Un român de succes la Hollywood. Jean Negulesco s-a iubit cu superba Marlyn Monroe: „Mort să fii, să nu te înnebunească!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut odată cu secolul trecut, în familia înstăritului negustor craiovean Gheorghiţă Negulescu, viitorul mare regizor de la Hollywood Ion Negulescu (1900 - 1993) a părăsit România încă de la vârsta de 20 de ani. 

În vara lui 1922 a revenit în ţară, unde a semnat scenografia unui spectacol teatral, la Craiova, şi a deschis prima sa expoziţie personală de pictură, la Ateneul Român. Revenit ulterior la Paris, s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi, după ce a reuşit să-i vândă un tablou cineastului american Rex Ingram, a plecat cu banii câştigaţi pe Riviera Franceză, la Cagnes-sur-Mer, pentru a se trata. Serile şi le petrecea la celebrul hotel „Negresco“ din Nisa, unde îşi câştiga pâinea ca dansator profesionist. S-a căsătorit cu o americancă bogată şi divorţată din Chicago, care i-a oferit, ca dar de nuntă, o expoziţie în celebra galerie pariziană „Campagne Première“. Soţii Negulescu s-au stabilit apoi peste Ocean, la New York şi ulterior la Washington. A intervenit însă divorţul, iar Ion Negulescu a ajuns pe ţărmul Oceanului Pacific, în California. Acolo succesul nu s-a lăsat aşteptat. 

31 de nominalizări la premiile Oscar şi 4 statuete câştigate au avut filmele lui Jean Negulesco, cel care își schimbase numele pentru a fi mai ușor de pronunțat. 

Regizorul român a avut o idilă cu Marlyn Monroe FOTOP Profimedia
Regizorul român a avut o idilă cu Marlyn Monroe FOTOP Profimedia

"Filmele lui au avut 31 de nominalizări la Oscar. Au câştigat 4 statuete. Multiplu candidat la Premiile Golden Globe şi deţinător al acestui trofeu pentru cel mai bun film, multiplu candidat la American Directors Guild Awards, cotat printre primii zece regizori ai Hollywood-ului în anii ’50, continuă să fie un necunoscut în ţara lui de origine,“ spunea criticul de film Manuela Cernat.

„Cum să te măriţi cu un milionar“, cel mai de succes film

Cel mai cunoscut dintre filmele lui Jean Negulesco este comedia romantică „How to Marry a Millionaire“ („Cum să te măriţi cu un milionar“), realizat la 20th Century Fox şi apărut în 1953, cu Betty Grable, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, William Powell, David Wayne, Rory Calhoun şi Cameron Mitchell în rolurile principale. Premiera filmului, care a reprezentat un succes comercial de proporţii, a coincis şi cu debutul formidabilei campanii publicitare care a transformat-o ulterior pe Marilyn Monroe în sex-simbolul Statelor Unite ale Americii.

Regizorul român alături de Marlyn Monroe FOTO Adevărul
Regizorul român alături de Marlyn Monroe FOTO Adevărul

Marilyn Monroe este visul împlinit al oricărui barbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească!“ este complimentul pe care îl făcea Jean Negulesco, într-o declaraţie de presă, actriţei sale preferate. Marilyn i-a fost recomandată lui Negulesco de către bunul său prieten de la revista „Life“, John Florea, iar pe perioada filmărilor Jean şi diva blondă ar fi avut şi o idilă amoroasă.

A lucrat cu nume mari ale cinematografiei

A îndrumat mai toate marile staruri ale vremii lui: Bette Davis, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Maureen O’Hara, Lauren Bacall, Joan Crawford, Hedy Lamarr, Micheline Presle, Joan Fontaine, Sylva Koscina, Ann-Margret, Leslie Caron. Supranumit regizor al femeilor pentru harul de a le conduce spre creaţii extraordinare, i-a ghidat cu egală autoritate şi eficienţă pe Richard Burton, Maurice Chevalier, Peter Lorre, Victor Francen, Fred Astaire, Sessue Hayakawa, Louis Jourdan, Curd Jürgens, Alec Guinness, Rossano Brazzi, Gabriele Ferzetti. Scenariştii lui s-au numit Faulkner, Hemingway, Clifford Odets, Romain Gary, Françoise Sagan. Rafinat colecţionar de artă, a contribuit cu generozitate la lansarea pe orbita planetară a multor tineri plasticieni.

Negulesco a continuat să regizeze filme până în anul 1970, când a scos pe piaţă pelicula „Hello-Goodbye“ („Salut şi la revedere“), cu Michael Crawford, Geneviève Gilles şi Ira von Fürstenberg în distribuţie, iar ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut în Spania, la Marbella, acolo unde îşi achiziţionase o proprietate. Aici s-a stins din viață în 1993, la vârsta de 93 de ani.

A dorit să regizeze o coproducţie româno-americană

Puţini sunt astăzi cei care mai ştiu că Jean Negulesco a revenit în România în decursul anului 1968, vizitând studiourile de la Buftea şi având numeroase întâlniri cu cineaştii autohtoni. A corespondat ani de zile cu academicianul Mihnea Gheorghiu şi cu fiica acestuia, criticul Manuela Cernat, care i-a şi tradus volumul de „amintiri europene şi hollywoodiene“, pe care l-a intitulat „Drum printre stele“, dedicându-i de asemenea o monografie, „Jean Negulescu - Un român la Hollywood“. Cu ocazia vizitei, Negulesco ar fi fost de acord să regizeze o coproducţie româno-americană, un remake după „Masca lui Dimitrios“, însă proiectul nu s-a mai materializat.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite