VIDEO Johannes, iluzionist, la Adevărul Live: „Să fii îngropat de viu e considerat un truc blestemat în lumea magiei, iar eu am făcut deja asta“

0
0
Johannes a realizat, în studioul Adevărul Live, trucuri aflate la limita imposibilului FOTO David Muntean
Johannes a realizat, în studioul Adevărul Live, trucuri aflate la limita imposibilului FOTO David Muntean

A fost călcat de o maşină, a fost îngropat de viu  şi a supravieţuit. Apoi a umblat pe apă. Nu este vreun personaj biblic, ci Johannes, unul dintre cei mai cunoscuţi magicieni români, care a venit la Adevărul Live pentru a ne dezvălui câteva dintre secretele iluzionismului.

Johannes a realizat numere de iluzionism aflate la limita imposibilului: a mers pe apă, a evadat dintr-un sicriu îngropat în pământ, deşi avea mâinile şi picioarele legate, a fost călcat de un compactor de 15 tone. Câtă  muncă se află în spatele acestor momente de magie, cum este conceput un astfel de număr de iluzionism şi cum a început pasiunea lui Johannes aţi putut afla chiar de la el, la Adevărul Live.

Cele mai importante declaraţii:

Care este diferenţa dintre iluzionism, magie şi mentalism?

De obicei, un iluzionist realizează momente mari, pe care le pune în scenă, iar cele mai bune momente în care sunt dispariţii umane. David Copperfield este un iluzionist, dar face şi magie în interacţiune cu publicul. Asta nu înseamnă că este magician. Poţi să îi spui şi iluzionist şi magician. Mentalismul e o ramură a magiei, se referă la influenţa pe care mentalistul o are asupra unei persoane, ea are impresia că alege liber. Eu aş putea să spun că iluzionismul este arta care face în aşa fel încât să crezi că ceva e paranormal, pe când e doar manipulare, sunt experimente fizice, optice. Prin anumite abilităţi, prin felul de a fi, prin rolul de povestitor, un iluzionist poate face ca totul să fie magic.

Cât munceşti pentru un truc? Cum îţi gândeşti un număr? Sunt trucuri inventate sau preluate?

Am descoperit pasiunea asta la 12-13 ani, când am văzut un show al lui David Copperfield, pe casete VHS. Reţinusem acel aspect al magicianului îmbrăcat în frac. Prima iluzie pe care a făcut-o a fost în Triunghiul Berbudelor, totul era înghegat, a adus o navă la suprafaţă. Era ca la Teleenciclopedia. Impresia mea nu era de magie, ci de experiement, nişte oameni de ştiinţă vor să îţi arate o lume paralelă. De atunci am fost atât de acaparat, mi-a lăsat o impresie puternică şi am ajuns să fac asta.

Johannes iluzionist FOTO David Muntean

Johannes şi pachetul magic de cărţi FOTO David Muntean

Atunci nu erau informaţii despre magie. Cum ai reuşit?

Aşa este. Eu încercam doar pe baza unor filme să îmi imaginez cum s-ar întâmpla acele trucuri. După câţiva ani am cunoscut un magician uimit de cum făceam trucurile. „Extraordinar! Dar cum ai făcut?“ Eu inventasem altă metodă, pararelelă cu a lui David Copperfield. După mai mulţi ani am intrat în cercuri ale magicienilor.

Dar magicienii nu-şi prea vând secretele.

Da. Arta era transmisă mai mult de la un maestru către discipol, oarecum furată într-un fel. Maestrul avea câteva numere pe care nu le dezvăluia niciodată sau o făcea după un timp îndelungat. Acum există trucuri pe care le poţi cumpăra, dar marii magicieni nu-şi  vând trucurile cele mai dificile, le fac doar ei şi sunt recunoscuţi pentru asta. Cred că au existat mereu trucuri facile şi unele la care ajungi greu. Unele costă mult pentru că în spatele lor e un întreg arsenal. Levitaţia lui Copperfield poate să coste 100.000 de euro. Există şi falsuri, dar există şi constructori de trucuri. Sunt persoane cu tradiţie. Unele sunt de vânzare pentru toţi magicienii, alte nu sunt. Şi eu dacă mă gândesc la un truc unicat pot să îl fac eu sau să îl vând.

La început, inventasem altă metodă de a face magie, pararelelă cu a lui David Copperfield, după ce văzut un show de-al lui, pe casete VHS. Johannes, iluzionist

Mersul pe apă e unul dintre cele mai impresionante trucuri făcute la nivel mondial. L-ai făcut şi tu

Criss Angel a făcut mersul pe apă pe un lac, Dynamo l-a făcut pe Tamisa. Eu sunt din Galaţi, unde Dunărea e foarte lată, aşa că am visat mult la acest moment la faleza Dunării. Toate numerele de magie au rezolvări diferite. Dacă cineva îţi dezvăluie un număr, nu înseamnă că toţi îl fac la fel. Mi s-a părut impresionantă iluzia de a merge într-o apă de piscină, dar şi mai impresionantă pe o apă naturală. După un astfel de număr vor fi şi foarte multe speculaţii.

Pot să vă spun că filmarea a durat două ore. Întâmplările au avut şi o parte comică. Au apărut şi câţiva pescari pe acolo. Aveam telefonul la mine şi un tip a strigat „Ce faci acolo?“. I-am zis că vorbesc la telefon, c eputeam să-i spun că fac? (râde). 

Johannes iluzionist FOTO David Muntean

Johannes FOTO David Muntean

Magia poate să fie confundată cu vrajitoria. Este aşa?

Eu cred că tot ceea ce este paranormal devine normal când este explicat ştiinţific. Nu o să putem explica tot, o parte destul de mare a lucrurilor va rămâne inexplicabilă.

A fi îngropat de viu e considerat un truc blestemat în lumea magiei Johannes, iluzionist

Ai fost vreodată deconspirat?

Se întâmplă ca oamenii să aibă impresii false. Dar, ca magician, trebuie să ştii să ieşi din situaţie. Ei sunt spectatorii, tu eşti artistul. Trebuie să îi transformi din duşmani în prieteni.

Ce truc mare ţi-ar dori să faci pe viitor?

Nu am un singur truc mare în minte. Mă gândesc la o evadare dintr-o cămaşă de forţă, truc al celebrului Harry Houdini. Să fii îngropat de viu e considerat un truc blestemat în lumea magiei, iar eu am făcut deja asta. Trucul în care eşti tăiat de la jumătate este unul uşor, dar am ţinut să am un scenariu bun. L-am făcut în câteva show-uri live, e o chestie curioasă. Oamenii gustă şi numerele mici, nu doar pe cele mari. Nu îmi place să mă laud cu trucurile până nu le văd făcute.

Ce crezi despre iluzioniştii care îşi dezvăluie trucurile?

Am fost rugat în trecut de o televiziune să fac aşa ceva. Nu am acceptat, parcă îţi trădezi pasiunea. Secretele sunt păstrate din raţiuni artistice. Ăsta e farmecul. De regulă apar la evenimente corporate, dar şi la show-urile din mall-uri. Am apărut şi în turneul Loredanei, „Magic“, am ridicat-o pe Loredana în aer. Vă asigur că dacă veniţi la show-urile mele veţi vedea lucruri care nu au fost făcute la noi.

Mai multe - Vedete

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite