescu, Constantin Ghenescu, Geo Costiniu, luptătorul anticomunist şi deţinutul politic Aristide Ionescu, actorii şi regizorii Bujor Macrin şi Viorel Branea, academicienii Mircea Petrescu-Dîmboviţă, Paul Dan Cristea, Eugen Segal, scriitorul Alexandru Muşina, istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu, arhitecta Anca Petrescu, scriitorul şi umoristul Octavian Sava, artistul vizual Ioan Cadar, dar şi una dintre eroinele discrete ale României, Marina Chirca.

Şi Hollywoodul încheie anul mai sărac, căci 2013 a însemnat dispariţia unor legende ale cinematografiei mondiale.

După mai bine de 50 de ani de carieră, după o luptă cu alcoolismul şi cancerul, după multe roluri magistrale şi tot atâtea frustrări, Peter O’Toole a părăsit definitiv scena, pe 14 decembrie. Unul dintre marii nedreptăţiţi de la Hollywood, cel care i-a dat viaţă pe marele ecran lui Lawrence al Arabiei, a fost de opt ori nominalizat la Oscar pentru interpretare, dar nu l-a câştigat niciodată. 

Recunoaştea a venit târziu, sub forma unui premiu onorific oferit de Academia Americană de Film. „Am fost întotdeauna domnişoară de onoare, niciodată mireasă“, declara actorul.

Actorul Paul Walker, starul francizei „Furios şi iute“ FOTO Gulliver/ Getty Images

image

Moartea lui Paul Walker, unul dintre starurile francizei „Furios şi iute“, a şocat publicul, dar şi lumea vedetelor.  Actorul a încetat din viaţă pe 30 noiembrie, într-un accident de maşină, după o cursă „nebună“, exact ca-n filmele sale.

Pe 8 aprilie, actriţa spaniolă Sara Montiel, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 85 de ani. Protagonistă a peste 60 de filme, Montiel a fost un simbol sexual şi artistic al culturii spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului XX. Actriţa a avut şi o scurtă relaţie cu actorul român Ion Dichiseanu.

O altă dispariţie prematură a îndurerat lumea filmului pe 19 iunie, când James Gandolfini, celebru pentru rolul mafiotului Tony Soprano, din serialul „Clanul Soprano“, a murit la doar 51 de ani.

Actorul James Gandolfini, cel care a dat viaţă mafiotului Tony Soprano din serialul „Clanul Soprano“ FOTO Reuters

image

Actorul american a încetat din viaţă din cauza unui atac la cord, la Roma, în Italia, iar trupul neînsufleţit a fost descoperit chiar de fiul său, în baia camerei de hotel. Geniul cu care Gandolfini l-a interpretat pe mafiotul Tony Soprano a creat un „erou“ în lumea televiziunii. Rolul său a schimbat pentru totdeauna viziunea producătorilor în ceea ce priveşte personajele negative din seriale.

Pe 15 noiembrie, Karla Alvarez, o vedetă a telenovelelor mexicane, care s-a remarcat interpretând roluri negative, a murit la vârsta de 41 de ani. Actriţa s-a luptat multă vreme cu anorexia şi bulimia.

O lună mai târziu, 15 decembrie, a încetat din viaţă, la 96 de ani, o altă legendă a Hollywoodului: actriţa Joan Fontaine, premiată cu Oscar pentru rolul din „Suspiciune“, de Alfred Hitchcock.

Şi lumea muzicii a fost marcată de dispariţia unor artişi legendari. Pe 20 mai a murit clăparul trupei The Doors, Ray Manzarek (74 de ani), unul dintre membrii fondatori ai grupului. Cântăreţul francez de origine greacă Georges Moustaki a încetat din viaţă pe 23 mai. Autorul unor piese celebre interpretate de Edith Piaf şi Yves Montand, precum „Milord“ şi „Le Métèque“, Moustaki a murit la vârsta de 79 de ani.

Legendarul artist Lou Reed, solist al trupei Velvet Underground între anii 1960 şi 1970, a murit la vârsta de 71 de ani, pe 26 octombrie. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite